Σύσκεψη με στόχο την αντιμετώπιση της νόσου και την εφαρμογή μέτρων προστασίας πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού με τη συμμετοχή των συλλόγων των κτηνοτρόφων των εμπόρων δερμάτων, των εκπροσώπων γαλακτοβιομηχανιών, του καθηγητού Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κου Αμοιρίδη, των ιδιωτών κτηνιάτρων και των εμπόρων βοοειδών από ολόκληρη την περιφέρεια, κτηνιάτρων και υπηρεσιακών στελεχών. Όπως έγινε γνωστό αναφέρονται συνεχώς κρούσματα σε γειτονικές περιφέρειες της χώρας, με το φαινόμενο να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εξάπλωσης, χωρίς όμως ακόμα να υπάρξουν κρούσματα στη Θεσσαλία.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε το γεγονός ότι εδώ και ενάμιση χρόνο η Ένωση Περιφερειών αλλά και η αιρετή Περιφέρεια, ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ασθένειας. Έτσι το φαινόμενο που ξεκίνησε από τον Έβρο μεταδίδεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.
«Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποίει πρόγραμμα κουνοπωκτονίας σε λιμνάζοντα ύδατα, δέλτα ποταμών, λίμνες, ταμιευτήρες κ.α, το νόσημα εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό. Η Θεσσαλία έχει αυτή τη στιγμή 151.000 βοοειδή. Τα ζώα αυτά είναι εθνικό κεφάλαιο και παράγουν εθνικό πλούτο. Δεν μπορεί να αφεθούν στην τύχη. Το Υπουργείο προσανατολίζεται πλέον στον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός είναι η τελευταία γραμμή άμυνας η οποία όμως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα καθώς: 1) απαιτείται διεθνής διαγωνισμός, 2) δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στελέχη εμβολίων, 3) εάν υπάρξουν θα είναι διαθέσιμα σε δύο μήνες, 4) Από την μέρα παραλαβής των εμβολίων μέσα σε δύο μήνες πρέπει να εμβολιαστούν όλα τα βοοειδή 5) πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει το κόστος των εμβολίων καθώς και το κόστος των κτηνιάτρων. Αυτή τη στιγμή το κόστος τω εμβολίων για ολόκληρη τη Θεσσαλία ανέρχεται στις 300.000 ευρώ περίπου χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των κτηνιάτρων. Συνεργαζόμαστε με το ΥΠΑΑΤ και τους κτηνοτρόφους για να βρούμε μια γρήγορη και εφικτή λύση», επεσήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη να γίνει καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού των βοοειδών της περιφέρειάς Θεσσαλίας. Κατόπιν αυτού θα γίνει εισήγηση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρεια Θεσσαλίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να επιτύχει με τις ενέργειές του την επικύρωση του εμβολιασμού από τα αρμόδια γραφεία επιδημιολογικού ελέγχου της νόσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσει από την Ε.Ε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια (τουλάχιστον 300.000). Το νόσημα άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας μας και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα σύνδεση μεταξύ των εστιών. Εστίες επιβεβαιώθηκαν στις Π.Ε. Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Στις 06-04-2016 επιβεβαιώθηκε εστία στην Π.Ε. Σερρών, όπου οι εστίες μέχρι σήμερα ανέρχονται στις 35. Στις 22-04-2016 μας επιβεβαιώθηκε παρουσία ΟΖΔ στη Fyrom, σε απόσταση 25 χλμ από τα σύνορα του Ν. Πέλλας. Στη γειτονική Βουλγαρία είχαν μέχρι 27-05-2016 επιβεβαιωθεί 100 εστίες κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η Διεύθυνσης Κτηνιατρικής λαμβάνοντας υπόψη:
- τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την ανησυχητική εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου των γειτονικών χωρών,
- τις σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις του νοσήματος, λόγω της υποχρεωτικής ολικής θανάτωσης των ζώων, της πρόκλησης μόνιμων σοβαρών βλαβών στα δέρματα, της μείωσης του σωματικού βάρους, της προσωρινής ή οριστικής παύσης της παραγωγής γάλακτος και της προσωρινής ή μόνιμης στειρώτητας,
- την αδυναμία άμεσης κεντρικής προμήθειας του συνόλου των εμβολιακών δόσεων που απαιτούνται για εφαρμογή εμβολιασμού,
- τον μεγάλο πληθυσμό και την πυκνότητα των βοοειδών στην Περιφέρειά μας,
- τις περιοχές υψηλού κινδύνου που ευνοούν την μετάδοση του νοσήματος, όπως υδροβιότοποι,
- το γεγονός ότι η κύρια μέθοδος μετάδοσης είναι μηχανική μέσω αρθρόποδων φορέων (τα κουνούπια και οι μύγες παίζουν σημαντικό ρόλο)
συστήνει στους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών και τους εμπόρους, εν αναμονή της προμήθειας των απαιτούμενων δόσεων του εμβολίου, να εφαρμόζουν μέτρα βιοασφάλειας, όπως:
α) Περίφραξη των εγκαταστάσεων για την αποτροπή εισόδου και εξόδου ζώων και ανθρώπων ανεξέλεγκτα.
β) Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
γ) Καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων.
δ) Απεντόμωση και μυοκτονία.
ε) Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις εγκαταστάσεις.
στ) Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις.
ζ) Καθαρισμός και απολύμανση των υποδυμάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται.
η) Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε απομονωμένο χώρο από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για 28 ημέρες.
θ) Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται.
ι) Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων και κυρίως εντομοαπωθητικά στα ζώα για καταπολέμηση εξωπαρασίτων.
- Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση του χρόνου αναμονής των εντομοαπωθητικών στα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο για ανθρώπινη κατανάλωση.
- Τα βοοειδή που προέρχονται από Π.Ε. οι οποίες έχουν κρούσματα ΟΖΔ ή εφαρμόζουν πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της ΟΖΔ δεν επιτρέπεται να μετακινούνται προς τις υπόλοιπες περιοχές τις χώρας.
Όλα τα βοοειδή τα οποία διακινούνται από την Περιφέρειά μας θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό της νόσου. Στο υγειονομικό πιστοποιητικό θα επισημαίνεται με ειδική σφραγίδα κόκκινου χρώματος η απουσία κλινικών συμπτωμάτων ΟΖΔ. Η κλινική εξέταση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 24 ώρες πριν την αναχώρηση των ζώων.
Τα βοοειδή που θα μετακινηθούν για θερινή διαβίωση στις Π.Ε. Σερρών, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, θα πρέπει να ενταχθούν στο εμβολιακό πρόγραμμα και στη συνέχεια δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στις ελεύθερες νοσήματος περιοχές της Περιφέρειάς μας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί τους κτηνοτρόφους και τους κτηνιάτρους να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό. Επίσης σε περίπτωση θανάτου ζώου να καλούνται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για να παραλάβουν δείγμα. Η ΟΖΔ είναι ιδιαίτερα σοβαρή νόσος για τα βοοειδή, ωστόσο δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
α) επώδυνα οζίδια στο σώμα (εξογκώματα 2-5 εκ.), ιδιαίτερα στην κεφαλή, τον αυχένα, το μαστό και το περίνεο, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές),
β) αλλοιώσεις (πληγές) στους βλεννογόνους του στόματος,
γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα που προοδευτικά γίνεται πυώδες,
δ) πυρετός,
ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής,
στ) χωλότητα,
ζ) απίσχνανση και πολλές φορές θάνατος του άρρωστου ζώου.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.
Επίσης την προσεχή Τετάρτη 01-06-2016, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, σχετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Χατζόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος κα Μαρία Μαμάρα, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.