Η κα. Μαρία Θεοχάρη με ερώτηση της στη βουλή προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων
υπογράμμισε ότι οι μεγάλες εκτάσεις βαμβακοφυτειών σε πολλά Δ.Δ του Ν.Καρδίτσας έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την επέλαση του πράσινου σκουληκιού .
Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο καθώς εκτιμάται ότι η μείωση της απόδοσης της παραγωγής φτάνει σε ποσοστά από 30 έως και 80 % και σε πολλές περιπτώσεις τίθεται θέμα αν πρέπει να συνεχιστεί η καλλιέργεια.
Η καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού με διάφορα φυτοφάρμακα δεν είναι αποτελεσματική και επιπλέον από την μεγάλη χρήση υπάρχει τεράστιος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος, πέραν του ότι και το κόστος παραγωγής αυξάνεται για τους αγρότες κατά πολύ.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει τους αγρότες του Νομού σε απόγνωση προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα τους κινδυνεύει περαιτέρω με αποτέλεσμα να υπάρχει οξύ πρόβλημα επιβίωσης .Και αυτό αφενός μεν ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος από την πώληση του προϊόντος , αφετέρου δε κινδυνεύουν να μην πιάσουν το πλαφόν της παραγωγής που είναι τα 200 κιλά ανά στρέμμα και συνεπώς δεν θα εισπράξουν την συνδεδεμένη ενίσχυση. Επιπλέον θα εισπράξουν και μικρότερο ποσό από την επιστροφή του Φ.Π.Α. καθώς θα τιμολογήσουν μικρότερη παραγωγή.
Συνεργεία του Ε.Λ.Γ.Α. έχουν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διαπιστώσουν επιτόπου το μέγεθος της καταστροφής πλην όμως διατυπώνουν ότι ο Ε.Λ.Γ.Α δεν είναι σε θέση να αποζημιώσει το προϊόν δεδομένου ότι το σκουλήκι δεν εντάσσεται στον κανονισμό του Ε.Λ.Γ.Α.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η κα Υπουργός :
- – Προτίθεται το Υπουργείο και πότε να προβεί στην διεύρυνση του κανονισμού του Ε.Λ.Γ.Α. προκειμένου να συμπεριληφθούν και άλλα ζημιογόνα αίτια όπως το πράσινο σκουλήκι.
- – Σε ποιες ενέργειες προτίθεσται να προβείται προκειμένου να αναπληρωθεί το ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών από την καταστροφή της καλλιέργειας δεδομένου ότι η καταβολή της νιτρορύπανσης και η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν έχουν ακόμη καταβληθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.