Ειδήσεις

Τα Άγραφα είναι η δική μας ακρόπολη


Αυτές τις μέρες, στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή απόψεων φορέων και πολιτών καθώς και η έκδοση γνωμοδοτήσεων από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες πάνω στις δύο νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα δύο μεγάλα αιολικά εργοστάσια στη Νιάλα (Γραμμενη-Τουρλα-Καρνοπι Αγραφα) και στο Βοϊδολίβαδο (Μιχος-Βοιδολιβαδο-Απελινα Αγραφα) των Αγράφων.
Η διαβούλευση πραγματοποιείται υποχρεωτικά βάσει νόμου από το Υπουργείο Ενέργειας, έως και τις 4 Φεβρουαρίου. Ήδη, οι δημοτικές αρχές των Δήμων Καρδίτσας και Αγράφων(ομοφώνως) και Λίμνης Πλαστήρα(κατά πλειοψηφία) κατέθεσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υλοποίηση των προτεινόμενων έργων. Παράλληλα, δεκάδες φορείς, σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι πολίτες καταθέτουν καθημερινά τις δικές τους απόψεις, τονίζοντας ότι η μετατροπή των κορυφογραμμών αυτών σε βιομηχανικές ζώνες, παράλληλα με την κατασκευή κι άλλων βιομηχανικών αιολικών ζωνών σε άλλα σημεία των Αγράφων(Καζάρμα), της Αργιθέας (Τύμπανος, Καράβα, Καραβούλα) και της Ευρυτανίας (Γραμμένη Οξυά, Κοκκάλια) θα σημάνουν την πλήρη υποβάθμιση του ορεινού όγκου που στέφει την πεδιάδα της Καρδίτσας.
Αγαπητοί συμπολίτες, τα τελευταία χρόνια διεξάγουμε κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση έναν πολυεπίπεδο αγώνα για την προστασία των Αγράφων. Άνθρωποι που αγαπάμε τον τόπο μας, είτε κατοικούμε μονίμως στο νομό Καρδίτσας είτε επισκεπτόμαστε την ιδιαιτέρα πατρίδα μας με κάθε ευκαιρία για να βρεθούμε στα σπίτια των προγόνων μας που με τόσο κόπο συντηρούμε οικονομικά, δεν έχουμε καμία διάθεση να παραδώσουμε τα βουνά και τα νερά των Αγράφων προς ισοπέδωση από κάποιες εταιρίες μόνο και μόνο για το δικό τους οικονομικό όφελος. Σε αυτόν τον αγώνα, δεν είμαστε μόνοι μας. Χιλιάδες άλλων ανθρώπων που γνωρίζουν και αγαπούν τα βουνά αυτά περπατώντας κάθε ράχη και βουνοκορφή τους, κάποιες φορές περισσότερο και από τους ντόπιους, βρίσκονται δίπλα μας σε αυτόν τον -χωρίς υπερβολή- ιερό αγώνα. Η ισοπέδωση των κορυφογραμμών θα σημάνει την οριστική καταστροφή του παρθένου και μείζονος οικολογικής σημασίας περιβάλλοντος των Αγράφων και ουσιαστικά θα εκτοπίσει μια για πάντα τις αναμνήσεις μας, τα βιώματά μας αλλά και την ίδια τη διάθεση για φυσική παρουσία μας, αφού απλά θα τα μετατρέψει σε ένα ορεινό «Θριάσιο Πεδίο», γεμάτο εργοτάξια, μηχανήματα, χωματουργικές εργασίες και σκουπίδια.
Τα Άγραφα αποτελούν τη δική μας ακρόπολη. Το ύστατο καταφύγιο όχι μόνο για την άγρια ζωή της περιοχής(χλωρίδα και πανίδα) αλλά και για εμάς τους ίδιους. Οι πλαγιές,τα δάση, τα νερά τους, το σχεδόν ανέγγιχτο από τον άνθρωπο τοπίο, είναι το τελευταίο οχυρό που έχουμε να προασπίσουμε. Είναι το σημείο που βρισκόμαστε για να πάρουμε δυνάμεις, να «γεμίσουμε τις μπαταρίες μας», για να εξορμίσουμε πάλι στις καθημερινές μας μάχες, οικονομικές, προσωπικές, κοινωνικές. Δεν είναι απλώς κάποια βουνά, δεν είναι απλώς κάποιο φυσικό τοπίο. Είναι τα δικα μας βουνα, είναι το δικο μας τοπιο. Κανένας οικονομικός δείκτης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικολογική, ιστορική, συμβολική αξία των Αγράφων.


Ο αγώνας για την προστασία τους ούτε ξεκινά ούτε σταματά στη Δημόσια Διαβούλευση ενός Υπουργείου Ενέργειας, η πολιτική του οποίου είναι γνωστή και μη εξαιρετέα. Όμως, και σε αυτή τη Δημόσια Διαβούλευση, το ίδιο το υπουργείο, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που καλούνται να γνωμοδοτήσουν αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες που «εκφράζουν το ενδιαφέρον τους» (βλ. πιέσεις που ασκούν), πρέπει να γνωρίσουν την πλήρη και καθολική αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολλών άλλων φορέων και μεμονωμένων πολιτών απέναντι στον προωθούμενο καταστροφικό σχεδιασμό.
Καλούμε τους πολίτες, τους φορείς αλλά και τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής να δηλώσει, και μέσα από τη Δημόσια Διαβούλευση, και μέσα από την ενεργή και συνεχή συμμετοχή στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, την αντίθεση αυτή. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η δική μας αυτή Ακρόπολη να αποτελέσει το σημείο εξόρμησης για μια νέα κοινωνική πραγματικότητα σε όλη την περιοχή της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, βασισμένη στον άνθρωπο, τη φύση και τη συνεργασία, και όχι στις απαιτήσεις των εταιρειών, κάποιων εργολάβων και ενός οικονομικού ανταγωνισμού που σε μερικά χρόνια όλην αυτή την «επένδυση» θα την καταστήσει «ασύμφορη», αφήνοντας τα περήφανα βουνά μας και την τοπική κοινωνία ρημαγμένο τοπίο…

Της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών – Πρωτοβουλίας Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

 

Προηγούμενο άρθρο Νέο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για ανέργους και της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Δωρεά μασκών και αντισηπτικών στο Δήμο Παλαμά