ΤΑ ΡΟΥΓΚΑΤΣΑΡΙΑ έκαναν την εμφάνισή τους στον Παλαμά


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβιώνει το έθιμο με τα Ρουγκατσάρια ή Ρουγκάτσια στον Δήμο Παλαμά. Έθιμο του Δωδεκαημέρου, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Διονυσιακή λατρεία και τον παγανισμό, εμφανίζεται στην Τουρκοκρατία με διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.

Νεαρά άτομα, οι αράπηδες, ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με μεγάλα κουδούνια για να διώξουν το κακό φέρουν βόλτα τις γειτονιές του Παλαμά. Μαζί τους είναι η νύφη και ο γαμπρός ντυμένοι με παραδοσιακή καραγκούνικη φορεσιά. Χορεύουν στον δρόμο, με την νύφη να κρατάει ένα πορτοκάλι στο χέρι και με δικαίωμα να την αγγίζει μόνο ο γαμπρός. Την ομάδα ακολουθεί πάντα ο «γιατρός» με ένα μπουκάλι τσίπουρο ως φάρμακο όταν αρρωστήσει κάποιο από τους αράπηδες. Παλιά τους ‘ρουγκατσαρέους’ συνόδευε ένα γαϊδουράκι για την μεταφορά των διαφόρων αγαθών όπως χοιρινό κρέας, λουκάνικα κ.λ.π. Οι δραστηριότητές τους τελειώνουν με το πέρασμα του παπά παραμονή των φώτων.

Τα ‘ρουγκατσάρια’ των καραγκούνηδων του Παλαμά, είναι μέλη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, άρτια οργανωμένα και την επιμέλεια της αμφίεσής τους έχουν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Φιρφιρης και οι αφοι Μακροί του Ευαγγέλου. Τον Δήμαρχο Παλαμά Βασίλη Καραδήμο, επισκέφτηκαν δύο ομάδες ‘ρουγκατσαρέων’ για τις καθιερωμένες ευχές και για να χορέψουν τον πρώτο χορό. Στην συνέχεια ξεχύθηκαν να περάσουν από όλα τα σπίτια του Δήμου Παλαμά, να ξορκίσουν το κακό και να ευχηθούν χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Προηγούμενο άρθρο Eκδήλωση για τα παιδιά των εργαζομένων στο Δ. Παλαμά
Επόμενο άρθρο Βαθιά ανάσα…αλλά μόνο τα Χριστούγεννα