ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΔΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ


 Στη Βουλή θα κατατεθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αλλαγές στα εργασιακά, είτε ως ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση, είτε ως τροπολογία στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό. Η διαδικασία των Προεδρικών Διαταγμάτων συνάντησε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την Αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
«Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή» φέρεται να είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στον κ. Πάγκαλο και τον κ. Παμπούκη, το πρωί της Δευτέρας, λίγο πριν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα τα εργασιακά.
Κρίσιμη μέρα η Τρίτη, οπότε ο υπουργός Εργασίας θα μιλήσει στην Έπιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα βρεθεί ενώπιον των βουλευτών όλων των κομμάτων, από τους οποίους δέχεται επίθεση για το Προεδρικό Διάταγμα.
Το απόγευμα ο κ. Λοβέρδος είχε την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αυτή τη φορά παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΠΑΣΟΚ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, τόνισε με νόημα: «Πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτονομία, όμως ξέρουμε και τι διακυβεύεται». Αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και από το press room, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Αλίμονο αν ερχόμουν εδώ να μιλάω για διαγραφές».
«Η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους και ότι εκείνοι εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν».
Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τυχόν αλλαγές που μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του μνημονίου, ενώ επιμένει ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος κινείται στα πλαίσια του μνημονίου και σε καμία περίπτωση δεν το υπερβαίνει.
Την ίδια ώρα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις αλλαγές στο εργασιακό, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σε ορισμένα σημεία του υπερβαίνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μνημόνιο.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, σπεύδουν να στηρίξουν τον υπουργό Εργασίας. «Μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας που συνδυάζεται με καλύτερη προστασία για τον εργαζόμενο, διευκολύνει την απασχόληση και δεν ευνοεί τις απολύσεις» τονίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο in.gr.
«Ο εργασιακός μεσαίωνας υπάρχει -αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου- και καλούμαστε να τον αντιμετωπίσουμε με ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που πράγματι θα ευνοεί τις πιο ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, που σήμερα υπάρχουν παράτυπα χωρίς ασφάλεια, αλλά που θα μπορεί να προστατεύσει τον εργαζόμενο».
Αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει μια δική του πολιτική. Η ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Όλοι συνεπώς μαζί οφείλουμε να παρουσιάσουμε την συνολική εικόνα και κυρίως την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο υπουργός Εργασίας απολαμβάνει της πλήρους στήριξης της κυβέρνησης, τόνισε ότι αυτό είναι σαφέστατο. «Ο αρμόδιος υπουργός σε όλα τα ζητήματα λειτουργεί με τον τρόπο που πρέπει και η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά» τόνισε ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, αλλά της κυβέρνησης.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η ψήφιση του εργασιακού και του ασφαλιστικού είναι καθοριστική για την εφαρμογή του μνημονίου και σε περίπτωση που υπάρξουν διαρροές θα πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης.
Ο κ. Πεταλωτής, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. «Δεν γίνονται τέτοιες κουβέντες, η κυβέρνηση δεν συζητά το θέμα των εκλογών, όποτε και εάν γίνουν αυτές» υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ σημαντική καμπή του έργου της και δεν πτοείται από φήμες περί εκλογών.

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλτοστρώνεται η οδός 28ης Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εργασίες του ‘‘Παναργιθεατικού ανταμώματος’’