Άμεσων μέτρων για την επιμήκυνση της βιωσιμότητας του ΟΓΑ


Ζητά με ερώτηση του στη Βουλή ο Σπύρος Ταλιαδούρος

Έξι χρόνια ζωής για τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε

Ο Βουλευτής Καρδίτσας, και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και στον αρμόδιο Υπουργό Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητά την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του ΟΓΑ, που σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία προκύπτουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας του Οργανισμού με βραχυχρόνιο ορίζοντα έξι ετών.

Ειδικότερα η ερώτηση του έχει ως εξής:

«Η βιωσιμότητα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), του Ασφαλιστικού Ταμείου των 2.030.000 ασφαλισμένων διασφαλίζεται το πολύ για έξι χρόνια, καθώς παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμμα που κυμαίνεται από 28 δις. Ευρώ έως και 45 δις ευρώ., σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του 2015 θα υπάρξει μηδενισμός των αποθεματικών, που αποτιμώνται σήμερα σε 1,5 δις Ευρώ.

Το αναλογιστικό δε έλλειμμα του Οργανισμού ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (αύξηση των συνταξιούχων κατά 0,8% και προεξοφλητικό επιτόκιο 3,15%) αναμένεται το 2060 να ξεπεράσει τα 28,4 δις. Ευρώ. Στην περίπτωση δε που η απόδοση των επενδύσεων κινηθεί στο 2% και ο αριθμός των ασφαλισμένων παραμείνει σταθερός το έλλειμμα αυτό υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί στα 45,5, δις Ευρώ.

Επιπλέον τα αναλογιστικά μοντέλα, όσον αφορά στον κλάδο υγείας, δείχνουν ότι μέσα σε μια εικοσαετία το έλλειμμα θα αγγίξει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 35,2 δις Ευρώ ενώ με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις θα φτάσει τα 91,8 δις Ευρώ. Σε βάθος δε 35ετίας υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 421,5 δις Ευρώ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος βιωσιμότητας του ΟΓΑ;
  2. Ποια επιμέρους μέτρα προτίθεται να εφαρμόσετε στους επιμέρους κλάδους σύνταξης και υγείας του Οργανισμού;»

Προηγούμενο άρθρο Χρέος και τιμή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη
Επόμενο άρθρο Νέες επιχορηγήσεις για την Καρδίτσα από τη Γ.Γ. Αθλητισμού