Τέσσερις προτάσεις για τη λειτουργία του Παυσιλύπου


Τέσσερις συνολικά προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Παυσιλύπου κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Η πρώτη -του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Βερίλλη- αφορούσε στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με Διοικητικό Συμβούλιο που θα οριστεί από τη δημοτική αρχή, η δεύτερη -του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τέγου- να παραμείνει το Παυσίλυπο στην πόλη και στον Δήμο (ως έχει δηλαδή), η τρίτη -του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παλαμιώτη- να γίνει δημοπρασία και ως εκ τούτου να οριστεί ο ιδιώτης που θα το λειτουργήσει και τέλος, η τέταρτη πρόταση -κατατέθηκε από τον κ. Χατζοπλάκη- να δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία και ο Δήμος να εισπράττει ένα ποσοστό επί του τζίρου.

 Το θέμα

Με δεδομένη την απουσία του εισηγητή της οικονομοτεχνικής μελέτης κ. Ξανθόπουλου (μπλόκα στα Τέμπη) για τη λειτουργία του Παυσιλύπου, στην οποία προσέθεσε καινούρια στοιχεία, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βερίλλης πρότεινε την αναβολή του θέματος, προκειμένου σε επόμενο συμβούλιο να παραστεί ο μελετητής και να αναπτύξει τις απόψεις του, σε περίπτωση που κάποιος σύμβουλος θα ήθελε να μάθει γι’αυτά τα νέα στοιχεία. Σε αντίθετη περίπτωση -όπως και έγινε- συμφώνησε στη συζήτηση του θέματος, λόγω της σοβαρότητάς του. Τόσο ο κ. Τέγος όσο και ο κ. Παλαμιώτης ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα αφού το Παυσίλυπο απασχόλησε το συμβούλιο για πολύ καιρό, ενώ ο κ. Χατζοπλάκης ο οποίος είχε την ίδια άποψη με τους παραπάνω, τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Στη συνέχεια τον προβληματισμό του κατέθεσε ο κ. Τσάντσαλος για την ελαφρά τη καρδία απόφαση του Δημάρχου να αναβάλλει το θέμα και για τη μη ύπαρξη εισήγησης μέσα στο φάκελο με τα θέματα. «Για ένα τέτοιο θέμα ατυχήσατε και μόνο που θέσατε θέμα αναβολής» είπε ο κ. Ξυδιάς απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Καρδίτσας και κατέληξε πως «μικροπολιτικές σκοπιμότητες για το θέμα του Παυσιλύπου δεν επιτρέπονται».  Επίσης ζήτησε να μάθει πως θα διαφυλαχθεί το μεταβατικό στάδιο του Παυσιλύπου σε Α.Ε.  και το πώς θα συσταθεί το Δ.Σ. του.

Η απάντηση του Υπουργείο Εσωτερικών

Απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών (τη δημοσιεύσαμε στο χθεσινό μας φύλλο) έλαβε πρόσφατα ο Δήμαρχος Καρδίτσας με το οποίο του γνωστοποιούνταν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του το  Παυσίλυπο. Η απάντηση ήρθε μετά από ερώτηση του ιδίου του κ. Βερίλλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τη διατύπωση της οποίας (της ερώτησης του κ. Βερίλλη) ζήτησε ο κ. Χατζοπλάκης να διαβαστεί στο σώμα. Σύμφωνα λοιπόν με την ερώτηση, ο κ. Βερίλλης κάνει λόγο για επιχειρηματική δραστηριότητα του Παυσιλύπου και κατά δεύτερο λόγο για πολιτιστική, γι’αυτό (σύμφωνα με τον κ. Χατζοπλάκη και τον κ. Τέγο), το υπουργείο απάντηση αρνητικά. Ο κ.  Τέγος υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Βερίλλης συνειδητά «οδήγησε» την απάντηση του υπουργείου να είναι αρνητική από τον διακαή του πόθο να μετατρέψει το Παυσίλυπο σε Α.Ε. Κατέληξε λέγοντας πως η λύση για το Παυσίλυπο είναι μονόδρομος, να λειτουργήσει δηλαδή όπως και πριν, λαμβάνοντας ασφαλώς τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ο κ. Βερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης στην τοποθέτησή του για το θέμα του Παυσιλύπου τόνισε μεταξύ άλλων: «Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου του Παυσιλύπου, ένα θέμα, το οποίο όλοι μας αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία. Έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ότι για τη Δημοτική Αρχή, το Παυσίλυπο δεν είναι ένα απλό αναψυκτήριο, αλλά ένας πυρήνας ιστορίας και πολιτισμού, ένα σημείο αναφοράς των Καρδιτσιωτών, ένα διαχρονικό σύμβολο της πόλης μας. Ένα τέτοιο σύμβολο δεν έχουμε το δικαίωμα να το αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα ή να το χρησιμοποιούμε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

– Εμείς αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το θέμα του Παυσιλύπου με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στοιχεία  που επιδείξαμε συνολικά για το πρόβλημα των δημοτικών επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μας κληροδοτήθηκε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η Δημοτική Αρχή, παρά τις «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν τότε μαζικές απολύσεις και «ομηρίες», το χειρίστηκε κατά κοινή ομολογία με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, δίνοντας τέλος στην ανασφάλεια των εργαζομένων, διασφαλίζοντας  τις θέσεις εργασίας τους, αλλά βελτιώνοντας και το εργασιακό καθεστώς τους.

– Ανάλογο κλίμα κινδυνολογίας καλλιεργείται και τώρα από την μείζονα μειοψηφία για το μέλλον του Παυσιλύπου  με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον τύπο, την ίδια στιγμή που δεν προσήλθε να καταθέσει τις προτάσεις της ούτε στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στη σύσκεψη των επικεφαλής που ζήτησα να πραγματοποιήσουμε στις αρχές του Ιανουαρίου, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, πριν από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα διαψευστούν και σ’ αυτή την περίπτωση.

– Όπως είναι γνωστό, με την μετατροπή της ΔΕΤΑΚ σε κοινωφελή επιχείρηση η διαχείριση του Παυσιλύπου πέρασε αυτοδικαίως από τις 25 Οκτωβρίου στο Δήμο Καρδίτσας, με ευθύνη του οποίου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ως Δημοτική Αρχή έχοντας εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για τη διατήρηση του δημοτικού χαρακτήρα του Παυσιλύπου κάναμε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του στην μετά – ΔΕΤΑΚ εποχή και φροντίσαμε έγκαιρα να εκπονήσουμε οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία προσεγγίζει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο το όλο ζήτημα. Σύμφωνα με τον μελετητή, ο νέος Δημοτικός Κώδικας επιτρέπει τη λειτουργία και την εμπορική εκμετάλλευση δημοτικών αναψυκτηρίων μόνο με την μορφή των Ανωνύμων Εταιρειών, κάτι που προτείνεται και από τη μελέτη.

– Από τη στιγμή που εκφράστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι υπάρχει μέσα από το νέο Κώδικα η δυνατότητα λειτουργίας του Παυσιλύπου από το Δήμο, οφείλαμε να την εξετάσουμε. Σεβόμενοι τις απόψεις και τις προτάσεις όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου που μπορούν να συνθέσουν την βέλτιστη λύση συμφωνήσαμε στη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής που να αναλάβει, σε συνεργασία με τον μελετητή, να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και τις προτάσεις για τη διαχείριση του Παυσιλύπου, η οποία όμως δεν λειτούργησε,  όχι όμως με δική μας ευθύνη.  Για να αποσαφηνιστεί πλήρως  το καθεστώς λειτουργίας του αναψυκτηρίου,  με βάση τις προβλέψεις του Νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, υποβάλαμε και εγγράφως ερώτημα στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ απευθυνθήκαμε και στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ελέγχει τις δαπάνες του Δήμου. Η επίσημη απάντηση που λάβαμε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την οποία σας ενημέρωσα σε προηγούμενη συνεδρίαση αποκλείει τη δυνατότητα να λειτουργήσει το Παυσίλυπο από το νομικό πρόσωπο του Δήμου με αυτοτελή υπηρεσιακή δομή και μας δίνει δύο διεξόδους:

α) Τη λειτουργία του από μια δημοτική επιχείρηση, για την οποία απαιτείται οικονομοτεχνική μελέτη, την οποία και διαθέτουμε. Σε περίπτωση δε μιας Α.Ε. στην οποία θα μπορούσαν να έχουν μια συμβολική συμμετοχή πέρα από το Δήμο και κοινωνικοί φορείς, έχουμε ήδη τη θετική απόφαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας που επιθυμεί να συμμετάσχει με ένα συμβολικό ποσοστό στο Μετοχικό Κεφάλαιο της επιχείρησης.

β) Την εκμίσθωσή του σε ιδιώτες υπό όρους.

Αρνητική για τη δυνατότητα λειτουργίας του Παυσιλύπου από το Δήμο είναι και η άποψη του Επιτρόπου.

– Κατά συνέπεια, γνωρίζουμε πλέον όλα τα δεδομένα για να συζητήσουμε διεξοδικά για το μέλλον του Παυσιλύπου, ώστε σε συνεννόηση και με τους κοινωνικούς φορείς να πάρουμε αποφάσεις και να καταλήξουμε στη βέλτιστη σύννομη λύση.

Δεν μπορεί να χρεωθεί σε οποιαδήποτε και ιδιαίτερα στη Δημοτική Αρχή σκοπιμότητες ή μεθοδεύσεις, έλλειψη διαφάνειας ή προσπάθεια εξυπηρέτησης «ημετέρων».

Ο καθένας μας πλέον είναι σε θέση να κατασταλάξει στις απόψεις του και να αποφασίσει με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσει το Παυσίλυπο να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και όλο το Νομό και στους οποίους τελικά όλοι λογοδοτούμε για τις πράξεις και τις αποφάσεις μας.»

Προηγούμενο άρθρο Προτεραιότητα στα αρδευτικά έργα του Νομού δίνει η Ν.Α. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κοπή πίτας στο Καροπλέσι