Τοποθέτηση Ευάγγελου Κατσαρού στο Νομαρχιακό Συμβούλιο


ΘΕΜΑ: «Ανάκληση της με αύξοντα αριθμό 7/61/31-5-2007 απόφασης του Ν.Σ., που αφορά την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων περί καθορισμού των όρων διακήρυξης, ανάθεσης, και έγκρισης όλων των σταδίων των μελετών, στη Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων Υποδομής και Ποιότητας ζωής και επαναφορά των παραπάνω αρμοδιοτήτων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.»

Ευάγγελος Δ. Κατσαρός
Πολιτικός Μηχανικός
Νομαρχιακός Σύμβουλος

Γνωρίζουμε όλοι μας, την δαιδαλώδη γραφειοκρατία των κρατικών υπηρεσιών, και κυρίως τον υπέρμετρο συγκεντρωτισμό του κεντρικού κράτους, τον οποίο όλοι μας, δοθείσης ευκαιρίας, δεν παραλείπουμε να καυτηριάζουμε και να αναζητούμε λύσεις βελτίωσης. Δυστυχώς όμως το κράτος αντί να βρει τρόπους διάχυσης της εξουσίας, οι οποίοι θα είναι πιο δημοκρατικοί και πιο κοντά στον πολίτη, κρατά πεισματικά αυτό το προνόμιο για τον εαυτόν του, προφασιζόμενο μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων, αδιαφορώντας αν αυτό τελικά, είναι επιζήμιο για τους πολίτες.          

. Ο συγκεντρωτισμός αυτός επεκτείνεται δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό και στα πλέον δημοκρατικά όργανα, που είναι ο πρώτος και ο δεύτερο βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουμε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται κοντά στον πολίτη είναι, κατά τεκμήριο, πιο σωστές και πιο επωφελείς για τους πολίτες,  από αυτές που λαμβάνονται, εν στενό και μακράν των πολιτών.

Τι κάνει όμως γι’ αυτό η Τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στον τομέα λήψης σημαντικών αποφάσεων;

Αναπαράγει ακριβώς αυτό που κάνει το γραφειοκρατικό Ελληνικό κράτος.

Ας δούμε όμως τι κάναμε εμείς με την  συγκεκριμένη απόφαση.

Στο όνομα δήθεν της ταχύτητας, της ευελιξίας και της δήθεν δυσκολίας σύγκλησης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα περί καθορισμού των όρων διακήρυξης, ανάθεσης, και έγκρισης όλων των σταδίων των μελετών, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο των 25 ατόμων, στη Νομαρχιακή Επιτροπή Έργων Υποδομής και Ποιότητας ζωής των πέντε ατόμων.

Είναι γεγονός ότι την συγκεκριμένη απόφαση πριν από ενάμιση χρόνο και εγώ την υπερασπίστηκα και την υπερψήφισα. Τότε η εμπειρία μου όσον αφορά την λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ήταν μικρή για αυτό και μίλησα περισσότερο ως τεχνικός, χωρίς να λάβω ιδιαίτερα υπ’ όψιν τους ψίθυρους, τα υπονοούμενα, τη δημαγωγία και τις φήμες που εντέχνως και ευκόλως κάποιοι έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν.

Σήμερα όμως μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της Νομαρχιακής επιτροπής,  γνωρίζοντας εκ των έσω, όλη τη διαδικασία μπορώ να διακρίνω καλύτερα με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να υπηρετήσουμε δημοκρατικότερα, διαφανέστερα και επωφελέστερα τα συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και καθ΄ επέκταση των πολιτών μας.

Άλλωστε καμία από τις προτάσεις που είχα κάνει πριν από ενάμιση χρόνο, κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης απόφασης δεν υλοποιήθηκε.

Όπως: Θέματα που είναι πολύ σημαντικά, έστω και αν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής να έρχονται προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και ακόμη αν, έστω και δύο μέλη της επιτροπής κρίνουν ότι ένα θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, να είναι αυτό εφικτό και να πάψει να ισχύει η πλειοψηφία των υπολοίπων τριών μελών.   Εξ άλλου η συζήτηση σημαντικών θεμάτων στο Ν.Σ., έστω και αρμοδιότητας της επιτροπής, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως χάσιμο χρόνου, τη στιγμή κατά την οποία οι μελετητές, θεωρώντας εαυτόν αδικημένο, διατηρούν το δικαίωμα των ενστάσεων, και των προσφυγών στις αρμόδιες επιτροπές και στο συμβούλιο επικρατείας επιμηκύνοντας σημαντικά τον χρόνο που υποτίθεται ότι θα κερδίζαμε.

Η επιτάχυνση του χρόνου τελικά δεν είναι το σημαντικότερο στην όλη διαδικασία ανάθεσης των μελετών, σημασία έχει η καθαρότητα και η διαφάνεια, σημασία έχει με τις πράξεις μας ή με τις παραλείψεις μας, να μην σηματοδοτούμε  ότι κάτι μεμπτό γίνεται.

Από όσο είμαι σε θέσει να γνωρίζω, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό, γι’ αυτό και υπερψήφισα όλες τις αποφάσεις της Νομαρχιακής επιτροπής της οποίας είμαι μέλος.  

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που με αναλογεί, θεώρησα σκόπιμο να προσυπογράψω την πρόταση που έφερε ο συνάδελφος Παναγιώτης Νασιώκας, σηματοδοτώντας έτσι με την στάση μου, ότι τίποτα ύποπτο δεν υπάρχει, και όλα όσα   λέγονται είναι φήμες και τίποτα περισσότερο. Όμως επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια και προκειμένου να σταματήσουν οι ψίθυροι και οι φήμες, προτείνω την ανάκληση της εν λόγω απόφασης και την επαναφορά όλων αυτών των αρμοδιοτήτων στο Ν.Σ. προστατεύοντας έτσι, τόσο τη δική μου αξιοπρέπεια, όσο και των υπολοίπων συναδέλφων, αλλά πρωτίστως την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του κ. Νομάρχη

Εξ άλλου για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον του Νομού  και για ανάθεση μελετών ιδιαίτερα μεγάλων προϋπολογισμών, θεωρώ ότι η αρμοδιότητα αυτή επιβάλλεται να ασκείται από το Ν.Σ. για μεγαλύτερη διαφάνεια και πληρέστερη ενημέρωση όλων των Νομαρχιακών Συμβούλων.

Όσο για τη δυσκολία σύγκλησης του Ν.Σ. που επικαλούνται όσοι υποστηρίζουν ότι οι αρμοδιότητες αυτές πρέπει να παραμείνουν στη Ν.Ε.Ερ.Υπ.&Π.Ζ., το θεωρώ αστείο, γιατί ουδείς εκ των συναδέλφων Ν.Σ. δυσανασχέτησε ποτέ για τις συχνές συνεδριάσεις του Ν.Σ.    

Θέλω επίσης να δηλώσω, ότι εάν η πρόταση μου δεν υπερψηφιστεί από το σώμα, προτίθεμαι να παραιτηθώ από μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων και ποιότητας ζωής, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό, τόσο τον Πρόεδρο, όσο και την ομαλή λειτουργία της επιτροπής.

Κλείνοντας  την τοποθέτηση μου θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμη.

          Τις τελευταίες ημέρες και μετά την κατάθεση της  πρότασης που συζητάμε σήμερα, άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι όλα αυτά πού γίνονται, εκπορεύονται από μένα, με σκοπό την άσκηση πίεσης στο κ. Νομάρχη προκειμένου να μου αναθέσει καθήκοντα Αντινομάρχη.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό.

Επί πλέον θέλω να προσθέσω: πρώτον ότι ήταν τιμή για μένα που ο Νομάρχης  με κάλεσε να συμμετάσχω στο συνδυασμό του για την διεκδίκηση της Νομαρχίας, δίνοντάς με, την ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνάμεις  μου, σε ένα πρωτόγνωρο για μένα χώρο, αυτόν της πολικής ζωής του τόπου μας, ερχόμενος πιο κοντά στα προβλήματα του Νομού μας και των ανθρώπων του .

          Δεύτερον ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα που ο κόσμος που στήριξε τον συνδυασμό μας, με κατέταξε με την ψήφο του στην τρίτη τιμητική θέση  του ψηφοδελτίου μας, και με την ευκαιρία αυτή τους ευχαριστώ θερμά.

          Τρίτον ότι θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της παράταξής μας ως  Νομαρχιακός Σύμβουλος  και με τις προτάσεις μου, τις θέσεις μου και την εν γένει συμπεριφορά μου θα προσπαθήσω να ενισχύσω το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τον Νομάρχη   για ένα καλύτερο μέλλον στον Νομό μας.

            Τέταρτον θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νομάρχη που με την έναρξη της θητείας μας, με πρότεινε να αναλάβω καθήκοντα Αντινομάρχη Έργων Υποδομής & Ποιότητας Ζωής, ασχέτως εάν εγώ δεν αποδέχτηκα την πρότασή του για την πρώτη διετία και του αντιπρότεινα την δεύτερη διετία με την οποία τότε συμφώνησε ο κ. Νομάρχης.

            Πέμπτον θέλω να τονίσω, ότι η Νομαρχιακή ομάδα της πλειοψηφίας διαθέτει άριστο στελεχικό δυναμικό από το οποίο ο Νομάρχης θα επιλέξει τους επόμενους 4 αντινομάρχες καθώς και τον Νέο Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την επόμενη διετία,  κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις του απέναντι στον λαό που τον εξέλεξε καθώς και στην Νομαρχιακή του ομάδα, που τον στήριξε και συμπορεύεται μαζί του.

Κλείνοντας θα ήθελα να δηλώσω ότι η πρότασή μου για ανάκληση της απόφασης με αύξοντα αριθμό 7/61/31-5-2007. και η επαναφορά των αρμοδιοτήτων της Νομαρχιακής Επιτροπής Έργων Υποδομής και Ποιότητας ζωής, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν υποκρύπτει καμία αμφισβήτηση ή υπόνοια για τις προθέσεις  του Νομάρχη τον οποίο σέβομαι, εκτιμώ και πιστεύω ότι δουλεύει ακατάπαυστα  για το καλύτερο του Νομού .

Τα όποια λάθη και παραλείψεις  εάν έγιναν, δεν θα ήταν σωστό να τις χρεωθεί μόνο ο κ. Νομάρχης. Η ευθύνη είναι συλλογική και ο καθένας μας έχει το μερίδιό που τον αναλογεί. Άλλωστε όποιος ασκεί εξουσία και παράγει έργο είναι λογικό να κάνει και λάθη και παραλείψεις.  

Προηγούμενο άρθρο Επεισόδια στη αγροτική κινητοποίηση
Επόμενο άρθρο Οι μειώσεις των δρομολογίων ΟΣΕ και η ανάπτυξη της περιφέρειας