Σύσκεψη για τις συνέπειες του σχεδίου «Καλλικράτης»


  Στην ομιλία – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη στις 8μ.μστο ξενοδοχείο «Άστρον» από το ΚΚΕ, έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν οι συνέπειες

του σχεδίου «Καλλικράτης». Ομιλητής  ήταν ο κ. Γ Καΐκης εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Τρικκαίων. Τον χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αστέριος Χαλάτσης εκ μέρους της ΝΕ της ΚΝΕ.

Ο κ. Γ Καΐκης αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη:

«Καθώς αποτελεί συνέχεια άλλων δραστηριοτήτων της ΚΟΒ (συζήτηση για το ασφαλιστικό, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ΚΛΠ).

Επεσήμανε επίσης  ότι υπάρχει κενό στην ενημέρωση αναφορικά με ζητήματα «Καλλικράτης» και υπογράμμισε ότι oι εξελίξεις που αφορούν την παιδεία (νέο σχολείο, νέα προγράμματα αυτοαξιολόγησης κλπ) είναι ραγδαίες.

Tέλος υπάρχει αναγκαιότητα για ουσιαστική παρέμβαση και με την ευκαιρία των εκλογών στην τοπική διοίκηση το Νοέμβρη (Προφανώς θα επανέλθουμε με την αρχή της σχολικής χρονιάς, υποψηφιότητες παρεμβάσεις κλπ)

-Η νέα διοικητική δομή, του «Καλλικράτη», είναι προαποφασισμένη από 10ετίας προωθεί τον περιορισμό των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για κοινωνικές δαπάνες, για έργα υποδομής, αφού προωθείται η λειτουργική και οικονομική αυτοδιοίκηση των ΟΤΑ», δηλαδή ο περιορισμός της επιδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης προωθεί τη φορολογική εξουσία της ΤΑ, που σημαίνει νέα πρόσθετα βάρη στους εργαζομένους.

Αλλαγή και ανασυγκρότηση υπηρεσιών και προσωπικού, με ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς σε βάρος της σταθερότητας και μονιμότητας, με επέκταση στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις (ωρομίσθιο, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ)

Τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, τις συγκεντρώσεις, της αλλαγής των χρήσεων γης στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης, κ.ά.)

Την πιο βαθιά και πλατιά προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την πλήρη ανατροπή σε τομείς, όπως εργασιακές σχέσεις, παιδεία, υγεία- πρόνοια, αθλητισμός, πολιτισμός.

Επίσης ανέφερε ότι πρέπει  να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ανατροπές που σχετίζονται με την παιδεία. Και επεσήμανε τα εξής:

  1. Η μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Νοέμβρη 2010 παίρνει, γενικό χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης. Δεν έχει καμία βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα στο χώρο εργασίας και προβλήματα στο χώρο κατοικίας, στο χώρο σπουδών. Τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια των γενικών
  2. Δεν αποτελεί κριτήριο τα πρόσωπα ή οι επικεφαλείς των συνδυασμών. Αυτό που καθορίζει την ταυτότητα και τις προθέσεις τους είναι ποια πολιτική δύναμη του στηρίζει.
  3. Έχει σημασία η στάση των συνδυασμών:

 απέναντι στα καθημερινά εργατικά, λαϊκά προβλήματα,

απέναντι στις αιτίες και τη διέξοδο από την κρίση

-Το ΚΚΕ  εκτιμάει πως

-λαϊκή ψήφος πρέπει να εκφραστεί αποφασιστικά και μαζικά κατά της αντιλαϊκής πολιτικής,

– ως ψήφος καταδίκης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που τους στηρίζουν,

-ως  ψήφος απόρριψης των μέτρων που παίρνονται δήθεν για την «αντιμετώπιση της κρίσης και των ελλειμμάτων»

-ως ψήφος ενεργητικής αντίστασης και συμμετοχής στον αγώνα που αναπτύσσεται.

Προηγούμενο άρθρο ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΤΟ «ΑΛΜΑ» ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
Επόμενο άρθρο Η παρουσίαση του 12ου τόμου περιοδικού «Καρδιτσιώτικα χρονικά»