Ειδήσεις

Σ. Βασιλάκος: Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού


Σε δύο συνέχειες, σήμερα και αύριο,  θα προσπαθήσουμε σύντομα και περιεκτικά να κάνουμε μια κατατοπιστική αναφορά στο τι είναι το Ανοσοποιητικό Σύστημα (Α.Σ.) και πόσο συντελεί στη θωράκιση της υγείας μας. Α΄Μερος

Το σλόγκαν, το ρεφραίν της επιδημιολογίας σχετικά με τον κοροναϊό, είναι το «Μενουμε σπιτι μας» Έτσι μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η κυρίως συνταγή της ιατρικής επιστήμης σήμερα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια αρρώστια, πανδημία στην προκειμένη περίπτωση. Το μένουμε σπίτι είναι αρκετό ή θα πρέπει παράλληλα να βάλλουμε σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση του Ανοσοποιητικού μας Συστήματος (Α.Σ.) που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια καλή και άτρωτη υγεία;

Τι ειναι το Σύστημα (Α.Σ.) που ονομάζεται και ανοσολογικό και αμυντικό ή και απλώς η άμυνα του οργανισμού;

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα είναι ένα δίκτυο κυττάρων και οργάνων τα οποία συνεργάζονται για να υπερασπίσουν το σώμα από τις επιθέσεις ξένων εισβολέων.
Αυτοί είναι κυρίως μικρόβια – μικροί οργανισμοί που προκαλούν λοιμώξεις –  όπως τα βακτήρια, οι ιοί, τα παράσιτα και οι μύκητες.
Επειδή το ανθρώπινο σώμα παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για πολλούς μικροοργανισμούς, αυτοί προσπαθούν να εισβάλλουν σε αυτό για να βρουν τροφή και «στέγη».
Η δουλειά του Α.Σ. είναι να αποτρέψει την είσοδο των μικροοργανισμών στο σώμα και εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, να τους ανιχνεύσει και να τους καταστρέψει.
Όταν παρόλα αυτά το ανοσολογικό σύστημα δεν λειτουργήσει ή όταν έχει κάποια «ανεπάρκεια» έχει ως αποτέλεσμα μια πληθώρα ασθενειών, όπως παραδείγματος χάριν αλλεργία, αρθρίτιδα, καρκίνος, AIDS. Κοροναϊός εν προκειμένω.
Το ανοσολογικό σύστημα είναι απίστευτα πολύπλοκο. Μπορεί να αναγνωρίσει εκατομμύρια διαφορετικούς εχθρούς και μπορεί να παράγει ουσίες και κύτταρα για να αντιμετωπίσει και να εξολοθρεύσει κάθε έναν από αυτούς.
Το μυστικό της επιτυχίας του βασίζεται σε ένα περίτεχνο και δυναμικό δίκτυο πληροφοριών : εκατομμύρια κύτταρα οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες μεταφέρουν πληροφορίες αμφίδρομα, μοιάζοντας με σμήνη από μέλισσες που συρρέουν γύρω από μια κυψέλη.
Όταν για τα κύτταρα του ανοσολογικού σημάνει συναγερμός υφίστανται στρατηγικές αλλαγές και αρχίζουν να παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες. Αυτές οι ουσίες επιτρέπουν στα κύτταρα να ρυθμίζουν την αύξησή τους και τη συμπεριφορά τους, να προσελκύουν και άλλα αμυντικά κύτταρα και να τα κατευθύνουν εναντίον του εχθρικού στόχου.

Για τη λειτουργία τη δράση και την ενίσχυση του Α.Σ. μπορεί ο αναγνώστης να αντλήσει πληροφορίες και από το διαδίκτυο.

Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες, το πρώτο που θα έπρεπε να απασχολήσει την ιατρική επιστήμη και τους γιατρούς θα ήταν οι συμβουλές προς τον πληθυσμό για το πώς θα ενισχύσει το Α.Σ. Δεν βλέπουμε όμως ούτε ακούμε κάτι τέτοιο παρά μόνο το «Μεινετε σπιτι σας» το οποίο επιβεβλημένο είναι αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Μετρα που θωρακιζουν το ανοσοποιητικο συστημα και κατα  προεκταση την υγεια μας:
Η επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, η γυμναστική, η ξεκούραση, η υγιεινή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, οι υγιεινές  περιβαλλοντικές συνθήκες, ο περιορισμός του άγχους, της έντασης του στρες, των αρνητικών συναισθημάτων  είναι τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να εφαρμόσει κάποιος για να θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, άρα και την υγεία του.

          Μπορεί ο καθένας μας να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να βιώνει τα θαυματουργά αποτελέσματα. Για την αντιμετώπιση των ιών το μόνο αποτελεσματικό μέτρο είναι η ενίσχυση του Α.Σ. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ενισχύοντας το Α.Σ. δεν αντιμετωπίζουμε μόνο τις ιώσεις, αλλά και σχεδόν όλες τις παθήσεις – αρρώστιες.

          Βέβαια εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: και αφού τόσο εύκολα περιγράφονται στο κείμενο όλα αυτά, γιατί η ιατρική επιστήμη δεν εφαρμόζει αυτά τα μέτρα; Για τους περισσότερους η απάντηση ίσως να είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη: Το επικρατούν ιατροφαρμακευτικό μοντέλο δεν κάνει προληπτική ιατρική παρά μόνο «φαρμακευτική θεραπευτική» με την έννοια ότι αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες που τα προκαλούν και κατά κανόνα με χημικά φάρμακα, αγνοώντας πληθώρα άλλων εναλλακτικών θεραπευτικών σχημάτων πιο αποτελεσματικών και πολύ πιο φθηνών.

Στο αυριανό  και  τελευταίο Β΄ Μέρος, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα όσο ο χώρος το επιτρέπει στους παράγοντες που ενισχύουν το Α.Σ. και σε κάποιες άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος, βοτανολόγος, υγιεινιστής, οικολόγος, βιοκαλλιεργητής, συγγραφέας και δευτεροετής φοιτητής στο τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφής

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προληπτικές απολυμάνσεις στο Δήμο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Προληπτική απολύμανση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας