Επειδή πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, που αφορά άμεσα τους πολίτες της Καρδίτσας, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ξεχωριστή σημασία από όλους μας και να ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή να μπει το θέμα σε διαβούλευση. Όλοι λένε πως η δημοκρατία είναι εδώ, έστω αυτή η αστική δημοκρατία και επίσης όλοι λένε ότι υπερασπίζονται τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης καλείται να εκφράζεται, σε κάθε σοβαρό θέμα που τον αφορά, οπότε αναφερόμαστε σε ευνομούμενη πόλη και χρήσιμους πολίτες.
Το πρ. στρατόπεδο Λουμάκη, εκχωρήθηκε στο Δήμο με εκφρασμένη την αρχική θέση και θέληση να μετατραπεί σε «Παρκο οικολογιας και πολιτισμου»
Πραγματοποιήθηκε Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την αρχιτεκτονική ανάπλαση και αξιοποίηση της έκτασης,όπου δόθηκαν κατευθύνσεις με ιδιαίτερη έμφασησε πράσινο, πολιτισμό, αναψυχή και αθλητισμό. Κατατέθηκαν 22 μελέτες, βραβεύθηκαν οι καλύτερες όπου φυσικά καμία δεν προβλέπει ανέγερση ναού, ούτε και αυτή που πήρε το πρώτο βραβείο. Η δημοτική Αρχή τις αγνόησε ως προς το περιεχόμενο και προχώρησε, σε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για κατασκευή μεγάλου ναού ερήμην των χριστιανών και όλων των πολιτών της Καρδίτσας. Ας αναφέρουμε με την ευκαιρία, ότι στις κατευθύνσεις που έδωσε ο δήμος προς τα μελετητικά γραφεία, δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκαν περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα,κάτι που θεωρείται σοβαρή παράλειψη,ωστόσο αν θέλουν μπορεί να γίνει.
Για το θέμα έγραψαν αρκετοί συμπολίτες μας και σχεδόν όλοι είπαν ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της έκτασης με την ανέγερση ναού.Παραθέτω δύο απόψεις:
Ο Δημήτρης Αρχοντής, πρ. δήμαρχος και αρχιτέκτονας έγραψε: «…
Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός είναι πολύ σοβαρήυπόθεση. Δεν αντιμετωπίζεται πρόχειρα.Επιβάλλεται να προηγηθεί ευρύς δημόσιος διάλογος…»
Η έγκριτη συμπολίτισά μας κ. Φένια Λέκκα έγραψε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνουν πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ιδεών, όταν δεν έχουν σκοπό να τους αξιοποιήσουν… Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μιλάμε όλο και περισσότερο στις μέρες μας για δημόσια διαβούλευση και σπανίως τη βλέπουμε!»
Με τη σειρά μου παραθέτω κάποιες σκέψεις και ερωτήματα :
- Γιατί τόση βιασύνη από τη Δημοτική Αρχή και με τόσο συνοπτικές διαδικασίες;
- Η κεφαλή της τοπικής εκκλησίας ρώτησε το ποίμνιό της πως είναι ωφελιμότερο να αξιοποιήσει τα χρήματά της, που κατά βάση είναι χρήματα των εκκλησιαζόμενων; Υπάρχουν εκεί διαβουλεύσεις ή οι αποφάσεις λαμβάνονται δεσποτικά;
- Ύστερα από μικρή δημοσκόπηση που κάναμε, μεταξύ των χριστιανών,προέκυψε με μεγάλη πλειοψηφία ότι α) οι υπάρχουσες εκκλησίες κατά τη γνώμη τουςθεωρούνται αρκετές για να καλύπτουν τις ανάγκες του χριστεπώνυμου πλήθους,
β) δεν πρέπει να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της έκτασηςΛουμάκη και γ) είναι προτιμότερο να δοθούν τα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως γηροκομεία, στέγη, τροφή και βοήθεια σε ανήμπορους ανθρώπους κ.ά.
- Δίπλα στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας υπάρχει ένα κτίσμα της επισκοπής το οποίο εκτός από το ισόγειο που αξιοποιείται, το υπόλοιπο (κάπου 3-4 όροφοι) παραμένει καραγιαπί εδώ και δεκάδες χρόνια. Μήπως πρέπει εκεί να επενδυθούν τα χρήματα για τους προαναφερόμενους σκοπούς;
- Η πίστη και η προσευχή των χριστιανών δεν απαιτεί, σώνει και καλά, περικαλλείς ναούς για να εκφραστεί, μπορεί να γίνει και από μια γωνιά του σπιτιού του ή ένα μικρό εκκλησάκι σαν αυτό που ήδη υπάρχει στο πρ. στρατόπεδο Λουμάκη.
- Τέλος πιστεύω ότι οι μεγαλοπρεπείς ναοί, οι τελετουργίες με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, τα πολυτελή ιερά άμφια και άλλα φαντασμαγορικά δεν συνάδουν με την χριστιανική διδασκαλία που ήταν απλή, λιτή, ταπεινή, σεμνή και απέρριτη.
Ας μην αφήσουμε λοιπόν να κλείσει η υπόθεση. Φορείς και πολίτες ας αντισταθούν με κάθε τρόπο σε παράλογες ενέργειες που αποφασίζονται ερήμην του λαού.
Γράφει ο Σωκράτης Βασιλάκος