Καταλυτικές θα είναι τελικά οι αλλαγές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων καθώς σχεδιάζει μείωση σε 3 από 7 των Πανεπιστημίων στην Αθήνα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα το Μετσόβειο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα δημιουργηθεί ένα υπερπανεπιστήμιο το οποίο θα συντονίζει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό, το Γεωπονικό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο. Και τα πέντε αυτά ιδρύματα θα διατηρήσουν τους τίτλους τους και πιθανόν να δημιουργηθεί και ένα υπερ-ΤΕΙ στην Αθήνα το οποίο θα συντονίζει σε διοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται ότι οι συγχωνεύσεις θα ακολουθήσουν άλλο μοντέλο. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του. Τα βασικά κριτήρια που προσμετρούνται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι τα εξής:
- Το μέγεθος των ιδρυμάτων
- Η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων
- Η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων
- Η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων
Να προλάβουν…
Προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις πριν οι φημολογίες της μεταφοράς του ΤΕΙ Δασοπονίας Καρδίτσας στο Καρπενήσι …γίνουν πραγματικότητα, οι φορείς του Νομού θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) κ. Β. Κουφουδάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Καρδίτσα και έμεινε εντυπωσιασμένος τόσο από τις άριστες υποδομές του Τμήματος Κτηνιατρικής όσο και από τα τέσσερα τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας που εδρεύουν στην πόλη μας. Το ραντεβού με τον κ. Κουφουδάκη «έκλεισε» ο πρ. Υφυπ. Παιδείας – Βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, έπειτα από συνεννόηση με τη διοίκηση του Παραρτήματος Καρδίτσας και το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Παπαλό στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στις εγκαταστάσεις του παραρτήματος για το σχέδιο «Αθηνά». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκτός του κ. Ταλιαδούρου, η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και του Παραρτήματος Καρδίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Καρδίτσας και ο Πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής.
Ερώτηση Ταλιαδούρου στη Βουλή
Ο Βουλευτής και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισημαίνοντας τα υψηλά ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας ζητά ο επανασχεδιασμός του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας να γίνει με βάση τα κριτήρια αυτά. Εν όψει αυτών ζητά να μην μεταφερθεί στο Καρπενήσι το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας.
Ειδικότερα, η Ερώτησή του έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», επίκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας στο Καρπενήσι. Τυχόν όμως μεταφορά του Τμήματος δεν συνάδει με τα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας έχει άριστες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές. Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης όπως πληρως εξοπλισμένα εργαστήρια αμφιθέατρα, θερμοκήπιο, μετεωρολογικό σταθμό, δύο φοιτητικές εστίες 100 κλινών, φοιτητική λέσχη, Γραφείο Διασύνδεσης κ.α.. Το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου δεν έχει ιδιόκτητο κτήριο, λειτουργεί σε χώρο παραχωρημένο από την Μητρόπολη Καρπενησίου, ενώ δεν έχει επαρκείς υποδομές εκπαίδευσης.
Επίσης, το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας παρέχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, αναπτύσσοντας διαρκώς συνεργασίες με άλλα Τμήματα ΑΕΙ της Καρδίτσας και συμμετέχοντας σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, εντάσσεται σε Ίδρυμα (ΤΕΙ Λάρισας) άμεσα σχετιζόμενο με τον πρωτογενή τομέα (αγροτικός τομέας και δασική παραγωγή), έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προωθεί αποτελεσματικά και με επιτυχία τους στόχους του. Επίσης, έχει ήδη ενταχθεί στο Σχέδιο Διασφάλισης Ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την πιστοποίηση κατά ISO που εκπονείται από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του ΤΕΙ Λάρισας.
Ακόμη, είναι σημαντικό ότι το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας αποτελεί το παλαιότερο Τμήμα Δασοπονίας στην Ελλάδα, με 27 χρόνια λειτουργίας. Γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, με εύκολη και ασφαλή οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση και σύνδεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ βρίσκεται πλησίον και σε πολύτιμα και παραγωγικά οικοσυστήματα της χώρας, προϋποθέσεις που δεν συντρέχουν για το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Προτίθεται να λάβει υπ’ όψιν του τα ανωτέρω ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά στοιχεία, ώστε, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας να μην μεταφερθεί στο Καρπενήσι αλλά να παραμείνει στην Καρδίτσα;»