Για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του Δημόσιου Τομέα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου.
«Πριν από έξι χρόνια ακούγαμε όλοι τις εξαγγελίες του κ. Καραμανλή περί επανίδρυσης του κράτους. Ο πρώην Πρωθυπουργός είχε κάνει σημαία του τον αγώνα κατά της σπατάλης και της διαφθοράς και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυε κατηγορίες προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενη την πλήρη ανασυγκρότηση του κράτους. Όλοι όμως γνωρίζουμε, εκ του αποτελέσματος, ότι αντί επανίδρυση του κράτους, είχαμε διάλυση του κράτους.
Σήμερα είμαστε όλοι μάρτυρες σκανδάλων διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είμαστε όλοι αποδέκτες της καταστροφικής πολιτικής της, που όχι μόνο κατάφερε μέσα σε πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης να αφήσει πίσω της μία χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά συνέχισε να αντιδρά σθεναρά απέναντι στις τεράστιες προσπάθειες διάσωσης της χώρας από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: έξι χρόνια και εκατόν σαράντα τέσσερα νομοθετήματα μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2004, το ελληνικό δημόσιο διογκώθηκε κατά 700 περίπου νέες δημόσιες υπηρεσίες, 470 νέες αμειβόμενες επιτροπές και ομάδες εργασίας και 11,5 χιλιάδες νέες θέσεις προσωπικού που μεταφράζονται σε εφάπαξ δαπάνη 75 εκατομμυρίων ευρώ και ετήσια επιβάρυνση του Προϋπολογισμού κατά 222 εκατομμύρια. Αυτά εννοούσε ο κ. Καραμανλής όταν μιλούσε για πάταξη της γραφειοκρατίας και μεταρρύθμιση του δημοσίου, για τέλος στις ρουσφετολογικές προσλήψεις και την κατασπατάληση των κρατικών πόρων;
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά της την αναδιάρθρωση του κράτους εκ βάθρων. Μέσα σε μία ιδιαίτερα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία, με την Ελλάδα να διανύει την πιο δύσκολη περίοδο στην μεταπολιτευτική ιστορία της, έχουν ήδη γίνει μέσα σε ένα χρόνο τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, το πρόγραμμα «Διαύγεια» και, πιο πρόσφατα, η εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ με αφετηρία τον ΟΣΕ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ανασυνταχθεί το δημόσιο και να μπει τέλος στην σπατάλη του δημοσίου χρήματος και στη διαιώνιση του πελατειακού συστήματος.
Δεν είναι δυνατόν, όμως, από την μία να εφαρμόζουμε σκληρά μέτρα, αναγκαία μεν για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών μας και για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους, και από την άλλη να επιτρέπουμε την ύπαρξη δεκάδων Οργανισμών και υπηρεσιών που δεν έχουν αντικείμενο, δεν επιτελούν έργο και δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου. Δεν είναι δυνατόν να καταβάλουμε προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας και να μην καταργούμε υπηρεσίες που μοναδικός λόγος ύπαρξής τους ήταν η τακτοποίηση των «ημετέρων».
Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, η κατάργηση και συγχώνευση των υπηρεσιών, Οργανισμών και φορέων, που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στο κράτος και τον πολίτη, αλλά αντιθέτως απομυζούν τον κρατικό Προϋπολογισμό με τα λειτουργικά τους έξοδα και συμβάλλουν στη διόγκωση της γραφειοκρατίας.
Έτσι, λοιπόν, με το παρόν νομοσχέδιο καταργούνται ή συγχωνεύονται υπηρεσίες και οργανισμοί που σε πολλές περιπτώσεις ιδρύθηκαν, αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ. Καταργούνται, επίσης, υπηρεσίες και φορείς που οι σκοποί τους εξυπηρετούνται καλύτερα και με χαμηλότερο κόστος από ήδη υπάρχοντες οργανισμούς ή υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Με το νομοσχέδιο τίθεται υπό καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης σειρά ανωνύμων εταιριών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., που χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία ως έσχατο μέσο διακοσίων εβδομήντα ρουσφετολογικών προσλήψεων, με προκλητικές διαδικασίες αδιαφάνειας, εκτοξεύοντας το κόστος της εταιρίας από τις 450.000 στα 9.500.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπεται συγχώνευση ή απορρόφηση ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου από άλλους φορείς με συναφές αντικείμενο, γεγονός που σημαίνει τεράστια εξοικονόμηση σε πόρους για το ελληνικό κράτος. Καταργούνται και ενοποιούνται διοικητικά συμβούλια φορέων που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και ρυθμίζονται τα θέματα του προσωπικού στους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται με κατεύθυνση την αξιοποίηση σε φορείς που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι. Και βέβαια ρυθμίζονται και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορέων αυτών.
Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών μας είναι προφανές ότι απαιτεί θυσίες και δύσκολες αποφάσεις. Η απόφαση για την κατάργηση ζημιογόνων και άνευ αντικειμένου οργανισμών είναι απαραίτητη και αυτονόητη και είναι κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια. Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την αναμόρφωση του κράτους για να γίνει λιγότερο σπάταλο, πιο λειτουργικό και ευέλικτο, πιο φιλικό προς τον πολίτη. Γι’ αυτό και θεωρώ καθήκον μας να το υπερψηφίσουμε.