Τα παλαιό τραγούδι του Λαζάρου θα ακουστεί στη συνοικία των Καμινάδων


 

  • – Το Σαββάτο του Λαζάρου

Καλημέρα σας καλή χρονία σας

τώρα ήρθαμι στην αφιντιά σας

 να τραγ’ δησουμε το Λάζαρό μας.

-Ξυπνά, Λάζαρε, και μην κοιμάσι

 ήρθε η μάνα σου από την πόλη

 σι φιρι χαρτί και κομπολοϊ

του ζουνάρι σου μαργαριτάρι

 του μαντήλι σου φεγγαλογάει.

Κι του χρόνου

Είναι το κύριο τραγούδι του Λαζάρου, που καταγράφηκε από την περιοχή των Καμινάδων, και είναι από τα αγυρτικά τραγούδια του Λαζάρου, που τραγουδούσαν τα μικρά κορίτσια, στην παρακάτω κοινότητα. Είναι τα κάλαντα του Λαζάρου και τα οποία στην παραπάνω κοινότητα τραγουδούν τα κορίτσια προσχολικής και σχολικής ηλικίας την Πέμπτη του Λαζάρου στην παραπάνω συνοικία ακολουθώντας τον άγραφο και απαράβατο εθιμικό κανόνα την πόλη της Καρδίτσας «να τα λεν την Πεμπτ’», με εξαίρεση τη φετινή χρονιά, όπου η Πέμπτη του Λαζάρου συμπίπτει με την εορτή του Ευαγγελισμού μεταθέτοντας τα την Παρασκευή, πράγμα σπάνιο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινάδων θα συνεχίσει και το Σαββάτο, 27-3-2010 και από τις 11:00 το πρωί στη συνοικία των Καμινάδων και γύρω από το ναό της Παναγίας την επιτέλεση του δρώμενου.

  Όπως σημειώνει ο καθηγητής Δημ. Λουκάτος: ‘Είναι ποικίλοι οι τρόποι στους οποίους εκφράζεται, και οι μορφές που πήρε με τα χρόνια το αναμνηστικό που με ότι διατηρείται εδώ κι εκεί, με όλες αυτές τις γραφικές εκδηλώσεις του, έστω κι αν ολοένα σε μικρότερες ηλικίες, ά αν το παίρνούν κάποτε στα χέρια τους δημοτικά σχολεία, με παραδοσιακή καθοδήγηση και χρέος’. Εδώ την καθοδήγηση του επιστημονικού συνεργάτη του Συλλόγου κ. Πεσλή Κωνσταντίνου, και της χοροδιδασκάλου του Συλλόγου κ. Νίκης Λάμπρου, καθώς και με τη στήριξη και συμπαράσταση του Συμβουλίου και του Προέδρου κ. Νικολάου Λαμπρού.

  Το δρώμενο είναι γνωστό σε όλη τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη ως ‘Λαζαρίνες’, γιατί το έθιμο-δρώμενο πραγματοποιείται από κορίτσια σήμερα μικρότερης ηλικίας και παλαιότερα και από μεγαλύτερης ηλικίας. Το έθιμο είναι γνωστό και από τους περιηγητές του τέλους του 18 ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Στην περιοχή της Καρδίτσας τα κορίτσια τραγουδούν με τη συνοδεία αγοριών, τα οποία κρατούσαν μεγάλες μαγκούρες, με τις οποίες εμπόδιζε τα σκυλιά να πλησιάζουν τις Λαζαρίνες. Υπήρχε παλαιότερα και γι’ αυτόν ανάλογο τραγούδι, το οποίο αναφέρει και ο Βας. Αναγνωστόπουλος από την περιοχή Παλαμά, ενώ μεγάλη υπήρξε και η ανάμνηση του σκυλομάγγου, που πέρασε και στο χώρο της λογοτεχνίας, με γνωστό μυθοστόριμα ‘Ο Σκυλομάγγος’ του συγγραφέα Μάνθου Παπάγγελου με πληροφορίες και εξαιρέσεις αναμνήσεις από το χωριό Ματαράγγα Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Ίδρυση του Σχολείου Β’ Ευκαιρίας στα Βραγκιανά και αντικατάσταση των στεγών
Επόμενο άρθρο Ολοκληρωμένη ανάπλαση στο Νότιο Τμήμα της Καρδίτσας