Σύσκεψη για την πολιτική προστασία στο Δήμο Παλαμά


Την Δευτέρα 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά όπου συζητήθηκαν θέματα Σχεδιασμού και Επιχειρησιακής Οργάνωσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παλαμά με τους φορείς του Δήμου. Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Βασίλης Καραδήμος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και οι Αντιδήμαρχοι, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Παλαμά και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος, άντρες της Αγροφυλακής, οι Γεωπόνοι του Δήμου, οι υδρονομείς άρδευσης και οι δημότες – μέλη της λέσχης αυτοκινήτου 4Χ4 Καρδίτσας κ. Κούμπος Γεώργιος και κ. Αντωνίου Ηλίας.

Η σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία έγινε με αφορμή την νέα Καλοκαιρινή περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ιδίως σε σιταγρούς είναι μεγάλος. Δεν είναι όμως ο μόνος κίνδυνος που απειλεί τον Δήμο. «Ο σεισμός του 54, η πλημμύρα του Τ.Δ. Μεταμόρφωσης του 94, η περσινή ξηρασία και πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συμβεί στο παρελθόν στον Δήμο Παλαμά γι αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε ξανά» τόνισε ο Δήμαρχος κ. Καραδήμος. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών ο Δήμαρχος έθεσε στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής Προστασίας το γκρέιντερ, την υδροφόρα και τα εκσκαπτικά μηχανήματα του Δήμου και έδωσε εντολή να ελεγχθούν και να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των 30 υδροστόμιων που διαθέτει ο διευρυμένος Δήμος Παλαμά από τα οποία εφοδιάζεται νερό η Πυροσβεστική σε περίπτωση κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού επίστησε την προσοχή όλων για την νέα Καλοκαιρινή περίοδο η οποία προβλέπεται επικίνδυνη. Οι εκτάσεις με σιτάρι έχουν αυξηθεί φέτος και το κάψιμο των ‘καλαμιών’ αν και απαγορεύεται χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής, γίνεται ανεξέλεγκτα. Για το λόγο αυτό και επειδή τα στρέμματα με σιτάρι είναι πολλά, εξετάζεται το γεγονός να μειωθούν οι άδειες για το κάψιμο των καλαμιών ενώ θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις γα όσους καίνε ‘καλαμιές’ χωρίς άδεια. Παρόλα αυτά η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχοντας δύναμη 15 άνδρες και 4 οχήματα (2 πυροσβεστικά οχήματα 2,5 τόνων, 1 πυροσβεστικό όχημα ενός τόνου και ένα όχημα 0,5 τόνου) και με καθημερινές περιπολίες από τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σταθμού και του Αστυνομικού Τμήματος , τους Αγροφύλακες, τους Υδρονομείς του Δήμου και τους Δημότες – Εθελοντές της Λέσχης Αυτοκινήτου 4Χ4 ο Διοικητής είναι αισιόδοξος πως θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά κάθε κίνδυνος.

Με το πέρας της συζήτησης που ακολούθησε αποφασίστηκαν τα εξής:

  • 1. Να γίνει έκκληση στους αγρότες να σταματήσουν το κάψιμο των καλαμιών γιατί αποτελεί μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς χωρίς να προσφέρει κανένα όφελος. Το κάψιμο των αγρών, σύμφωνα με τους Γεωπόνους του Δήμου, αφαιρεί θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, σκοτώνει ωφέλιμους οργανισμούς και αυξάνει, λόγω της επιπλέον λίπανσης, το κόστος καλλιέργειας των παραγωγών. Αντίθετα αν μείνει η καλαμιά στο χωράφι επιστρέφει την επόμενη καλλιεργητική περίοδο σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών (κυρίως αζώτου), βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους και συντελεί στην διατήρηση και στην αύξηση του πληθυσμού ωφέλιμων οργανισμών του εδάφους.
  • 2. Να σταλεί επιστολή σε όσους δημότες διαμένουν εκτός του Δήμου Παλαμά και έχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα εντός οικισμού να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό τους.
  • 3. Να ειδοποιηθούν όσοι Δημότες δεν προβαίνουν στο καθαρισμό των οικοπέδων τους να το κάνουν άμεσα
  • 4. Να γίνει έκκληση σε όλους τους Δημότες να σταματήσουν το κάψιμο αγριόχορτων και απορριμμάτων εντός και εκτός οικισμού καθότι απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο.
  • 5. Να γίνεται συχνός έλεγχος της παλιάς χωματερής για τυχόν αναφλέξεις των σκουπιδιών έως ότου αποκατασταθεί ο περιβάλλοντας χώρος.
Προηγούμενο άρθρο Παρατείνεται το Stage των ΟΤΑ από τον ΟΑΕΔ
Επόμενο άρθρο Διχασμένοι οι Καρδιτσιώτες για την απαγόρευση του καπνίσματος