Πρωτοσέλιδο

Τελευταία ευκαιρία για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων-επαγγελματιών


Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων και Ελευθέρων Επαγγελματιών» διοργάνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του, το Επιμελητήριο Καρδίτσας.

Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης ο οποίος εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο κ. Κουρμούσης χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ως ένα νέο και πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα: «Γίνεται μια πανελλαδική εκστρατεία για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τα οφέλη του μηχανισμού. Ο νόμος λέει ρητά ότι καθένας πληρώνει αυτό που μπορεί εφόσον καλυφθούν οι ανελαστικές δαπάνες, και αυτό καθορίζει τη μηνιαία δόση, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τα χρέη του. Τα παλιά χρέη λοιπόν που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης αποπληρώνονται σε μακροχρόνιες δόσεις, στο δημόσιο σε δέκα χρόνια και οποιοδήποτε ποσό μείνει στο τέλος ανεξόφλητο, διαγράφεται.

Είναι αυτό που λέει ο Νόμος, το κούρεμα του χρέους, είτε αυτό αφορά πρόστιμα, είτε προσαυξήσεις είτε είναι ακόμα και αρχικό κεφάλαιο. Το ίδιο ισχύει και για τα τραπεζικά χρέη, προβλέπονται μακροχρόνιες αποπληρωμές, που μπορεί να ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, και στο τέλος διαγράφεται ό,τιδήποτε απομένει είτε είναι τόκοι είτε πανωτόκια ή κεφάλαιο».

Επίσης, ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε πως ήδη μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις και 600 αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κόκκαλης έδωσε έμφαση στη ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων που θα ξεκινήσει από την 1η Μαϊου.

Πιο αναλυτικά, ο Υφυπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Η υπερχρέωση έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας από το 2010. Δυστυχώς νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν υπήρξαν μέχρι και το 2015 με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δεύτερη και τρίτη γενιά υπερχρεωμένων και με την αναβλητικότητα που είχε επιδειχθεί δε λύθηκε το πρόβλημα. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι ένα πολύ καλό νομοθέτημα, αγγίζει αρκετούς, αν όχι όλους. Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την υπό εκκαθάριση εταιρεία στη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων.

Τρεις είναι οι βασικές αρχές που ρυθμίζουν αυτά τα δάνεια και θα ξεκινήσουν από την 1η Μαϊου: Πρώτον, διαγραφή όλων των τόκων, των εξωλογιστικών, δυνατότητα διαγραφής έως και του 60% αναλόγως την οικονομική βιωσιμότητα του οφειλέτη και την περιουσία αυτού και, τρίτον, η επαναδραστηριοποίηση του νόμου των πανωτοκίων, ο 3259. Πρόκειται για ρυθμίσεις πολύ ευνοϊκές, αφορούν φυσικά πρόσωπα, αγρότες, και συνεταιρισμούς, περί τους 25.000 και θα ξεκινήσουν από την 1η Μαϊου».

Την ημερίδα «άνοιξε» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Ντενίσης τονίζοντας πως η διαρκής ενημέρωση των επιχειρηματιών για θέματα που τους απασχολούν είναι ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΒΕ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με ελεύθερη συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Η ημερίδα της ΠΕΔ για τον θρησκευτικό τουρισμό