Νέα σύσκεψη σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΔΕΒ.
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχιακό κατάστημα με τη συμμετοχή του Νομάρχη κ. Φ. Αλεξάκου, του αντινομάρχη κ. Καρατσιώρη, των Δημάρχων Παλαμά κ. Καραδήμου, Κάμπου κ. Παπαλού, των αντιδημάρχων Αρνης κ. Γιαννακού και Σοφάδων κ.κ. Κάϊα και Σκάρλου και του δ/ντη της ΔΕΒ κ Καρακώστα.
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τρόποι διαχείρισης του νερού που εξέρχεται από τη λίμνη Σμοκόβου και από την οικολογική παροχή του ποταμού Σοφαδίτη καθώς και η μελλοντική πορεία των εκταμιεύσεων από τη λίμνη Πλαστήρα.
Για την διαχείριση των νερών του Σοφαδίτη ο Νομάρχης κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των Δήμων ότι από τους ίδιους εξαρτάται αν θα ποτίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ή μόνο ένα μέρος τους, αφού αυτοί έχουν τη διαχείριση των αντλιοστασίων. Από την πλευρά των Δημάρχων υπήρξε κατανόηση και ανατέθηκε στο Δ/ντη της ΔΕΒ να υποβάλλει επεξεργασμένη πρόταση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των αντλιοστασίων. Αποφασίστηκε αύριο το πρωί στις 8.00 να συναντηθούν εκ νέου στα γραφεία της ΔΕΒ, να κάνουν τις παρατηρήσεις τους επί του χρονοδιαγράμματος λειτουργίας των αντλιοστασίων να το συνυπογράψουν και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Σημειώνεται ότι από το Σοφαδίτη εξέρχεται η μέγιστη δυνατή παροχή 2,8 κ.μ. ανά δευτερόλεπτο.
Όσον αφορά τον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα αποφασίστηκε να μην διαφοροποιηθεί η συνολικά εξερχόμενη ποσότητα και το πρόγραμμα εκταμίευσης για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να τροποποιηθεί όπως παρακάτω:
Συνέχιση της υπάρχουσας παροχέτευσης αποκλειστικά για το δίκτυο Ταυρωπού μέχρι 9/7/08.
10/7/08 – 13/7/08 1.500.000 κ.μ
14/7/08 – 17/7/08 1.400.000 κ.μ
18/7/08 – 28/7/08 550.000 κ.μ
29/7/08 – 2 /8/08 1.400.000 κ.μ
3/8/08 – 9/8/08 550.000 κ.μ
Στα παραπάνω κ.μ. συμπεριλαμβάνεται και το νερό για ύδρευση.
Το πρόγραμμα θα αποσταλεί στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας που έχει και την ευθύνη διαχείρισης των υδάτων.
Συμφωνήθηκε επίσης και για τις εκταμιεύσεις από τη λίμνη Πλαστήρα να υπάρξει συνεννόηση για τον χρόνο λειτουργίας των αντλιοστασίων ώστε το νερό να φθάσει και στα απομακρυσμένα σημεία.
Τέλος όλοι συμφώνησαν ότι τα νερά είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και ότι από κοινού να διεκδικηθεί αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος.