Η ανάγκη πολλών ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν την τροφή τους, αλλά θα ήθελαν να είναι σε θέση να αγοράζουν τροφή την οποία μπορούν να εμπιστευτούν και σε τιμή που να είναι προσιτή.Η μονοπώληση της διατροφής μας από της πολυεθνικές βιομηχανίες τροφίμων που ενδιαφέρονται περισσότερο για το κέρδος και λιγότερο για την υγεία του καταναλωτή.Η ανάγκη του παραγωγού να διαθέτει άμεσα τα προϊόντα του και σε τιμές ικανοποιητικές.
Οδήγησαν σε μία νέα μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ), που έρχεται σαν εναλλακτική πρόταση στην παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά
Τι είναι η ΚΥΓΕΩ:
Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (Community Supported Agriculture – CSA) χαρακτηρίζεται ως ένας συνεταιρισμός ανάμεσα σε αγρότες και καταναλωτές όπου οι ευθύνες και οι ανταμοιβές της γεωργίας μοιράζονται σε όλους ενώ παραγωγοί και καταναλωτές αναπτύσσουν στενή συνεργασία με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Βασικό στοιχείο σε όλες τις μορφές της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας, είναι ο αυξημένος βαθμός συμμετοχής των καταναλωτών στις δραστηριότητες μιας γεωργικής εκμετάλλευσης. Επιπλέον, οι καταναλωτές, πολλές φορές, χρηματοδοτούν εξ’ αρχής τον προϋπολογισμό μιας γεωργικής εκμετάλλευσης για το σύνολο της παραγωγικής περιόδου, με σκοπό να προμηθεύονται γεωργικά προϊόντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συχνά, τα καλλιεργούμενα προϊόντα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι συναποφασίζονται σε συνελεύσεις, χτίζοντας έτσι μια ισχυρή σχέση μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού.
Στην ΚΥΓΕΩ οι καταναλωτές λαμβάνουν άμεσα, γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και πάντα οικολογικά ενώ οι γεωργοί διασφαλίζουν εξαρχής τους απαραίτητους πόρους τόσο για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, όσο και για τη διαβίωσή τους χωρίς να παρεμβάλλονται μεσάζοντες.
Χαρακτηριστικά της ΚΥΓΕΩ
Μέσα από τις διάφορες εκφράσεις της ανά τον κόσμο, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία διακρίνεται για τα εξής χαρακτηριστικά της:
- Την από κοινού διαμόρφωση παραγωγής & τιμής (εμφανής προϋπολογισμός της σαιζόν)
- Μία συμφωνία «μοιρασμένου κινδύνου και κέρδους»
- Τακτικές διανομές σε κεντρικά σημεία
- Την τακτική επαφή και συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών
- Ποιοτικά τρόφιμα, παραγόμενα με οικολογικές μεθόδους
- Την τοπική κλίμακα (κοντινές αποστάσεις, τοπικά προϊόντα)
- Ελεγχόμενα μεγέθη (δίκαιο εμπόριο, στήριξη μικρών παραγωγών από μικρές ομάδες καταναλωτών)
- Ποικιλομορφία στους όρους λειτουργίας
Η ΚΥΓΕΩ πανευρωπαϊκα αριθμεί πάνω από 4.000 ομάδες, με 465.000 μέλη και 6.300 παραγωγούς.
Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η διολίσθηση του ανθρώπου στο μοντέλο που επέβαλε ο καπιταλιστικός τρόπος ζωής, και ο εγκλωβισμός του στον κλοιό του καταναλωτισμού οδήγησε τους οικολογικά, δημοκρατικά και ανθρωπιστικά σκεπτόμενους ανθρώπους στην σύνταξη μιας διακήρυξης με τον παραπάνω τίτλο η οποία περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα και στο πνεύμα αυτό κινείται η ΚΥΓΕΩ.
*Το θέμα της ΚΥΓΕΩ, θα παρουσιάσει ο Σωκράτης Βασιλάκος στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 16ης Οικολογικής Γιορτής την Κυριακή 25/9 ώρα 8-9 μ.μ. στο Παυσίλυπο.
Του Σωκράτη Βασιλάκου γεωπόνου – βιοκαλλιεργητή