Ειδήσεις

Τιμήθηκε η παγκόσμια ημέρα Ρομά στους Σοφάδες


Για μια ακόμη φορά τιμήθηκε η παγκόσμια ημέρα Ρομά στους Σοφάδες. Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της παγκόσμιας ημέρας Ρομά, που διοργάνωσαν οι Ρομά Χωρίς Σύνορα στο παλιό οικισμό  Σοφάδων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές του νομού Καρδίτσας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κοινωνικοί φορείς,  πρόεδροι Τσιγγάνικων Συλλογών και ομοσπονδιών, εκπρόσωποι της ιεράς μητρόπολης Καρδίτσας, περιφερειακόι σύμβουλοι καθώς και ευρωβουλευτές.  Το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Αρχικά παρουσιάστηκε το Τσιγγάνικο επάγγελμα του καλαθά και του καρεκλά, το οποίο συγκίνησε τους καλεσμένους Ρομά  καθώς τους θύμισε την Ελλάδα με τις χρυσές εποχές. Στη συνέχεια βραβεύσαμε τις πρώτες Τσιγγάνες  που ήταν υποψήφιες στις δημοτικές εκλογές  και με αυτή την επιλογή τους να συμμετέχουν στα κοινά, σπάσανε την επιταγή  της Τσιγγάνικης κοινωνίας, που ήθελα τη γυναικά κλεισμένη στο σπίτι.  Αργότερα παρουσιάστηκε το Τσιγγάνικο Βιβλίο με τα δέκα Τσιγγάνικα Παραμύθια. Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με άφθονο Τσιγγάνικο χορό και  ατελείωτα παραδοσιακά Τσιγγάνικα Τραγούδια.

Τις εντυπώσεις έκλεψε  η υποψήφια Τσιγγάνα ευρωβουλευτή  Μαρια Τζαμπαζη που τίμησε την παγκόσμια ημέρα Ρομά με την παρουσία της. Τα μέλη της Τσιγγάνικης κοινότητας της επιφύλαξαν μεγάλη έκπληξη που δεν το περίμενε.   Μικρά παιδιά και πολλές γυναίκες την έδωσαν λουλούδια, Ελληνικές σημαίες και την υποδέχτηκαν σαν Πριγκίπισσα. Η οργάνωση Ρομά Χωρίς Σύνορα, την βράβευσε, ως  πρώτη Τσιγγάνα υποψήφια ευρωβουλευτή.

Προηγούμενο άρθρο Κ. Παπαλός: Προτεραιότητά μας η τουριστική ανάπτυξη του Δήμου!!!
Επόμενο άρθρο Τραπεζοκαθίσματα: Μείωση 30% της επιβάρυνσης των επαγγελματιών