Ειδήσεις

Τιμή στον επιζήσαντα μαχητή του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου


Εκπρόσωποι του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας κ.κ. Δημήτριος Καλλιαντζής και Ελένη Αντωνίου, της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Καρδίτσας κ. Στέφανος Πούλιος, της τοπικής διοίκησης ΙΡΑ Καρδίτσας κ. Γεώργιος Ζαρχανής, συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου ε.ε. στο νεοανεγερθέν μνημείο πεσόντων Αστυνομικών, έναντι των παλαιών φυλακών Τρικάλων, με τους κ.κ. Κων/νο Θεοχάρη, Ιωάννη Φλόκα, Βασίλειο Δραγούτσο της τ.δ. ΙΡΑ Τρικάλων και τον κ. Ιωάννη Αναγνώστου, Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων και απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους πεσόντες υπέρ του καθήκοντος Αστυνομικούς καταθέτοντας δάφνινο στεφάνι και τηρώντας ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια μετέβησαν στα γραφεία της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων και παρουσία του Προέδρου και αντιπροέδρου του Συλλόγου κ.κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλου και Θωμά Μπαλτούκα, τίμησαν τον Ανθυπομοίραρχο ε.α. του ενδόξου Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής κ. Νικόλαο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι ο μόνος επιζήσας από τους δέκα άνδρες της Ελληνικής Χωροφυλακής που υπερασπίσθηκαν με σθένος και αφοσίωση μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματος τους τα ιδεώδη της φιλοπατρίας, ελευθερίας και πίστεως μας κατά την ιστορική μάχη του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου Πιερίας τη νύχτα της 30/31 Μαρτίου 1946 εναντίον ανταρτών του ΕΛΑΣ, οι οποίοι επέδραμαν για να καταλύσουν την έννομη τάξη, να παρεμποδίσουν τις εκλογές της απελευθερωμένης Ελλάδας και να καταλάβουν με τα όπλα και δια της βίας την Εξουσία.

Ο κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου με έντονη τη συγκίνηση περιέγραψε με συντομία τα γεγονότα λέγοντας: «Δέκα Χωροφύλακες, του Αποσπάσματος Χωροφυλακής Κατερίνης, λάβαμε εντολή από το Διοικητή Χωροφυλακής Κατερίνης να μεταβούμε το Σάββατο 30 Μαρτίου 1946 στο Λιτόχωρο Πιερίας και να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή των εκλογών της επόμενης ημέρας, Κυριακής 31 Μαρτίου, ώστε ο ελληνικός λαός με ηρεμία και τάξη να ασκήσει ελεύθερα το εκλογικό του δικαίωμα. Περίπου στις 02:30’ το πρωί της Κυριακής δεχθήκαμε επίθεση από 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ και μαχόμενοι μέχρις εσχάτων οι εννέα από εμάς θυσιάσθηκαν στο βωμό του χρέους  προς την Πατρίδα και την έννομη τάξη. Από τους δέκα χωροφύλακες, οι τρεις κάηκαν ζωντανοί και οι υπόλοιποι επτά, σοβαρά τραυματισμένοι, δεχθήκαμε τη χαριστική βολή από τους εκτελεστές μας συνέλληνες.  Εγώ δέχθηκα τη χαριστική βολή άστοχα, ξυστά πάνω από το κεφάλι μου και κατάφερα με πολλές δυσκολίες να διασωθώ. Οι πεσόντες συνάδελφοι μου, τους οποίους ουδέποτε ξεχνώ, όπως και δεν ξεχνώ τις εφιαλτικές στιγμές που έζησα, είναι οι εξής:

  1. Χωροφύλαξ Ευαγγελίδης Γεώργιος του Κων/νου, εκ Μεσοχώρας Τρικάλων,
  2. Χωροφύλαξ Ευαγγελίδης Γεώργιος του Σταύρου, εκ Μεσοχώρας Τρικάλων,
  3. Χωροφύλαξ Ξυντάρας Γεώργιος, εκ Μεσοχώρας Τρικάλων,
  4. Χωροφύλαξ Σακκάς Αριστείδης, εκ Μεσοχώρας Τρικάλων,
  5. Χωροφύλαξ Πουλιανίτης Νικόλαος, εκ Πυργετού Τρικάλων,
  6. Χωροφύλαξ Μήτσιου Αναστάσιος εκ Πύργου Τρικάλων,
  7. Χωροφύλαξ Κλάντζος Γεώργιος, εκ. Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων,
  8. Χωροφύλαξ Μαντάς Θεμιστοκλής, εκ Προδρόμου Τρικάλων,
  9. Χωροφύλαξ Λιάγκας Ηλίας, εκ Μεγάλου Ελευθεροχωρίου Λάρισας,

καθώς και οι στρατιώτες συμπολεμιστές μας,

  1. Λοχίας Γκουνός Νικόλαος, εκ Λεπτοκαρυάς Πιερίας,
  2. Λοχίας Τζούκας Νικόλαος, εκ Λιτοχώρου Πιερίας και
  3. Στρατιώτης Μουσκευτάρας Γεώργιος, εκ, Κορυφής Ημαθίας,

οι ψυχές των οποίων αγκαλιασμένες όδευσαν για τα ουράνια σκηνώματα, μαζί με τις 3.500 χιλιάδες ψυχές των ανδρών του ενδόξου Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής που διαχρονικά θυσιάσθηκαν υπέρ του καθήκοντος για τη διασφάλιση της έννομης τάξης, της κοινωνικής γαλήνης και της προστασίας των πολιτών.»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάθε χρόνο που γιορτάζεται η επέτειος μνήμης και τιμής της μάχης του Λιτοχώρου μεταβαίνοντας στον τόπο της θυσίας και ως κύριος ομιλητής διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των νεοελλήνων, ευχόμενος και προσευχόμενος μαζί με τους συμμετέχοντες προσκυνητές να μην επιτρέψει ο Θεός  να γίνει ξανά τέτοιος αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος.

Ως ένδειξη ελάχιστης τιμής για την προσφορά θυσίας στους πεσόντες ήρωες, ο ιδρυτής του Αστυνομικού Μουσείου κ. Δημ. Καλλιαντζής, Υποστράτηγος Ελληνικής Αστυνομίας ε.α., επέδωσε το δίπλωμα τιμής με το θυρεό του Μουσείου, ως επίσης και στον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων, το λάβαρο του Αστυνομικού Μουσείου. Επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου τίμησε με το λάβαρο του Ένωσης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΙΡΑ Τρικάλων κ. Ιωάννης Φλόκας.

Με την ευκαιρία της ανωτέρω τιμητικής εκδήλωσης προσκλήθηκαν οι συνάδελφοι Τρικαλινοί να επισκεφθούν το Αστυνομικό μας Μουσείο για να ξεναγηθούν και να δουν την ποικιλία των εκθεμάτων που έχουν σχέση με την ύπαρξη, ζώσα παρουσία και ποικιλόμορφη δράση των ενδόξων Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, τα οποία κατήργησαν και πέταξαν στη λήθη μικροπολιτικές σκοπιμότητες και όχι μόνο.

 

Προηγούμενο άρθρο Αναβίωσε το έθιμο της Χελιδόνας στο Νεοχώρι
Επόμενο άρθρο Λία Ρογγανάκη: Ένα παραμύθι και μια γραβάτα