Τοποθέτηση Μ. Θεοχάρη για τη σύσταση του ΕΤΕΑΝ


 Για την σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης μίλησε στη Βουλή η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου:

 «Μέσα στη δύνη της οικονομικής κρίσης που ζούμε σήμερα και στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα, να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά μας και να αναδιοργανωθεί ο δημόσιος τομέας, πρέπει να προτάξουμε μια άλλη στρατηγική. Η στρατηγική αυτή, βεβαίως, είναι η ανάπτυξη. Είναι η μόνη μας προοπτική για να βγούμε από την κρίση και είναι ένα εθνικό αίτημα.

Η ανάπτυξη, όμως, δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Για να λειτουργήσει και να βγούμε από την κρίση, πρέπει να δρομολογηθεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα κινητοποιήσουν όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, καθώς όλες οι χρηματοδοτικές στρόφιγγες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις δραστηριότητες τους έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι σήμερα ο φορέας που έδινε τις απαραίτητες εγγυήσεις προκειμένου να χορηγούνται δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ήταν το ΤΕΜΠΜΕ. υστυχώς, όμως, εν μέσω κρίσης η παρέμβαση του ΤΕΜΠΜΕ φάνηκε ανεπαρκής, με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Επιπλέον, η ασφυκτική έλλειψη κεφαλαίων έχει ωθήσει τις τράπεζες στην εφαρμογή πολύ αυστηρών κριτηρίων στην παραχώρηση δανείων στις επιχειρήσεις, γεγονός που οδηγεί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτο. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που επικρατεί και ο φαύλος κύκλος που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία μας επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα στην έλλειψη ρευστότητας.

Για να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η κατάσταση, απαιτείται μια άλλη προσέγγιση. Επιβάλλεται, λοιπόν, να βρεθεί ένας νέος χρηματοδοτικός φορέας, που θα μπορέσει να βγάλει τις επιχειρήσεις από την κρίση, που θα αντικαταστήσει το ΤΕΜΠΜΕ και θα είναι καταλύτης. Αυτό το νέο ρόλο φιλοδοξεί να παίξει το ΕΤΕΑΝ, να αποτελέσει δηλαδή ένα στρατηγικό εργαλείο, που θα αποσκοπεί στην εμβάθυνση, στην επέκταση και στην ανάπτυξη των δράσεων του ΤΕΜΠΜΕ.

Η ίδρυση του ΕΤΕΑΝ θα εξυπηρετήσει τρεις βασικούς στόχους:

Ο πρώτος είναι η χρηματοπιστωτική ρευστότητα. Θα λειτουργήσει ως δεξαμενή ροής κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσφέροντας έξυπνα και κατάλληλα προϊόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Η αξιοποίηση μέσω δανείων θα ενεργοποιήσει 2,5 δισεκατομμύρια μέσα στην προσεχή διετία προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε είκοσι πέντε χιλιάδες επιχειρήσεις. Η αύξηση της ρευστότητας θα συντελέσει στη μείωση του κόστους δανειοδότησης, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση των τιμών, αλλά και στην ενεργοποίηση της ζήτησης και προσφοράς προς όφελος της απασχόλησης.

Ένας δεύτερος στόχος που φιλοδοξεί να επιτύχει το ΕΤΕΑΝ, είναι ο αναπτυξιακός. Μπορεί να αποτελέσει, δηλαδή, ένα νέο αναπτυξιακό εργαλείο. Και αυτό δεν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά μια ρεαλιστική στρατηγική. Φυσικά δεν αποβλέπει στην επιδότηση φτηνών επιτοκίων, αποφεύγοντας τα φαινόμενα επιχειρήσεων-φαντασμάτων, όπως είχαμε στο παρελθόν.

Ένας τρίτος στόχος στον οποίο προσβλέπει είναι επιτελικός, γιατί κάτω από την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ θα μπουν και τα άλλα ταμεία, όπως το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Θα λειτουργήσει ως ομπρέλα που μαζί με τον επενδυτικό νόμο θα αναδείξει συγκεκριμένα σημεία της στρατηγικής του Υπουργείου, αλλά και της Κυβέρνησης γενικότερα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τη νεανική επιχειρηματικότητα και βεβαίως την ποιότητα.»

Απευθυνόμενη στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, συνέχισε:

«Κύριε Υπουργέ, θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το πρόβλημα της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών από δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ή και τη χρηματοδότηση  τους με νέα κεφάλαια κίνησης που προέβλεπε η απόφαση 14709 τον Απρίλιο του 2009. Η Καρδίτσα είναι ένας από τους νομούς που είχαν υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά πολλοί επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιχειρήσεις του Νομού είναι άμεσα εξαρτημένες από τον πρωτογενή τομέα, που και αυτός αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις που έσπευσαν να επωφεληθούν της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, υποχρεούνται στην εξόφληση του νέου δανείου σε εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Όμως, εξαιτίας των καθυστερήσεων τόσο στην ενεργοποίηση της απόφασης όσο και από πλευράς τραπεζών, οι οποίες άργησαν να ανταποκριθούν, οι επιχειρήσεις έχασαν το πλεονέκτημα της περιόδου χάριτος που παρείχε η απόφαση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθιστά αδύνατη την καταβολή εκ μέρους τους των προβλεπόμενων δόσεων του νέου δανείου. Ειδικά για τις μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ο κίνδυνος της κατάπτωσης είναι ορατός, καθώς έχουν ήδη εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντίδρασης.

Το ζητούμενο, λοιπόν, εκ μέρους τους είναι η τριετής παράταση του χρόνου καταβολής των δόσεων αποπληρωμής του δανείου. Νομίζω ότι επιβάλλεται να το δείτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί μια τέτοια παρέμβαση θα εξυγιάνει τη χρηματοπιστωτική κατάσταση των επιχειρήσεων, θα διατηρήσει θέσεις απασχόλησης συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη προοπτική ανάπτυξης και ενίσχυσης της οικονομίας του Νομού Καρδίτσας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν αναπτυξιακή στέρηση. Συμφωνούμε όλοι σε αυτό, άρα θα πρέπει να εξετάσετε το συγκεκριμένο αίτημα για να δοθεί μια ανάσα στις επιχειρήσεις αυτές.

Η σημερινή κρίση επιβάλλει αναδιοργάνωση όλων των δομών και δράσεων, οι οποίες δεν προκύπτουν από τις επιταγές του Μνημονίου, αλλά από τις διεθνείς απαιτήσεις. Για να αξιοποιηθούν, λοιπόν, όλες οι διεθνείς και εθνικές δυνατότητες, θα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν νέοι αναπτυξιακοί μηχανισμοί, που θα μας βγάλουν από την ύφεση. Το ΕΤΕΑΝ είναι όντως ένα τέτοιο εργαλείο ανάπτυξης που συμβάλει σε νέες δυναμικές πηγές χρηματοδότησης, είναι αναπτυξιακός καταλύτης, ο σχεδιασμός του καινοτόμος και η δράση του θα αναζωογονήσει την ελληνική οικονομία. Για να πετύχει, όμως, σίγουρα θα εξαρτηθεί από όλους μας. Γι’ αυτό το λόγο και ψηφίζουμε το νομοσχέδιο.»

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και εκπαιδευτικούς σε θέματα τεχνολογίας
Επόμενο άρθρο Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην παιδική βιβλιοθήκη δημοτικού διαμερίσματος Αρτεσιανού του Δ. Καρδίτσας