Τιμητικό αφιέρωμα στην εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Κοζιού – Κολοφωτιά


Το όνομά της συνδέθηκε με την ιστορία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, ενώ η αγάπη της για το θέατρο υπήρξε τόσο έντονη που έκανε και άλλους πολλούς να το «αγκαλιάσουν» και έτσι σιγά-σιγά άρχισε να δημιουργείται στην πόλη μας ένας μοναδικός θεσμός.

Ο λόγος για την εκπαιδευτικό κ. Βασιλική Κοζιού – Κολοφωτιά που, το βράδυ της Πέμπτης 27 Μαρτίου, τιμήθηκε από το 30ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας για την προσφορά της στο θεσμό και τον πολιτισμό, σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση.

Το τιμητικό αφιέρωμα ξεκίνησε με την προβολή ενός video με αποσπάσματα από το πολύχρονο έργο της κ. Κοζιού – Κολοφωτιά, ένα video μέσα από το οποίο «ξετυλίχθηκε» όλη η ιστορία του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Εικόνες και αναμνήσεις από άλλες εποχές, ωστόσο το ασίγαστο πάθος και η «φλόγα» της για το θέατρο και το Φεστιβάλ παρέμεναν ίδια, από την πρώτη διοργάνωση έως και σήμερα.

Το έργο, αλλά και την πολύ δυναμική και χαρισματική προσωπικότητά της, σκιαγράφησε, με το δικό του γλαφυρό τρόπο, ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος, ενώ την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Βασίλης Αγραφιώτης.

Με πολύ τρυφερά λόγια μίλησαν για εκείνη τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, όσο και η πρώην Πρόεδρος και επί 25 χρόνια συνεργάτιδά της κ. Μένη Παπανικολάου.

Από την πλευρά της, η κ. Κοζιού – Κολοφωτιά ευχήθηκε ο υπέροχος αυτός θεσμός να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα και δήλωσε πως θα είναι πάντα παρούσα για να βοηθήσει σε ό,τι κι αν χρειαστεί

Η αποφώνηση της υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική, εισπράττοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, των φίλων της, των συνεργατών της, των απλών ανθρώπων που, μαζί και με άλλα μέλη, τους έκανε να γνωρίσουν την Τέχνη του θεάτρου και να την αγαπήσουν.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Κ. κ. Μανώλης Στεργιόπουλος

«Είναι τιμή για την πόλη μας να παίρνουμε αποφάσεις, όπως αυτή να τιμάμε δικούς μας ανθρώπους. Η Γενική Συνέλευση στις εκλογές του 2009 αποφάσισε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που προσέφεραν όχι μόνο στο Φεστιβάλ, αλλά σε όλες τις πολιτιστικές δράσεις στην Καρδίτσα. Αυτό κάνουμε απόψε με τη Βάσω Κοζιού. Και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Και εύχομαι να βρούμε όλους αυτούς τους Καρδιτσιώτες που δεν τιμούν μόνον με τη στάση τους, διεκδικούν την Καρδίτσα να βγει από τα στενά της πλαίσια. Και το κάνουμε με το Φεστιβάλ. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετά βήματα».

Ο χαιρετισμός της κ. Μένης Παπανικολάου

 

«Είμαι πολύ χαρούμενη και βαθιά συγκινημένη που τιμάται σήμερα από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων η αγαπημένη φίλη Βάσω Κοζιού για την προσφορά της στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου και στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας. Ένιωσα έντονα την ανάγκη να πω και εγώ λίγα λόγια για την επί 25 χρόνια συνεργάτιδά μου.

Οι δρόμοι μας συναντήθηκαν πριν 30 περίπου χρόνια στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων. Μέλη της διοίκησης και οι δύο συνδεθήκαμε στενά. Η αγάπη για τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας έκανε ένθερμους υποστηρικτές των κορυφαίων εκδηλώσεων του νομού.

Η αγάπη της Βάσως για το θέατρο ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Ανέλαβε την ευθύνη αυτού του θεσμού για αρκετά χρόνια παρα τις όποιες αντιξοότητες. Σχεδίαζε τις εκδηλώσεις με γνώμονα την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και την μεταλαμπάδευση της φλόγας του πολιτισμού σε μικρούς και μεγάλους μέσα από σεμινάρια, εκθέσεις και ειδικά αφιερώματα.

Της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ένα ευχαριστώ για όσα μας έχει προσφέρει και εξακολουθεί ακούραστα να μας προσφέρει, τις γνώσεις της, την εμπειρία της και τις υψηλές πολιτιστικές συγκινήσεις. Αγαπημένη φίλη,

Διερμηνεύοντας και τα αισθήματα όλων των παλαιών συνεργατών μας, σου μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές τους για υγεία και επιτυχία σε ό, τι και αν κάνεις. Η προσφορά σου στη ζωή μας είναι εξαιρετικά σημαντική και μην ξεχάσεις ποτέ ότι έχεις κερδίσει μια θέση στις καρδιές όλων μας».

 

Η ομιλία του συγγραφέα κ. Δημήτρη Παπαχρήστου

Για την κ. Κοζιού-Κολοφωτιά Βασιλική στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαχρήστος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:

Η Βάσω Κοζιού ήταν αυτή που μ’ έκανε να γνωρίσω και να αγαπήσω το Φεστιβάλ Θεάτρου της Καρδίτσας. Άνθρωπος χαρισματικός και επικοινωνιακός. Επισκέφθηκα κάποτε το 1ο Δημοτικό Σχολείο, όπου υπηρετούσε και συνομίλησα με τους μαθητές της.και είδα δια ζώσης την επικοινωνία που είχε με τα παιδιά της. Πάντα με το χαμόγελο. Δασκάλα αληθινή που έχει το χάρισμα να σε κερδίζει. Παιδαγωγός ! Κι έχει σημασία να τονίσω πως δεν είναι οι σπουδές που την ολοκλήρωσαν, αλλά το πάθος της και η αγάπη για τη δουλειά της. Ο χαρακτήρας της καθόρισε τη μοίρα της να ζει με τις αξίες του πολιτισμού, που είναι μέσα στην κοινωνία τα κύτταρα της δημιουργίας και της δημοκρατίας.

Η Βάσω Κοζιού δεν παρέμεινε μόνο παιδαγωγός στη δημοτική εκπαίδευση και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Τριάντα χρόνια την έτρωγε το πάθος και η ανάγκη να καλλιεργήσει και να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό της. Γι’ αυτό και συνεχώς μάθαινε, που σημαίνει μετεκπαιδευότανε. Είναι πάρα πολλά τα σεμινάρια, οι ημερίδες, τα συνέδρια, που παρακολούθησε και άλλα από αυτά οργάνωσε. Εντυπωσιακές είναι οι πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της που πήρε με άλλος ανθρώπους , που ταίριαζαν τα χνώτα τους και μαζί τους τις υλοποίησαν.

Η φίλη μου η Βάσω δεν έμεινε κλεισμένη σε μια αίθουσα διδασκαλίας. Άνοιξε το σχολείο στην κοινωνία και τα παιδιά της αισθάνονταν τη χαρά της μάθησης. Δεν ήταν απλώς δασκάλα εκπαιδεύτρια. Ήταν παιδαγωγός και γνώριζε καλά την παιδεψίλα. Με τους μαθητές της υλοποίησε πολλά και διάφορα προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και αγωγής υγείας, για να μάθουν τα παιδιά το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον , που τους περιβάλλει. Η έκδοση τεσσάρων βιβλίων με τους τίτλους «Δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι-Παραδοσιακοί χοροί και περιβάλλον», «Η Νέα Αγορά της Καρδίτσας χθες και σήμερα», «Το άλσος της Παπαράντζας», «Τα ζωογόνα ποτάμια της Καρδίτσας» είναι από μόνα τους ενδεικτικά των ενδιαφερόντων της και της πίστης της πως χωρίς ρίζες και μνήμες ο άνθρωπος χάνεται.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι που μια παρέα, τεσσάρων ανθρώπων, φίλων του πολιτισμού , εμπνεύσθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία μαζί με πολλούς άλλους στη συνέχεια και δημιούργησαν την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, η οποία ανέλαβε και τη διοργάνωση δυο κορυφαίων εκδηλώσεων του Ν. Καρδίτσας : Του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και της Διεθνούς Γιορτής του Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια».

Χαίρομαι πραγματικά που με έκανε κοινωνό και συμμέτοχο αυτής της πολιτιστικής δημιουργίας, εδώ και πολλά χρόνια, και πιο πολύ ν’ αγαπήσω την Καρδίτσα και να αισθάνομαι δημότης της και να είμαι και τυπικά δημότης του Δήμου Πλαστήρα. Στις περιόδους κρίσης ο πολιτισμός είναι όπλο αντίστασης, γιατί ενώνει τους ανθρώπους μέσα από το διαφορετικό που είναι και τους ενεργοποιεί να δώσουν νόημα στη ζωή τους, ως πολίτες στην πόλη, που είναι ο τόπος συνύπαρξης. Εδώ απέκτησα γνωστούς και φίλους και μου αρέσει να λέω πως είμαι από τα Άγραφα.

Η Βάσω Κοζιού πάντα πρόσχαρη και ενεργητική στην πραγμάτωση των πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης των Πολιτιστικών Συλλόγων ως ειδική Γραμματέας, ως Γενική Γραμματέας, ως Αντιπρόεδρος και για πολλά χρόνια ως υπεύθυνη της Επιτροπής Θεάτρου και του συντονισμού του Φεστιβάλ, σε συνεργασία πάντα με άλλα μέλη της Ένωσης.

Το θέατρο το αγαπάει και το πονάει και το έδειξε από πολύ νωρίς. Οργάνωσε θεατρικό τμήμα στο Μορφωτικό Σύλλογο Κρανιάς. Ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνη του Θεατρικού Τμήματος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας. Υπήρξε, λοιπόν, προεργασία και πολλή αγάπη για το θέατρο, που αργότερα τη διοχέτευσε στο Φεστιβάλ, στην ανοιξιάτικη αυτή γιορτή του θεάτρου που κρατάει 30 ολόκληρα χρόνια και η οποία προσφέρει πολλά στην ερασιτεχνική δημιουργία και στην καλλιέργεια θεατρικής παιδείας στον τόπο , όπως λέει με υπερηφάνεια και ικανοποίηση η ίδια.

Η Βάσω Κοζιού είχε την επιμέλεια πολλών τόμων πρακτικών, που εξέδωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, του οποίου είναι πρόεδρος. Έκανε συμμέτοχο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , το οποίο σε συνεργασία με τον Απόλλωνα συνδιοργάνωσε τέσσερα Πανελλήνια Συνέδρια με θέματα που δηλώνουν τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και της μνήμης που οφείλουμε να παραδίνουμε στις νέες γενιές.

Σήμερα ως γνήσια Καραγκούνα δραστηριοποιείται στην Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων προσπαθώντας μαζί με άλλους άξιους Αμφικτίονες να συγκεντρώσουν, όσο γίνεται περισσότερο υλικό γι’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Και εκεί με έκανε κοινωνό και με έκανε να ψάξω, να μελετήσω, αφού στον Παλαμά πέρυσι παρουσίασα τον τόμο των πρακτικών του 1ου Καραγκούνικου Ανταμώματος.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν να κάνουν με την πολιτική του πολιτισμού, που έχει ανάγκη ο πολίτης, η κοινωνία ολόκληρη. Γνωρίζει καλά, η φίλη μου η Βάσω, πως το μέρος είναι το όλον και πως ο πολιτισμός δεν είναι τσόντα της πολιτικής των πολιτευτών. Είναι το όλον της ύπαρξής μας.

Ο Γραμματέας της Ε.Π.Σ.Κ. κ. Βασίλης Αγραφιώτης

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση. Η κ. Κοζιού, μαζί με άλλους συνεργάτες, ξεκίνησαν την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων, δημιουργώντας αυτό το θεσμό που σήμερα γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Δημιούργησαν θεατρόφιλο κοινό στην Καρδίτσα. Και θέλω να πω ότι η βράβευσή της απόψε από το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα. Η κ. Κοζιού είναι στις επάλξεις. Μπορεί να έφυγε από την Ένωση και να τη διαδέχτηκα. Βαρύ φορτίο. Πιστέψτε με.

Απόψε θα έλεγα ότι η βράβευσή της είναι ένα συμβόλαιο. Ένα συμβόλαιο ότι η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων θα συνεχίσει για τη διατήρηση αυτού του θεσμού. Να μη σταματήσει ποτέ. Γιατί το θέατρο είναι πολιτισμός. Δεν θα επιτρέψουμε, με την αγάπη τη δικιά σας, που το στηρίζετε τόσα χρόνια, αυτές τις γκρίζες εποχές να σβήσουν αυτοί οι θεσμοί, όπως είναι το θέατρο».

Αποφώνηση της κ. Βάσως Κοζιού στο τιμητικό αφιέρωμα

«Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου το έζησα από τη γέννησή του.

Το είδα να μεγαλώνει με τα παιδιά μου και να καταξιώνεται στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού της Καρδίτσας και όχι μόνο.

Το είδα να αγκαλιάζεται από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας μας, που στη διάρκεια των 30 χρόνων ήταν παρόντες είτε ως μέλη των κριτικών επιτροπών είτε ως τιμώμενα πρόσωπα είτε ως προσκεκλημένου από την Οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ.

Τη μεγάλη αυτή γιορτή του θεάτρου την περίμενα κάθε χρόνο την άνοιξη, για να γεμίσει η αίθουσα με φώτα, χρώματα, ήχους και προπάντων λόγο. Λόγο θεατρικό που σε κάνει να κλαις, να γελάς, να ονειρεύεσαι, να εξεγείρεσαι. Ο λόγος ήταν για μένα το κυριότερο κριτήριο, όταν καλούμουν να προτείνω τα έργα που θα συμμετείχαν.

Το Φεστιβάλ μου έδωσε πολύ περισσότερα από ό,τι του πρόσφερα. Μέσα από αυτό γνώρισα αγαπημένους φίλους, οι οποίοι έγιναν φίλοι της Καρδίτσας και οι πρεσβευτές της μεγάλης αυτής θεατρικής γιορτής.

Μου έδωσε , επίσης , την ευκαιρία να δω πάνω από χίλιες θεατρικές παραστάσεις σε dvd και δια ζώσης.

Εύχομαι ο ωραίος αυτός θεσμός να συνεχίσει για πολλά-πολλά χρόνια , γιατί προσφέρει πολλά στην ερασιτεχνική δημιουργία και βοηθάει στην καλλιέργεια της θεατρικής παιδείας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή για το αποψινό τιμητικό αφιέρωμα και να πω στους άξιους συνεχιστές ότι όπου και όποτε με χρειαστούν θα είμαι στις διάθεσή τους».

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 29 Μαρτίου

Ώρα 8.30μ.μ.

> Διαγωνιστικό μέρος

Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα

Έργο : «Εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του Ματέι Βισνιέκ

> Τιμητικό Αφιέρωμα

Στον λογοτέχνη, κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο

Ομιλητής : Γιάννης Μετζικώφ, σκηνογράφος – ενδυματολόγος

Παράλληλες εκδηλώσεις

> Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας (Πλαστήρα 66) – Ώρες 10.30πμ. – 12.00μ.

Σεμινάριο με θέμα «Ο ποιητικός λόγος στην εκπαίδευση» από τον ποιητή, πεζογράφο, μεταφραστή Τίτο Πατρίκιο

> Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – Ώρα 11.00πμ.

Θεατρική παράσταση από την Ε ΄ Τάξη του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας με τίτλο «Η Μάχη της Σοδειάς»

> Παυσίλυπο – Ώρα 6.00μμ.

Κουκλοθέατρο με την Ερατώ Σιωροπούλου (θεατρολόγο – κουκλοπαίχτη) με τίτλο «Ο Αμπού Αγκού απ ΄ τη χώρα των παραμυθιών στη χώρα των ανθρώπων»

Συμβολική τιμή : 1 Ευρώ

 

Προηγούμενο άρθρο Στο Βόλο ο Όμιλος Αντισφαίρισης Καρδίτσας ΣΟΑΚ Φωκιανός
Επόμενο άρθρο Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας στη ΛΕΦΚ