Την Τρίτη 8/2 στο Παυσίλυπο «Μια Βραδιά αφιερωμένη στον Οίνο»


 

Τρεις Λέσχες της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους και σας προσφέρουν: ένα ντοκιμαντέρ (Κινηματογραφική Λέσχη), μια έκθεση φωτογραφίας (Λέσχη Φωτογραφίας) και μαθήματα Γευσιγνωσίας με οίνους τοπικών παραγωγών (Λέσχη Οινοφίλων). Είσοδος στην εκδήλωση 5€.

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

  • v Έναρξη 8 μ.μ.: Φωτογραφική Έκθεση με Θέμα: «Αμπελώνας – Οινοποίηση – Απόσταξη» από τη ΛΕ.Φ.Κ.Κ.
  • v 8:30 – 9:00 μ.μ.: Δοκιμή κρασιών τοπικών παραγωγών από τη Λέσχη Οινοφίλων
  • v 9:00 – 9:30 μ.μ.: Μάθημα Γευσιγνωσίας από τον Α. Καραθάνο
  • v 9:30 – 11:30 μ.μ.: Προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Κόσμος του Κρασιού» από την Κινηματογραφική Λέσχη

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί μπουφές με εδέσματα που αρμόζουν στον οίνο. 

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ θα προβάλει στο χώρο του Παυσίλυπου την Τρίτη 8/2 στις 9:30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ: «Mondovino – Ο Κόσμος του Κρασιού» του  Jonathan Nossiter, 2004, Διάρκεια 135 λεπτά.

Υπόθεση: Η ταινία είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει τους δρόμους του κρασιού από τη Βουργουνδία και την Ιταλία μέχρι την Καλιφόρνια και τη Βραζιλία. Με κεντρικά πρόσωπα τους οινοπαραγωγούς, τον οινολόγο Michel Rolland και τον οινοκριτικό Robert Parker, η κάμερα του σκηνοθέτη καταγράφει τάσεις, φιλοσοφίες, ακόμα και πολιτικές που διέπουν την παραγωγή του κρασιού σε κύρια μέρη της υφηλίου. To Mondovino προχωράει πέρα από τα πλαίσια ενός τυπικού ντοκιμαντέρ για κρασιά. Εκτός από τις τεχνικές πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής του κρασιού, τις ονομασίες προέλευσης και το έδαφος κάθε τόπου, έμφαση δίνεται στις κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις της ίδιας της πολιτικής παραγωγής του κρασιού από τον κάθε ένα οινοποιό. Αντιπαρατίθεται για παράδειγμα η πολιτική τυποποίησης του κρασιού των μεγάλων οινοπαραγωγών της Αμερικής που παράγει που παράγει «γρήγορα κρασιά» έτοιμα να καταναλωθούν με τη μικρής κλίμακαςέτοιμ   παραγωγή στη Γαλλία του κυρίου de Montille, που κινείται από πιο συναισθηματικά παρά οικονομετρικά κριτήρια. Αλλά και το νομικό πλαίσιο μέσα στην Ευρώπη εμφανίζεται να έχει σημαντικές διαφορές, όταν για παράδειγμα η αμερικάνικη πολυεθνική οινοπαραγωγή εξασφάλισε εύκολα στην Ιταλία εδάφη για καλλιέργεια αμπελιών – αλλοιώνοντας το εκεί περιβάλλον – ενώ αντίστοιχα «σκόνταψε» στους αντιδραστικούς Γάλλους που υπερασπίστηκαν τα «πάτρια εδάφη» με περισσότερο σθένος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ένταση στις σχέσεις του συναισθηματικού πατέρα de Montille με τον εργασιομανή γιο του. Η ένταση αυτή πηγάζει από τη σύγκρουση ιδεολογιών που δεν αφορά μόνο την οινολογία αλλά μια γενικότερη κοσμοθεώρηση, σύγκρουση όμως που βρίσκει διέξοδο και χειροπιαστή μορφή στο κρασί που τελικά παράγουν. To Mondovino παρακολουθείται αρκετά ευχάριστα καθώς κινείται πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης. Γίνονται πολλές αναφορές σε διάφορα θέματα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος – όπως πχ για τους μετανάστες, την κύρια εργατική δύναμη στους αμπελώνες όλου του κόσμου – και εξετάζονται χειροπιαστές διαφορές κουλτούρας μεταξύ των εθνών αλλά και των ανθρώπων τους.  

Επόμενες προβολές: Τρίτη 15/2/2011: Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Καρδίτσα με 8 μικρού μήκους ταινίες (10 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο) & την Τετάρτη 16/2/2011: Το Digital τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Καρδίτσα με 4 μικρού μήκους ταινίες (9:30 μ.μ. στο Παυσίλυπο)

Προηγούμενο άρθρο Προς επίλυση ένα χρόνιο πρόβλημα του Παλαμά
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Καρδίτσας