Τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη χώρα μας καθώς και τα μέτρα που οι ίδιοι οι τραπεζοϋπάλληλοι προτείνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση αυτή, ανέπτυξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μέλος του Προεδρείου & Οργανωτικού Γραμματέα Συλλόγων κ. Ζώης Πεπές και ο Α’ Γραμματέας του Νομαρχιακού Παραρτήματος Καρδίτσας κ. Κώστας Σωτηρλής. Σύμφωνα με τον κ. Πεπέ, η Χρηματοπιστωτική κρίση θα έχει βάθος, διάρκεια και επιπτώσεις, που αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. «Το Χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μπορεί και πρέπει να γίνει ασπίδα θωράκισης της ελληνικής Οικονομίας και μοχλός ανάπτυξης σε όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι κερδοσκοπικές λογικές των τραπεζιτών και η νοοτροπία συσσώρευσης του πλούτου με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, ανεξαρτήτως συνεπειών, που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο.
Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι να καλούνται να ενισχύσουν με 28 δις Ευρώ τις τράπεζες, χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις με θεσμοθετημένες προϋποθέσεις και κανόνες, που θα διασφαλίζουν την Οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Δεν είναι δυνατόν ο ελληνικός λαός να καλείται να στηρίξει τις περιουσίες και τα υπερκέρδη των τραπεζιτών και της μεγαλοστελεχιακής ελίτ (golden boys) των τραπεζών, οι οποίοι έχουν σοβαρές ευθύνες για τις συνέπειες της ΧΠ κρίσης στη χώρα μας.
Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική κοινωνία να έχει τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων και των αποφάσεων που την αφορούν για την αντιμετώπιση της ΧΠ κρίσης, ενώ ταυτόχρονα της τίθεται έντεχνα το εκβιαστικό δίλημμα: «Στήριξη των Τραπεζών ή Χάος για την Οικονομία και τον τόπο;»
Δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης του ΧΠ συστήματος, κάποιοι διορισμένοι εκ των μεγαλοτραπεζιτών να επιδίδονται σε αθέμιτες κερδοσκοπικές πρακτικές σε βάρος άλλων τραπεζών και ταυτόχρονα να προκαλούν την κοινωνία και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη απολύσεων…».
Δεν είναι δυνατόν, ενώ τα κέρδη των τραπεζών στη χώρα μας διατηρούνται και για το τρέχον έτος 2009 στα ίδια υψηλά επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια παρά την ΧΠ κρίση, οι τραπεζίτες να απαιτούν προκλητικά από την Κυβέρνηση την ενίσχυση του ΧΠ συστήματος με 28 Δις Ευρώ χωρίς εγγυήσεις, αλλά μόνο «με λευκές επιταγές…»
Η ΟΤΟΕ με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των τραπεζών στην Ελλάδα με 28 δις Ευρώ, θεωρεί ότι αν και εφόσον παραστεί ανάγκη να χορηγηθεί αυτή η οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες εγγυήσεις από τις Τράπεζες και ταυτόχρονα σαφείς όροι και προϋποθέσεις από το Κράτος, που θα διασφαλίζουν αυτά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ προτείνει ως αναγκαία να θεσμοθετηθούν τα εξής:
Συμμετοχή του κράτους στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών που θα ενισχυθούν, με αγορά κανονικών μετοχών, μέσα από αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και εκπροσώπηση του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών.
Διασφάλιση της Απασχόλησης και των όρων εργασίας σε κάθε περίπτωση (είτε οικονομικής ενίσχυσης των Τραπεζών από το Κράτος, είτε ενόψει αναδιαρθρώσεων με συγχωνεύσεις και εξαγορές), στα πλαίσια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, χωρίς άμεσες ή έμμεσες επεμβάσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Θεσμοθέτηση νέων αρχών και κανόνων λειτουργίας του ΧΠ συστήματος, με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια υγιούς ανάπτυξης της Οικονομίας που θα θέτουν όρια στο ρίσκο των επιχειρηματικών επιλογών, οι οποίες δεν πρέπει να κυριαρχούνται από το κριτήριο της μεγιστοποίησης των κερδών.
Πλαίσιο κανόνων διαμόρφωσης των επιτοκίων δανεισμού, χωρίς παραπλανητικούς όρους και ψιλά γράμματα, που θα διευκολύνουν και ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν τον δανεισμό ιδιωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την ομαλή και με διαφάνεια λειτουργία της Οικονομίας, που θα επιβλέπονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργίας των τραπεζών και μεταφορά του μέρους της ουσιαστικής εποπτείας του ΧΠ συστήματος από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην Τράπεζα Ελλάδος, με στόχο την ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου.
Η ΟΤΟΕ θεωρεί, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις, που πρέπει να θεσμοθετηθούν νομοθετικά, προκειμένου να ενισχυθούν οι Τράπεζες, που επιθυμούν από το πακέτο των 28 δις Ευρώ και ταυτόχρονα να τεθούν νέες βάσεις για την λειτουργία όλων των τραπεζών στη χώρα μας στο μέλλον».