Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, θα γίνει η παρουσίαση του 1ου τόμου (2011) του νέου ετησίου επιστημονικού περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ», το οποίο εξέδωσε η Φιλολογική, Ιστορική, Αρχαιολογική, Λαογραφική Εταιρεία (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ. Φωτεινή Λέκκα και ο σχολικός σύμβουλος φιλολόγων κ. Θωμάς Μπεχλιβάνης. Το Δ.Σ. της Εταιρείας προσκαλεί το κοινό της Καρδίτσας να τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του.
Με την έκδοση του 1ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού συγγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» υλοποιείται ένας από τους βασικούς σκοπούς της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.)
Με την έκδοση αυτή πολλοί επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι, οι οποίοι έχουν ως αντικείμενο φιλολογικής, ιστορικής, αρχαιολογικής και λαογραφικής μελέτης τη Θεσσαλία, που ακόμη πολλές πτυχές της παραμένουν ανεξερεύνητες, θα έχουν ένα έγκυρο επιστημονικό βήμα για να δημοσιεύσουν τα πορίσματα των ερευνών και μελετών τους.
Όπως σημειώνεται στον Πρόλογο, η έκδοση του νέου πανθεσσαλικού περιοδικού έρχεται, παράλληλα με την τοπική, να καλλιεργήσει και την θεσσαλική επιστημονική συνείδηση, εναρμονιζόμενη με την νέα διοικητική οργάνωση της χώρας, χωρίς να ανταγωνίζεται τα υπάρχοντα τοπικά περιοδικά, των οποίων η παρουσία είναι αναγκαία. Η Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ. καλλιεργεί μια ευρύτερη και περιφερειακή αντίληψη, με την πεποίθηση ότι μπορούν οι πνευματικοί άνθρωποι να υπερβούν χρόνιες τοπικιστικές διαφορές και να αναστοχαστούν την κοινή πολιτισμική εικόνα της Θεσσαλίας. Ουδείς αμφισβητεί ότι, μέσα σε έναν κόσμο που απειλείται από ποικίλα δεινά, η ένωση των πολιτιστικών δυνάμεων ενός τόπου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Θεσσαλία έχει ενιαία ιστορική διαδρομή και πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Η μυθολογία και η αρχαιολογία της είναι από τα πλέον σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική κοινωνία η συσπείρωση των πνευματικών δυνάμεων μιας ευρείας περιφέρειας, όπως η Θεσσαλία, είναι αναγκαία και λυσιτελής. Εξάλλου, η περιφερειακή συνείδηση καλλιεργείται αποτελεσματικότερα μέσα από τα Γράμματα και τις Τέχνες, καθώς και από τα έργα που πολιτισμού.
Τα «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» φιλοδοξούν να είναι το επιστημονικό βήμα, στο οποίο θα δημοσιεύονται πρωτότυπες και τεκμηριωμένες μελέτες θεσσαλικού ενδιαφέροντος. Την εγκυρότητά τους εγγυάται η Επιστημονική Συντακτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους αλλά και γνώστες των θεσσαλικών επιστημονικών αντικειμένων που ο καθένας τους έχει αναλάβει.
Με αυτές τις σκέψεις και αυτές τις προϋποθέσεις τα «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» απευθύνονται σε όλους τους επιστήμονες, Θεσσαλούς και μη, οι οποίοι έχουν στα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα τη Θεσσαλία (τομείς Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία με τα συναφή αντικείμενα) και τους καλούν να τα τιμήσουν με τη συνεργασία τους».
Για την επιστημονική εγκυρότητα των δημοσιευομένων μελετών, αυτές κρίνονται από Επιστημονική Συντακτική Επιτροπή, την οποία, με αλφαβητική σειρά, αποτελούν οι:
Φ. Δημητρακόπουλος, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών (βυζαντινή & νεοελληνική φιλολογία), Ι. Κολιόπουλος, καθηγητής Αρ. Παν/μίου Θεσ/νίκης (νεότερη & σύγχρονη ιστορία), Αντίκλεια Μουνδρέα-Αγραφιώτη, καθηγήτρια Παν/μίου Θεσσαλίας (προϊστορική αρχαιολογία), Αλίκη Μουστάκα, καθηγήτρια Αρ. Παν/μίου Θεσσαλονίκης (κλασική αρχαιολογία), Αθ. Νάκας, καθηγητής Παν/μίου Αθηνών (γλωσσολογία), Ν. Νικονάνος, ομότ. καθηγητής Αρ. Παν/μίου Θεσ/νίκης (βυζαντινή αρχαιολογία – τέχνη), Β. Νιτσιάκος, καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων (λαογραφία), Γ. Πίκουλας, καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας (αρχαία ιστορία), Αλκμήνη Σταυρίδου-Ζαφράκα, ομότ. καθηγήτρια Αρ. Παν/μίου Θεσ/νίκης (βυζαντινή ιστορία) και Ι. Χασιώτης, ομότ. καθηγητής Αρ. Παν/μίου Θεσ/νίκης (μεσαιωνική & νεότερη ιστορία). Την Διεύθυνση Συντάξεως του περιοδικού έχουν οι: Β. Αναγνωστόπουλος, καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας (Βόλος), Ιουλία Κανδήλα, φιλόλογος (Λάρισα) και Θ. Νημάς, φιλόλογος – δρ ιστορίας (Τρίκαλα).
Ο 1ος τόμος (2011) των «Θεσσαλικών Μελετημάτων», που παρουσιπάζεται αύριο, με τις ενδιαφέρουσες μελέτες που περιέχει και την ασυνήθιστα καλαίσθητη βιβλιοδεσία του, δείχνει ότι πρόκειται για έκδοση πολύ σημαντική.