Ο Σύλλογος Γυναικών ν. Καρδίτσας πραγματοποίησε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την υγεία την Κυριακή 5 Οκτώβρη στις 630 μμ στο καφέ «ΜΕΡΚΑΤΟ».
Την εκδήλωση άνοιξε η Κλεοπάτρα Ζούκα πρόεδρος του Συλλόγου που αφού έκανε έναν απολογισμό της δράσης του συλλόγου, κάλεσε τις γυναίκες να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που τους καταστρέφουν τη ζωή. Τις κάλεσε να συμμετάσχουν την 1Η Νοέμβρη στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για την ανεργία και το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων.
Στη συνέχεια η Λήδα Αγγέλου μέλος του ΔΣ του συλλόγου, βιολόγος-γενετίστρια, ανέπτυξε τις θέσεις; της ΟΓΕ για το μεγάλο ζήτημα της υγείας και την καμπάνια που θα πραγματοποιηθεί με σύνθημα: «ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ».
Η ομιλήτρια αφού κάλεσε τις γυναίκες να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις που θα αναπτύξει ο σύλλογος στα πλαίσια της καμπάνιας τόνισε μεταξύ των άλλων:
«Η σημερινή συζήτηση αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δίμηνης Καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Στόχος της καμπάνιας δεν είναι να απαριθμήσουμε κύρια τα προβλήματα, που τα βιώνουμε, αλλά να αναδείξουμε τις αιτίες αυτής της κατάστασης, τις οποίες προσπαθούν να συσκοτίσουν οι υπαίτιοι και τα όργανα τους, να δείξουμε αυτούς τους υπαίτιους και να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση πάνω σε γερές βάσεις.
Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που η φτώχεια, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλεια και το άγχος φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία oι γυναίκες έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να απαιτούν ένα αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν σύστημα Υγείας με ενταγμένη μέσα σ’ αυτό την ΠΦΥ, δηλ. την πρόληψη, το Κέντρο Υγείας, τον οικογενειακό γιατρό, τον παιδίατρο.
Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία, η οποία εκτός των άλλων επιβαρύνει και την υγεία τους.
Οι πρόσθετες και ειδικές αυτές ανάγκες αρχίζουν από την παιδική και σχολική ηλικία, αυξάνονται στην εφηβεία και την αναπαραγωγική περίοδο και εξακολουθούν να υφίστανται μετά την εμμηνόπαυση μέχρι το γήρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των αναγκών πρέπει να καλύπτονται από την ΠΦΥ. Αντίθετα, και στο νομό μας, η πρόληψη με βασικές γυναικολογικές εξετάσεις είναι υποτυπώδης στο δημόσιο σύστημα υγείας με περιστασιακούς ελέγχους στα ΚΥ του νομού. Στο πολυϊατρείο του ΠΕΔΥ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στο γυναικολογικο ιατρείο, καθώς δεν υπάρχουν μηχανήματα.
Δεν υπάρχουν προγράμματα ούτε και έλεγχος, όπως θα έπρεπε, ούτε στην περιοχή μας φυσικά, που να εξασφαλίζουν τον εμβολιασμό όλων των κοριτσιών δωρεάν για τον καρκίνο της μήτρας. Να κάνουν οι γυναίκες τον προληπτικό έλεγχο για γυναικολογικούς καρκίνους (ΠΑΠ, μαστογραφίες), οστεοπόρωση κλπ. Έτσι οι γυναίκες της Καρδίτσας που κάνουν αυτό τον έλεγχο είναι λίγες και ο αριθμός τους με την κρίση έχει μειωθεί σημαντικά, γεγονός που θα επιδεινωθεί και με το σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί για της διαγνωστικές εξετάσεις.
Η εμπορευματοποίηση της μητρότητας και ότι σχετίζεται με αυτήν είναι προκλητική. Έχουμε κυριαρχία των ιδιωτικών μαιευτηρίων και γυναικολογικών κλινικών έναντι των δημόσιων και στο νομό μας όπως και σε όλη την Θεσσαλία. Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας οι υπηρεσίες είναι υποτυπώδης με την παρουσία μίας μόνο γυναικολόγου με αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση χειρουργείων και τοκετών, αλλά την παραπομπή των γυναικών στα Νοσοκομεία των Τρικάλων και της Λάρισας.
Ενώ η θεσμική προστασία της μητρότητας και του θηλασμού καταρρακώνεται μέσα από την αντιμετώπιση της ως βλάβη προς τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τις απολύσεις εγκύων ή απαίτηση για γραπτή συμφωνία των νέων εργαζομένων γυναικών ότι δε θα μείνουν έγκυες. Το επίδομα του τοκετού το παίρνουν πλέον μόνον όσες γυναίκες γεννήσουν στο σπίτι. Είναι ένα μέτρο όχι μόνο οπισθοδρομικό αλλά επικίνδυνο και απάνθρωπο.
Έτσι, όλο και περισσότερα ζευγάρια απασχολούν σήμερα τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ). Στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός ζευγαριών αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αυτήν, λόγω παθολογικής υπογονημότητας, αλλά και της αναβολής της τεκνοποίησης για μεγαλύτερη ηλικία, για κοινωνικούς λόγους. Η κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο με 6 από τις 62 περίπου μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης να είναι δημόσιες και μόνο μια από τις τράπεζες ωαρίων και βλαστοκυτάρων αυξάνει σημαντικά το κόστος για τις οικογένειες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.
Τέλος, η Παιδιατρική φροντίδα στο Νομό μας έχει τεράστιες ελλείψεις τόσο στο πρωτοβάθμιο όσο και στο δευτεροβάθμιο επίπεδο. Στο Πολυιατρείο του ΠΕΔΥ υπάρχει Παιδίατρός μόνο τρείς φορές την εβδομάδα, ενώ στο Νοσοκομείο υπάρχει μόνο μία, για να καλύπτει το σύνολο του Νομού σε προγραμματισμένα και έκτακτα περιστατικά και σε εφημερίες. Το αποτέλεσμα είναι γονείς και παιδιά να μένουν ακάλυπτα και να πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο Τρικάλων για το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν
O αγώνας μας για Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας / Πρόνοιας που θα λειτουργεί αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, που θα παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους και όλες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας είναι διαχρονικός. Παλεύουμε για πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και μόνιμη σχέση εργασίας, για την πλήρη και σωστή λειτουργεία όλων των κλινικών του Νοσοκομείου Καρδίτσας και καμιά συγχώνευση ή κατάργηση ΚΥ, παραρτημάτων και προνοιακών ιδρυμάτων».
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τις γυναίκες που συμμετείχαν και η εκδήλωση έκλεισε με το κάλεσμα του ΔΣ του συλλόγου για την κινητοποίηση που θα γίνει την Τετάρτη 8 Οκτώβρη και ώρα 10:00 το πρωί σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.