Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη μνημεία και μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από το 1991 και το διεθνή συντονισμό έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των ΕΗΠΚ από το 1994. Από το 2003 έχει ήδη θεσμοθετηθεί η ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη.
Το συντονισμό των ΕΗΠΚ έχει από το 2004 η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ενώ τα θέματα που έχουν εορτασθεί από την αρχή του θεσμού ανά διετία είναι τα κάστρα, τα λιμάνια, το νερό, η οικονομία, ο αθλητισμός, η διατροφή, η κατοικία, η μαγεία, οι κρίσεις. Η εικοσαετία θα κλείσει γιορτάζοντας με θέμα «τα Πρόσωπα του Χρόνου» σε πάνω από 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Ο Χρόνος είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Άλλοτε ρέει γρήγορα, άλλοτε πιο αργά, ή αλλιώς, αυτή είναι η αίσθησή μας. Ο χρόνος είναι σχετικός. Συμπυκνωμένος ή χαλαρός. Κερδισμένος ή χαμένος. Για να τον καταλάβουμε καλύτερα προσπαθήσαμε να τον μετρήσουμε με χίλιους δυο τρόπους: ημερολόγια, κάθε είδους ρολόγια, απλά και σύνθετα όργανα – πολλά από αυτά στραμμένα προς τον απέραντο ουρανό. Και πάντα υπάρχει η αγωνία ότι τελειώνει. Για οτιδήποτε έχει αρχίσει
Η ΛΔ΄ ΕΠΚΑ συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς των ΕΗΠΚ με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας και στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα στην Μητρόπολη. Επιπλέον, θέλοντας να φέρει πιο κοντά το ευρύ κοινό με την επιστήμη της Αρχαιολογίας και την έρευνα στην περιοχή μας διοργανώνει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου Ημερίδα με θέμα «Παρελθών Χρόνος στη Δυτική Θεσσαλία. Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή. Εξέλιξη – Προοπτικές» με τη συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων ερευνητών.
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου
ΗΜΕΡΙΔΑ
Θέμα: « Παρελθών Χρόνος στη Δυτική Θεσσαλία. Η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή. Εξέλιξη – Προοπτικές»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10:00 – 10:45: Προσέλευση
10:45 – 11:00: Χαιρετισμοί
11:00 – 11.30
Πίκουλας Γ.Α. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
«Ιστορική Τοπογραφία και Εστιαιώτις, Θεσσαλιώτις: Αποτίμηση πεπραγμένων»
11:30 – 12:00
Παλαιοθόδωρος Δ. Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
«Η Θεσσαλία κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο μέσα από τις μαρτυρίες της κεραμικής»
12:30 – 13:00
Βαραλής Ι. Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ)
«Η αρχαιολογική έρευνα για το Βυζάντιο στις Π.Ε. Καρδίτσας και Τρικάλων κατά τον 20ό αιώνα και οι προοπτικές της»
13:00 – 13:15:
Σδρούλιας Θ.: Αρχιτέκτων- δημοσιογράφος
«Το θεσσαλικό άλογο στο πέρασμα των αιώνων, μέσα από την έρευνα και τις μαρτυρίες των αρχαίων συγγραφέων»
13:15 – 13:30: Συζήτηση –Κλείσιμο Ημερίδας
Η είσοδος στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και στον Αρχαϊκό Ναό του Απόλλωνα (Μητρόπολη) θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά την διάρκεια του διημέρου στις ώρες λειτουργίας των χώρων.
Πληροφορίες : τηλ. 24410 61564 Fax :2441061565
e-mail. : ldepka@culture.gr
facebook.com/ArchaiologikoMouseioKarditsas
https//ldepka.culture.gr
Με εκτίμηση
Η Προϊσταμένη της Εφορεία
Μαρία Ι. Βαϊοπούλου