Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και υπεύθυνο για το ΕΠΕΡΑΑ, καθηγητή κ. Ανδρεαδάκη είχε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός και συζήτησε μαζί του τα ζητήματα που αφορούν στο Βιολογικό Καθαρισμό και τα δίκτυα αποχέτευσης του Δήμου.
Ο κ. Κωτσός επέδωσε επιστολή στον κ. Ανδρεαδάκη που αφορούσε το έργο του
Βιολογικού Καθαρισμού και των δικτύως αποχέτευσης του Μουζακίιου, του Μαυρομματίου και του οικισμού Γεωργίου Καραϊσκάκη στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω
«Όπως πιθανώς να γνωρίζετε, ο Δήμος μας έχει υποβάλει πρόταση ένταξης του έργου του θέματος στο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» (ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων») – ΕΠΠΕΡΑΑ. Τόσο πριν την υποβολή της πρότασης, όσο και μετά αυτήν και μέχρι σήμερα ο Δήμος μας και οι μελετητές μας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του ΕΠΠΕΡΑ προς διευθέτηση διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία άπτονται των κανόνων επιλεξιμότητας και αξιολόγησης των προς ένταξη έργων. Στο πλαίσιο αυτό, στην υποβληθείσα πρόταση του Δήμου μας περιλαμβάνονται τα εξής υποέργα:
- Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων του οικισμού Μουζακίου.
- Το εσωτερικό δίκτυο ακαθάρτων του οικισμού Μαυρομματίου.
- Τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων (ΚΑΑ) στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), μετά των έργων διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στον αποδέκτη, ο οποίος είναι ο ποταμός Πάμισος.
- Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου.
Στην ΕΕΛ έχει γίνει πρόβλεψη για την κάλυψη των οικισμών Μουζακίου, Μαυρομματίου, Γ. Καραϊσκάκη, Γελάνθης και Λαζαρίνας. Ο πληθυσμός απογραφής ΕΣΥΕ 2001 και ο πληθυσμός σχεδιασμού βάσει των κανόνων του ΕΠΠΕΡΑ των ως άνω οικισμών, είναι ο ακόλουθος:
ΟΙΚΙΣΜΟΣ |
Μόνιμος πληθυσμός (απογραφή ΕΣΥΕ 2001) |
Πληθυσμός σχεδιασμού ΕΠΠΕΡΑ (x1,3) |
Μουζάκι |
2.190 |
|
Γ. Καραϊσκάκης |
283 |
|
Μαυρομμάτι |
1.735 |
|
ΣΥΝΟΛΟ Σ1 |
4.208 |
5.470 |
Γελάνθη |
542 |
|
Λαζαρίνα |
443 |
|
ΣΥΝΟΛΟ Σ2 |
985 |
1.281 |
ΣΥΝΟΛΟ Σ1+Σ2 |
5.193 |
6.751 |
Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη του Δήμου μας, η ΕΕΛ σχεδιάστηκε με δύο γραμμές κύριας βιολογικής επεξεργασίας για τις ανάγκες της 20ετίας και πληθυσμό σχεδιασμού 7.000 ισοδύναμους κατοίκους (Α’ Φάση), με πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση με την κατασκευή τρίτης γραμμής επεξεργασίας για την κάλυψη 10.000 ισοδύναμων κατοίκων (Β’ φάση: 40ετία).
Το επιλεγόμενο σύστημα επεξεργασίας είναι η ενεργός ιλύς με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος (παρατεταμένος αερισμός) και απομάκρυνση αζώτου (νιτροποίηση – απονιτροποίηση). Λόγω της ιδιαιτερότητας του αποδέκτη και βάσει των εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων του έργου, στην ΕΕΛ προβλέφθηκε, επιπλέον, απομάκρυνση φωσφόρου, φίλτρανση, απολύμανση με UV και μετα-αερισμός.
Οι ως άνω βασικές παραδοχές και επιλογές σχεδιασμού ανταποκρίνονται πλήρως αφενός στην προβλεπόμενη εξέλιξη του πληθυσμού των καλυπτόμενων οικισμών, αφετέρου στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός έργου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Επί του σχεδιασμού της ΕΕΛ επισημαίνονται τα εξής:
- F Η απομάκρυνση αζώτου (νιτροποίηση – απονιτροποίηση) εφαρμόζεται παγίως κατά την τελευταία 20-ετία τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από σχετική διερεύνηση, δε, του ελληνικού χώρου προκύπτει ότι ουδεμία επιτυχώς λειτουργούσα, αλλά και υπό κατασκευή, ΕΕΛ υπάρχει άνευ απομάκρυνσης αζώτου (άλλωστε ως αναφέρουν οι έχοντες εξειδικευμένες γνώσεις συνιστά βασικό παράγοντα καλής λειτουργίας). Στο πλαίσιο αυτό, διαφωνούμε παντελώς με την επικείμενη επιστροφή στην δεκαετία του ‘60 και του ’70, ιδιαίτερα, δε, όταν αυτή οφείλεται σε μια εμφανή προσπάθεια ένταξης και κατασκευής όσων περισσότερων έργων γίνεται, με αποκλειστικό στόχο την τυπική κάλυψη της Κοινοτικής Οδηγίας στη χώρα μας.
- F Η τριτοβάθμια επεξεργασία (πλήρη απομάκρυνση θρεπτικών, φίλτρανση, απολύμανση με UV, μετα-αερισμός) προβλέφθηκε στην εγκεκριμένη μελέτη της ΕΕΛ λόγω των συνεχώς επιδεινούμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών του τελικού αποδέκτη των επεξεργασμένων λυμάτων, που είναι ο ποταμός Πάμισος. Κατά την άποψη μας[1] ο συγκεκριμένος ποταμός παρουσιάζει χαρακτηριστικά ευαίσθητου αποδέκτη και ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η πρόβλεψη της μελέτης και των Π.Ο. του έργου για την τριτοβάθμια επεξεργασία των προς διάθεση λυμάτων.
- F Τα «μη επιλέξιμα» στο ΕΠΠΕΡΑ έργα της Γελάνθης και της Λαζαρίνας ο Δήμος μας προγραμματίζει να τα κατασκευάσει παράλληλα με τα παρόντα έργα, είτε με δανεισμό είτε με άλλους πόρους (ΠΕΠ Θεσσαλίας). Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απαραίτητο, από κάθε άποψη (τεχνική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική), να μην αφαιρεθεί η πρόβλεψη μελλοντικής σύνδεσης και των οικισμών αυτών, ήτοι να μην διαφοροποιηθεί ο προβλεπόμενος πληθυσμός των 7.000 ι.κ. για την παρούσα Α’ φάση των έργων της ΕΕΛ. Πιστεύουμε ότι η ως άνω προσέγγιση δέον να γίνει αποδεκτή, καθόσον δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου και επιτρέπει την υλοποίηση των έργων επέκτασης με τον ορθολογικότερο από τεχνοοικονομική άποψη τρόπο. Διαφορετική προσέγγιση θα «καταδικάσει» τους λοιπούς οικισμούς και θα δημιουργήσει σημαντικότατες κοινωνικές αντιδράσεις.
- F Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή του σχεδιασμού επιφέρει – εκτός των άλλων – και δυσμενέστατες συνέπειες στο βαθμό ωρίμανσης του έργου, καθόσον θα πρέπει να αλλάξουν η μελέτη, η Νομαρχιακή Απόφαση καθορισμού αποδέκτη, οι Π.Ο. του έργου κ.λπ.
- F Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε ότι από την έναρξη των κοινοτικών ενισχύσεων στη χώρα μας έχουν ενταχθεί σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και κατασκευαστεί δεκάδες παρόμοια έργα, για τα οποία δεν είχαν θεσπιστεί ή/και τεθεί παρόμοιοι περιορισμοί. Με την παρούσα προσέγγιση κατηγοριοποιούνται οι ΟΤΑ, στους «τυχερούς» που χρηματοδοτήθηκαν στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους και υλοποίησαν σύγχρονα και πλήρη έργα, ως μελετήθηκαν, και σ’ αυτούς που θα αναγκαστούν να κατασκευάσουν «μισά» ή/και «ελλιπή» έργα, λόγω των οικονομικών περιορισμών της παρούσας προγραμματικής περιόδου.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, παρακαλούμε για τα εξής:
- – Να συμπεριληφθεί στα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση έργα, πλήρης η Α’ Φάση της ΕΕΛ, δυναμικότητας 7.000 ισοδύναμων κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των έργων της απομάκρυνσης θρεπτικών (αζώτου και φωσφόρου), της φίλτρανσης, της απολύμανσης με UV και του μετα-αερισμού.
- – Να συμπεριληφθεί στην πρόταση ένταξης το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του οικισμού Γ. Καραϊσκάκη και τα έργα μεταφοράς ακαθάρτων στον ΚΑΑ Μαυρομματίου, δεδομένου ότι ο ως άνω οικισμός αποτελεί ενιαίο οικιστικό σύνολο με τον οικισμό του Μουζακίου, διαθέτει εφαρμοσμένο ρυμοτομικό σχέδιο και εγκεκριμένη οριστική μελέτη.
Διατελούμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή επεξήγηση.
Μετά τιμής
Για το Δήμο Μουζακίου
Γεώργιος Κωτσός
Δήμαρχος»
[1] με την οποία σημειωτέον ταυτίστηκαν οι μελετητές, η Επιβλέπουσα Υπηρεσία, η Ν. Α. Καρδίτσας (βλ. απόφαση καθορισμού αποδέκτη), το ΥΠΕΣΔΔΑ (βλ. γνωμοδότηση θεώρησης της μελέτης), η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος (βλ. απόφαση έκδοσης Π.Ο. έργου) και ο Δήμος Μουζακίου, του οποίου οι Υπηρεσίες, αλλά και οι πολίτες, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την διαχρονική κατάσταση του ποταμού.