Ειδήσεις

Σ. Βασιλάκος: Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού (Β΄μέρος)


Η ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος (Α.Σ.)  όπως γράψαμε χθες, προϋποθέτει την εφαρμογή κάποιων μέτρων τα οποία με συντομία θα περιγράψουμε:

  1. Πίνουμε 2,5 περίπου λίτρα νερό την ημέρα. Ενυδατώνει τον οργανισμό και βοηθάει τη λειτουργία του εντέρου και κυρίως των νεφρών. Προσοχή, το νερό να είναι ποιοτικό και απαλλαγμένο από χλώριο.
  2. Γυμναζόμαστε 20 έως 30 λεπτά κάθε ημέρα. Περπάτημα, ελαφρό τρέξιμο, ασκήσεις διάφορες.
  3. Ξεκούραση, ειδικά σε περιόδους επιδημιών ή πανδημιών, όπως τώρα
  4. Υγιεινή διατροφή: Ελαχιστοποιούμε τις ποσότητες ζωικών προϊόντων και κυρίως κρεάτων και μεγιστοποιούμε τις ποσότητες φυτικών προϊόντων. Τα ζωικά λίπη, σε αντίθεση με τα φυτικά, είναι κορεσμένα, περιέχουν χοληστερίνη και γιαυτό προκαλούν σοβαρές αρρώστιες .Ας μη ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι φρουτοκαρποφάγος και όχι σαρκοφάγος. Ελαχιστοποιούμε το αλάτι τη ζάχαρη και γενικά τα γλυκά. Όχι στις επεξεργασμένες και ραφιναρισμένες τροφές. Αποφεύγουμε τον υπερκαταναλωτισμό, Επιδιώκουμε Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από το 25, προτιμάμε βιολογικά προϊόντα. Στόχος ας είναι η vegetarian και η Vegan διατροφή μας. Τότε είναι που γινόμαστε άτρωτοι στις ασθένειες.
  5. Άγχος, ένταση, οξειδωτικό στρες, αρνητικά συναισθήματα, επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το Α.Σ. Υπάρχουν θεωρίες και τεχνικές που βοηθάνε να «ξεκολήσουμε» από όλα αυτά, αρκεί να το αποφασίσουμε. Το καθημερινό χαμόγελο, η αγάπη, η συγχώρεση, η ανιδιοτελής προσφορά και πολλά άλλα γεμίζουν τη ζωή μας και ενισχύουν το Α.Σ. Εδώ επισημαίνουμε ότι το «Μένουμε σπίτι» που θεωρείται αναγκαίο,  μπορεί να  δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στους εγκλείστους! Ας εξεταστεί η περίπτωση.
  6. Ποιοτικός ύπνος. Με τον ύπνο τα κύτταρα αναδιοργανώνονται, αναζωογονούνται και αναπλάθονται. Η καλή ποιότητα ύπνου βοηθά ώστε το σώμα να θεραπεύεται και να μπορεί έτσι να αντιστέκεται στις αρρώστιες.
  7. Απομακρυνόμαστε σταδιακά ή «μία και έξω»εφόσον το μπορούμε από τις κακές συνήθειες όπως: Κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, ξενύχτι, υπερβολική εργασία και υπερβολικό σεξ, αναψυκτικά και κυρίως τύπου κόλας, καφές κ.ά.
  8. Περιβαλλοντικές συνθήκες: Είμαστε περικυκλωμένοι από σωρεία επιβαρυντικών για την υγεία μας παραγόντων: Ακτινοβολίες, ραδιενέργεια, όξινη βροχή, όζον, φαινόμενο θερμοκηπίου, βαριά μέταλλα, αμίαντος, σκουπιδότοποι, χημική εντατική γεωργία, αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, πετρελαιοκηλίδες, ηχορύπανση, διοξίνες, ατμοσφαιρική ρύπανση (νέφος-καπνομίχλη, φωτοχημική ρύπανση), γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ή μεταλλαγμένα, ηλεκτρονικό νέφος και αρκετά άλλα που όλα εμφανίστηκαν τον εικοστό αιώνα., απότοκα της ανθρώπινης δραστηριότητας, του «πολιτισμού μας» και της «τεχνολογικής μας προόδου» Όσο απομακρυνόμαστε από αυτούς τους επιβαρυντικούς για την υγεία μας παράγοντες, τόσο ισχυρότερο Α.Σ. αποκτούμε.

Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης το «προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Από τα παραπάνω, ίσως να έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι «πήραμε τη ζωή μας λάθος», ότι ο τρόπος που ζούμε για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι φυσιολογικός και δεν προάγει ένα καλό Α.Σ. και κατά προέκταση ένα καλό επίπεδο υγείας.

Μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε αυξάνοντας τις αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές τροφές που μεταξύ των άλλων είναι και οι παρακάτω :

Βιταµίνη Α Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.
Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.
Βιταµίνη C Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.
Βιταµίνη Ε Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρόμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια.
Σελήνιο Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης..

Ψευδάργυρος Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.

Βάλτε στην καθημερινή σας ζωή τους χυμούς και τα ροφήματα. Ανακαλύψτε τα θαυματουργά βότανα και μπαχαρικά (σκόρδο, κρομύδι, αλόη, βαλσαμόχορτο, ταξαξάκο ή πικραλίδα, γαϊδουράγκαθο, φασκόμηλο, μέντα, γκίνγκο-μπιλόμπα, δενδρολίβανο, κουρκουμά, ρίγανη, τσάι του βουνού, χαμομήλι, τίλιο, ζαμπούκο, γλυκόριζα, τσάι πράσινο,  θυμάρι, εχινάτσεα,   ατέλειωτος ο κατάλογος που απλόχερα και δωρεάν προσφέρει η φύση) , επιλέξτε την πιο κατάλληλη και υγιεινή διατροφή και σύντομα θα χάσετε ανεπιθύμητες τοξίνες, λίπος και κιλά  και θα ενισχύστε το Α.Σ.

Φιλοσοφούμε τη ζωή και αποφασίζουμε: Η υγεία είναι στα χέρια μας, αλλά ο τρόπος ζωής μας κατά κανόνα αφύσικος. Η μόνη λύση είναι σταδιακά να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Είναι δύσκολο, αλλά μονόδρομος, λίγο ανηφορικός αλλά καθώς τον προχωράμε συναντάμε όλο και περισσότερες ομορφιές…

Ας έχουμε υπόψη μας ότι από τις μεγάλες ανά τους αιώνες πανδημίες, σε περιόδους που δεν υπήρχαν χημικά φάρμακα παρά μόνο βότανα, επέζησαν εκείνοι που είχαν ισχυρό Α.Σ. και ότι εφαρμόζοντας πλήρως όλα τα παραπάνω, μπορεί να επανέλθουν στη ζωή ακόμη και οι ετοιμοθάνατοι!  Καλο ξεκινημα.

 

Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος, βοτανολόγος, υγιεινιστής, οικολόγος, βιοκαλλιεργητής, συγγραφέας και δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής

 

Προηγούμενο άρθρο Ανάγκη ανεύρεσης χώρων υγειονομικής ταφής για την Πανώλη των χοίρων
Επόμενο άρθρο Υπο προϋποθέσεις η λειτουργία της λαϊκής αγοράς στον Παλαμά