Στη διάρκεια της θητείας μας στο Δήμο Καρδίτσας ολοκληρώθηκαν οι ουσιαστικές ενέργειες, μετά από 4ετή συστηματική δουλειά, για να αποδοθεί το στρατόπεδο Λουμάκη (δηλαδή το στρατόπεδο που βρίσκεται μέσα από τις σιδηροδρομικές γραμμές) στο Δήμο Καρδίτσας. Να δοθεί δηλαδή στους πολίτες στην κοινωνία της Καρδίτσας για χρήση.
Μάλιστα συντάχθηκε (αφού έγινε διάλογος και ξεπεράσθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες) η σχετική μελέτη, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του χώρου.
Προβλέπεται να γίνει ένα νέο άλσος, ένα νέο «Παυσίλυπο» στη περιοχή του στρατοπέδου. Προτείνεται επίσης να ενοποιηθεί ο χώρος αυτός με την εκεί ελεύθερη δημοτική έκταση για τη δημιουργία θεματικού πάρκου υπαίθριων οργανωμένων δραστηριοτήτων μέσα στο χώρο πρασίνου.
Αλλά δεν μείναμε μόνον εκεί. Η μελέτη περιλαμβάνει τις προτάσεις για ολόκληρη τη νότια περιοχή της πόλης της Καρδίτσας.
Είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που απαντά στις μελλοντικές προκλήσεις και την μελλοντική αναβάθμιση της Καρδίτσας, για ολόκληρη την περιοχή η οποία αρχίζει από το νοσοκομείο, τον υδατόπυργο, την συνοικία της Αγίας Παρασκευής, το σιδηροδρομικό σταθμό, το Παλέρμο, τις εργατικές κατοικίες, την οδό Κουμουνδούρου, την συνοικία με τις κατοικίες των προσφύγων, το νότιο περιφερειακό και μέχρι την είσοδο της πόλης στις γέφυρες Καράμπαλη και Καλέντζη.
Τέλος μεταφέρθηκε η 60 ΜΕ από το στρατόπεδο Λουμάκη στο στρατόπεδο Ρούσσου.
Συγκεκριμένα μέχρι τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του 2010 :
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΟΥΜΑΚΗ
Για το στρατόμεδο Λουμάκη:
- Τον Ιανουάριο του 2009 ολοκληρώθηκαν όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες και υπήρξε η τελική απόφαση και εισήγηση προς το ΓΕΣ, της Υπηρεσίας Αξιοποίησης – Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ) για απόδοση του στρατοπέδου Λουμάκη Καρδίτσας.
- Δημοπρατήθηκε η Κατασκευή της 2ης αποθήκης επιστράτου υλικού στο στρατόπεδο Ρούσσου για τη μετεγκατάσταση της 60ης ΜΕ.
- Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010 το ΓΕΣ με επιστολή του ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ότι απεφάσισε την άμεση παραχώρηση των εκτάσεων 28.491 τ.μ. του στρατοπέδου Λουμάκη στο Δήμο Καρδίτσας πλην των εγκαταστάσεων της 60 ΜΕ η οποία δεν είχε ακόμα μεταφερθεί..
- Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται την παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου Λουμάκη.
- Για την ταχύτερη εξέλιξη των διαδικασιών απόδοσης του μεγαλύτερου τμήματος του στρατοπέδου στο Δήμο Καρδίτσας, έγινε εγγραφή στον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα έργων του Δήμου του έργου «Κατασκευή περίφραξης στην περιοχή στρατοπέδου στην πόλη Καρδίτσας».
- Τελικά τον Οκτώβριο του 2010 ολοκληρώνεται η μεταφορά και της 60 μονάδας επιστράτευσης στο στρατόπεδο του Ρούσσου και την εγκατάσταση της στα λυόμενα κτίρια τα οποία ήλθαν στο στρατόπεδο Ρούσσου.
.
Η 60 ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ
Όπως προαναφέρθηκε για να πραγματοποιηθεί η απόδοση στο δήμο μας του στρατοπέδου Λουμάκη θα έπρεπε- εκτός των άλλων- να δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις της 60 ΜΕ στο στρατόπεδο του Ρούσσου έτσι ώστε και το στρατόπεδο Λουμάκη να αποδοθεί ολοκληρωμένο στην πόλη και η 60 ΜΕ να παραμείνει εδώ στην Καρδίτσα
Χρήματα βέβαια δεν υπήρχαν για την μεταφορά και τη δημιουργία όλων των νέων εγκαταστάσεων της 60 ΜΕ.
Και όμως με συνεχείς προσπάθειες και συστηματική δουλειά επιτύχαμε αφενός να
δρομολογηθούν ορισμένα νέα έργα υποδομής, όπως η μεγάλη, αναγκαία, αποθήκη υλικού και αφετέρου ήλθαν μετά από μαραθώνιες προσπάθειες οι πολύ καλές λυόμενες εγκαταστάσεις και τα γραφεία της στρατιωτικής δύναμης της Δανίας που ήταν στο Κόσσοβο, όταν αυτή επέστρεψε στη χώρα της.
Αυτές μεταφέρθηκαν από το Κόσσοβο στο στρατόπεδο του Ρούσσου όπου παραλήφθηκαν για τη χρήση της 60 ΜΕ
Βέβαια πολύ αργότερα- μετά τη δική μας δημαρχιακή περίοδο-η 60 ΜΕ μεταφέρθηκε στα Φάρσαλα παρόλο ότι στην Καρδίτσα ήταν στην κατάλληλη γεωγραφική της θέση ανάμεσα στα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα και συγχρόνως διέθεται σχετικά καλές εγκαταστάσεις και αξιόλογο προσωπικό.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ
Εκτός από την προσπάθεια για την απόδοση του στρατοπέδου στο Δήμο Καρδίτσας συντάχθηκε από το ΕΜΠ μελέτη, στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος, για την αξιοποίησή του, σύμφωνα με το σχεδιασμό μας.
Ο προσανατολισμός είναι η δημιουργία ενός νέου άλσους, ενός χώρου πρασίνου και αναψυχής, δηλαδή ενός νέου ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ στη νότια περιοχή της πόλης. Στο άλσος αυτό περιλαμβάνονται πλήθος δραστηριοτήτων (για παράδειγμα υπαίθριο θέατρο). Παράλληλα είχαν τεθεί από το Δήμο οι προδιαγραφές μιας ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης.
ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΗΣ
Για τη αναβάθμιση όλης της ευρύτερης περιοχής στο νότιο τμήμα της πόλης, στα πλαίσια της παραπάνω μελέτης, του ερευνητικού προγράμματος, προγραμματίσαμε τη σχεδιασμένη ανάπτυξη όλου του νότιου τμήματος της πόλης που είναι υποβαθμισμένο.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ προτείνονται συγκεκριμένες χρήσεις και δράσεις για ανάπλαση όλης της νότιας περιοχής, όπως:
- Τα παλιά σφαγεία,
- Το εσωτερικό στρατόπεδο έκτασης 51 στρεμμάτων
- Το εξωτερικό στρατόπεδο
- Το αθλητικό πάρκο «Παλέρμο»,
- Τις εργατικές κατοικίες – Προσφυγικά
- Το μνημείο Ζαφειρόπουλου
- Ο σιδηροδρομικός σταθμός,
- Οι παλιές αποθήκες (Αγροτικής Τράπεζας)
- Ο υδατόπυργος
- Η συνοικία «Καροπλεσίτικα»
- Ο περιαστικός ποδηλατόδρομος
- Το πάρκο και η συνοικία Αγίας Παρασκευής
- Παλιό οινοποιείο και εκκοκιστήριο ΕΑΣΚ
- ΕΘΙΑΓΕ
- Σταθμός επιβητόρων
- Νοσοκομείο
- ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
- ΙΤΕΔΑ
- Κλειστό Γυμναστήριο (υπό κατασκευή)
- Διοικητήριο (υπό κατασκευή)
- Γήπεδο Εθνικού Καρδίτσας
- Παπαράντζα
Δίνεται έτσι η δυνατότητα ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να γίνει πράξη η Καρδίτσα του μέλλοντος.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
“Για τον τελικό ορισμό της περιοχής ανάπλασης ακολουθήθηκαν κριτήρια που έχουν ισχυρή επιλεξιμότητα για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως:
– αποτελεί περιοχή βραδείας ανάπτυξης
– σιδηροδρομική γραμμή και σταθμός του ΟΣΕ
– έναντι της περιοχής βρίσκεται το Παλέρμο
– ενώνει τους 2 πνεύμονες δηλ. άλσος Αγίας Παρασκευής και το υπό διαμόρφωση χώρο του στρατοπέδου Λουμάκη
– μπορεί να υποστηρίξει ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ώστε να «ζωντανέψει» η εν λόγω υποβαθμισμένη περιοχή
– η ανάπλαση έχει άμεσο αποτέλεσμα στη ριζική βελτίωση της ζωής των κατοίκων
– ενσωματώνει χαρακτηριστικά όπως την είσοδο της πόλης από τον περιφερειακό που οδηγεί την κίνηση από Αθήνα προς τη Λίμνη Πλαστήρα δηλ. τουριστική και εμπορική κίνηση
Χρήσιμος οδηγός υπήρξε η εμπειρία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου από το Γ’ ΚΠΣ. Τότε είχαν προταθεί 2 περιοχές η βόρεια και η νότια της πόλης, και είχε επιλεγεί τελικά ως περιοχή παρέμβασης η βόρεια δηλ. η περιοχή Καμινάδων.
Τελικά η 1η φάση η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2009, κατέδειξε ως περιοχή επέμβασης η ευρεία ζώνη που περικλείεται από την περιοχή πίσω από την Κουμουνδούρου (δυτικά) ως την Σαρανταπόρου (ανατολικά) την Θεσσαλιώτιδος (βόρεια) και προς νότο από τον νότιο περιφερειακό παράλληλα προς τη σιδηροδρομική γραμμή.
Στη 2η φάση που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2010 και παραλήφθηκε από το Δ.Σ. του Δήμου προτείνονται τεκμηριωμένα και κοστολογημένα πολεοδομικά και τεχνικά πρότυπα σχεδιασμού και διαμόρφωσης ενός Δικτύου Δημόσιων Κοινόχρηστων Χώρων της Νότιας περιοχής της πόλης με στόχους:
- την επανένταξη / αποκατάσταση της φύσης και του πρασίνου στον αστικό ιστό (ροές πρασίνου και δενδροφυτεύσεις) σε ιεραρχημένους κοινόχρηστους χώρους, κάθε επίπέδου:
- «περιοχής κατοικίας» (Σιάντου- Δραγατσανίου- Λαϊκών Κατοικιών Παλέρμο –Πλατείες 1 και 2 Προσφυγικών),
- «ενορίας» (Αλσος Αγ. Παρασκευής,),
- «υπερτοπικού» (Πάρκο στρατοπέδου Λουμάκη στην από Ν Είσοδο της Πόλης)
- την βελτίωση βαδισιμότητας και προσπέλασης στο εσωτερικό της περιοχής με διαδρόμους σύνδεσης των Ν και ΝΔ εισόδων της πόλης με τα επί μέρους τοπικά και βασικά κέντρα και με τα αξιοθέατά της (ροές πρασίνου, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, δίκτυο ΑμΕΑ, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας σήμανση και τακτοποίηση κίνησης οχημάτων -πεζών) και με αποκατάσταση διαμπερών διαδρομών μέσα από τις υπάρχουσες και τις υπό διαμόρφωση εκτάσεις πρασίνου καθιστώντας τες μέρος της καθημερινής αστικής ζωής, και,
- την προσέλκυση νέων εξωστρεφών- και σε μεγάλο βαθμό- υπαίθριων δραστηριοτήτων αφ ενός: με διαμορφώσεις φυσικής υποδομής πόλων για ανάδειξη και προβολή του Τοπικού Πολιτισμού του Νομού μέσα σε ανακτώμενο μεγάλο βιώσιμο κοινόχρηστο χώρο, και αφ ετέρου: με βελτίωση και αποκατάσταση συνοχής του αστικού περιβάλλοντος σε ένα νέο – ενοποιημένο δίκτυο κατά μήκος των ανωτέρω διαδρόμων σύνδεσης ως πλαίσιο για ανάπτυξη νέας ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας με αφορμή – και γύρω από – τους νέους πόλους κοινωνικής ζωής στους αναπλασσόμενους κοινόχρηστους χώρους.
Οι παραπάνω συνδυασμένοι στόχοι συγκλίνουν σε ένα συγκρότημα μέτρων ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης επικεντρωμένης μεν το επίπεδο των φυσικών διαμορφώσεων αλλά προσανατολισμένης στο να φιλοξενήσει ένα πρόγραμμα για δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής, το οποίο ανταποκρίνεται στις δυνατότητες διαχείρισης του Δήμου Καρδίτσας, σε ένα εγχείρημα μεγαλύτερης εξωστρέφειας. Το «πακέτο» φυσικών διαμορφώσεων μπορεί να συνδυαστεί με δράσεις για συγκρότηση νέων κέντρων, την κοινωνική αναβάθμιση και τη γενικότερη ανάπτυξη της Νότιας περιοχής της πόλης.