Τιμή και δόξα στους πεσόντες του Καλλιθήρου


Ιστορική ημέρα για το Καλλίθηρο, την πρωτεύουσα του Δήμου Ιτάμου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Κυριακή 10 Μαΐου. Τα αποκαλυπτήρια του καλαίσθητου μνημείου, με τα ονόματα όλων των πεσόντων του χωριού σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις, ήταν ένα γεγονός που θα μείνει αξέχαστο στην μνήμη των εκατοντάδων παρευρισκομένων που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του Καλλιθήρου.

          Μια εκδήλωση Τιμής κ Μνήμης για τους υπέρ των εβδομήντα πεσόντων Σεκλιζιωτών.

          Η εκδήλωση άρχισε με απόδοση τιμών από την Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας, επιμνημόσυνη δέηση από τους ιερείς π. Χρήστο Τσιγάρα και π. Γεώργιο Λυρίτση.

          Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο Ιτάμου Βασίλη Τσαντήλα. Ακολούθησε πρόσκληση Νεκρών από τον κ. Απόστολο Καρανάσιο κ από την κα Λύδια Καραμέτου και οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν ασταμάτητα. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ, πρώην Κοινοτάρχης Καλλιθήρου και Αντιστασιακός κος Αλέξανδρος Παπαβασιλείου ο οποίος με μια εμπνευσμένη ομιλία ενωτικού χαρακτήρα για την περίοδο του εμφυλίου, συγκίνησε τους παρευρισκομένους.

          Ακολούθησε σύντομη Ομιλία του Δημάρχου Ιτάμου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σαράκι της διχόνοιας που κατατρέχει τον Ελληνικό λαό από τα αρχαία χρόνια και που στοίχισε τόσο ακριβά στους Έλληνες.

          Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αναφορά του κ. Τσαντήλα, στην περίοδο του εμφυλίου, όπου από το Καλλίθηρο έδωσαν τη ζωή τους περισσότερα από πενήντα άτομα. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης οι Δήμαρχοι Άρνης κ. Παπαμαργαρίτης Χαράλαμπος και Παλαμά κος Καραδήμος Βασίλης, εξάροντας την ενέργεια του Δημάρχου Βασίλη Τσαντήλα και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιτάμου.

          Ο Αντιστασιακός κ. Κώστας Μανόπουλος, απέδωσε ένα τραγούδι της Μάνας παραδοσιακό με εξαίρετη φωνή και ο Γραμματέας του Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου κ. Κων/νος Παπαλέξης, απήγγειλε το ποίημα του Γρυπάρη «Ο Όρθρος των ψυχών» και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς.

          Ακολούθησε συναυλία, από την Χορωδία του αδελφοποιημένου Δήμου Drianovo Βουλγαρίας με τον Δήμο Ιτάμου και συναυλία με ηρωϊκά και πολεμικά τραγούδια από την Ορχήστρα του Τάσου Κουτσιώλη, Παναγιώτη Μπαρκαλή, Παλαπέλα κ Αγάθωνα.

          Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν : ο Δήμαρχος Άρνης κ. Παπαμαργαρίτης Χαρ. και ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Βούνος, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Καραδήμος Β. ο Α΄ Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Βασ. Καπνογιάννης, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Καρδίτσας κ. Β. Νίκου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ιτάμου κ. Θ. Τσαντίλης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ιτάμου κ. Καραμέτος Ιωάννης, ο πρόεδρος του Τ. Δ. Αμπελικού κ. Δημ. Φαρμάκης, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Καροπλεσίου κ. Κων/νος Γιαννουσάς, η κα Χριστίνα Σολωμίδου πρόεδρος Παλιννοστούντων Σοβ. Ένωσης, ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Αλ. Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος Μορφωτικού Συλλόγου Καλλιθήρου κ. Ιωάννης Ντελής, κ Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθήρου κα Μανοπούλου Ρούλα, και η Αντιπροσωπεία από το Δήμο Drianovo Βουλγαρίας.   

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση σε δημοσίευμα του κ. Νίκου που αφορούσε τα κλειστά γυμναστήρια
Επόμενο άρθρο «Περιβάλλον & Υγεία» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινάδων