Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011, επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ο Προϋπολογισμός του 2011 δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα μας για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κρίση. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είναι η κατάλληλη για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση, αντίθετα μας βυθίζει όλο και βαθιά στην ύφεση και την υπερχρέωση. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έλαβε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της πατρίδας μας λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης είναι ατελή και ατελέσφορα.
Ο προϋπολογισμός του 2011 πάσχει από έλλειψη στρατηγικής στόχευσης. Δεν εντάσσεται δηλαδή σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, αλλά αντιθέτως η Κυβέρνηση εφαρμόζει τυφλά τους όρους του Μνημονίου, με εμμονή σε φοροεισπρακτικές πολιτικές, χωρίς να αναπτύσσει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Ο προϋπολογισμός αυτός εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές και περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι στόχοι δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν και πάλι θα συζητούμε για νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, κάθε φορά που θα πλησιάζει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Είναι ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει πρόσθετους φόρους και περικλείει νέες, ακόμη μεγαλύτερες θυσίες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν δίνει καμία αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία και δεν προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους.
Η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει ο προϋπολογισμός σίγουρα θα επιτείνει την ύφεση και θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι μέσω ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας. Μόνο μια τέτοια οικονομική πολιτική θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην έξοδο από την βαθιά ύφεση.
Είναι συνεπώς σαφές ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής. Για έξοδο από την κρίση με ανάκαμψη και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος όταν υπάρχει ασφυξία στην οικονομία. Η μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Πρωτεύον στοιχείο της νέας οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Επίσης, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού νόμου. Είναι τραγικό που από τον Οκτώβριο του 2009 καταργήθηκε ο μέχρι τότε αναπτυξιακός νόμος και μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη Βουλή για ψήφιση κάποιον άλλο. Δεκατέσσερις μήνες χωρίς αναπτυξιακό νόμο.
Παράλληλα πρέπει να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Βασικοί στόχοι πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός και η διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας η ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, η βελτίωση της απορρόφησης κονδυλίων από τα κοινοτικά κονδύλια και η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης.»
Ειδικότερα για την ανώτατη εκπαίδευση ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε τα εξής:
«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011 ξεκίνησε με σημαντικές καθυστερήσεις και αδυναμίες, που πλήττουν την ποιότητα της παρεχόμενης Ανώτατης Εκπαίδευσης της πατρίδας μας και δυσχεραίνουν την εκπλήρωση των στόχων κάθε ΑΕΙ, σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, δεν προχωρεί η υλοποίηση των τετραετών ακαδημαϊκών – αναπτυξιακών προγραμματισμών των ΑΕΙ. Οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των ΑΕΙ έχουν προ πολλού ξεπεράσει το 40%. Δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εκκρεμούν στο Υπουργείο Παιδείας περισσότεροι από 700 διορισμοί εκλεγέντων καθηγητών διάφορων βαθμίδων. Παρατηρείται καθυστέρηση στην έγκριση νέων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, Τμημάτων των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας. Σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση στην πληρωμή των εκτάκτων καθηγητών των περισσοτέρων ΤΕΙ. Δεν έχουν προωθηθεί οι προκηρύξεις για στελέχωση Τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας με Διοικητικό προσωπικό. Τέλος, η κατάργηση της βάσης του δέκα (10) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, οδήγησε σε φαινόμενα απαξίωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με υποψηφίους να «πετυχαίνουν» σε σχολές με βαθμούς που αγγίζουν το μηδέν. Όλη αυτή η κατάσταση, αποτυπώνει πόσο κρίσιμη είναι σήμερα η κατάσταση της ανώτατης παιδείας στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίλυση των ως άνω προβλημάτων, αξιοποιώντας παράλληλα το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε η εκπαίδευση να αποτελέσει τον πυλώνα της ανάπτυξης.»
Τέλος, ο κ. Ταλιαδούρος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε τα εξής: «Με την κατεύθυνση αυτή της οικονομικής πολιτικής μπορούμε να βάλουμε τη χώρα μας σε ένα άλλο δρόμο. Σε ένα δρόμο ανάπτυξης και σταθερότητας, ώστε να βγούμε από τον δρόμο της ύφεσης και της υπερχρέωσης στον οποίο μας βυθίζει η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον προϋπολογισμό του 2011 που συζητούμε σήμερα. Πλέον είναι ξεκάθαρη η ανάγκη αλλαγής του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, για να πιάσουν τόπο οι σκληρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών.»