Το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που θα αποτελέσει το εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πάνω στο ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων , ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού, του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη και των αρμοδίων φορέων. Η τροποποίηση του σχεδίου αυτού, έγινε βάση της εναρμόνισης στην κείμενη νομοθεσία και της προώθησης έργων για χρηματοδότηση.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Προχωρούμε το σχεδιασμό μας πάνω στο ζήτημα της διαχείρισηςτων απορριμμάτων και επιχειρούμε μέσα από την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ να πετύχουμε τους στόχους, όπως ορίζονται από την Οδηγία 2008/98 και τον Ν. 4042/12, δηλαδή να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με την ανακύκλωση, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα ως περιφέρεια και ως χώρα, με την επίτευξη των στόχων μέχρι το 2020. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα στους τρεις ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν και την πρωτοβουλία επικαιροποίησης των δικών τους μελετών. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μια σε κάθε ΦΟΣΔΑ, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις και έργα ευαισθητοποίησης και προώθησης ανακύκλωσης. Δηλαδή μια στη Λάρισα, μια στη Μαγνησία, και μια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, που έχουν κοινό Χ.Υ.Τ.Α. στα Τρίκαλα. Συνεπώς γίνεται μια συζήτηση και με συνεργασία προκρίνουμε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων να πάμε πιο ομαλά, πιο σίγουρα, πιο σοβαρά και με πιο σύγχρονες τεχνολογίες, από υγειονομική ταφή απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) σε ταφή υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ)».
Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο περιφερειάρχης θέτοντας το πλαίσιο του νέου Σχεδίου τόνισε πως οι στόχοι πρέπει να είναι:
– να καλυφθούν οι ανάγκες τις καθαριότητας και της δημόσιας υγείας
– να είναι βιώσιμοι οι ΦΟΔΣΑ
– να μην αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες
– να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι
– να δημιουργηθούν λειτουργικές μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων
– το μέγεθος των μονάδων αυτών να είναι τέτοιο ώστε να είναι βιώσιμες
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Κωτσός σημείωσε τα εξής: «Ο σχεδιασμός μας πρέπει να λάβει υπόψη του τις εξής παραμέτρους. Πρώτον, το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούμε. Δεύτερον από αυτή τη διαδικασία να βρούμε την βέλτιστη οικονομική λύση για τον πολίτη, γιατί όσο σε πιο προχωρημένο επίπεδο επεξεργασίας των αποβλήτων πάμε, τόσο πιο ακριβό το απόβλητο για τον πολίτη. Μια τρίτη παράμετρος είναι οι υποδομές που διαθέτουμε Χ.Υ.Τ.Α., ΣΜΑ, ΚΔΑΥ. Θα τις μετεξελίξουμε, θα τις εκσυγχρονίσουμε, θα δημιουργήσουμε μονάδες επεξεργασίας, τι προτείνουμε; Από που θα χρηματοδοτηθούν και μέσα από ποιο πλαίσιο; Επίσης έχουμε και τρεις διαφορετικές δομές στην Θεσσαλία, με τρεις διαφορετικές νομικές υποστάσεις, δομές που υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση. Πως θα μετεξελιχθούν;. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε».
Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση πάνω στο σχέδιο, που παρουσιάστηκε και οι φορείς μετά από περεταίρω ανάλυση πρόκειται να καταθέσουν άμεσατις προτάσεις τους, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Δεσπόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Αριστείδης Σαββάκης, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αποστόλης Καπράνας, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Νικόλαος Καλτσάς, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας κ. Κων/νος Γανωτής, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ιωάννης Ταφύλλης, ο διευθυντής της ΠΕΔ κ. Δημήτρης Τσούμας, εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ της Θεσσαλίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ/ ΜΕΤΡΑ/ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΣΔΑ
- Ολοκλήρωση και άμεση λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων
– Τουλάχιστον μια για κάθε Δ.Ε.
- Έργα επέκτασης Χ.Υ.Τ.Α., εκσυγχρονισμού, εργασίες αποκατάστασης (όπου απαιτείται) και ορθή περιβαλλοντική διαχείριση των Χ.Υ.Τ.Α. της Περιφέρειας.
- Επανεξέταση- βελτιστοποίηση δικτύου ΣΜΑ
- Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων
- Ανάπτυξη δικτύου μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων
- Ανάπτυξη προγραμμάτων οικιακής και επιτόπιας κομποστοποίησης
- Διεύρυνση δικτύου χωριστής διαχείρισης των αποβλήτων βρώσιμων ελαίων και λιπών
- Συμφωνίες με άλλους παραγωγικούς για τη συνεπεξεργασία οργανικών αποβλήτων
- Δημιουργία Δικτύου Πράσινων Σημείων
– 1 Πράσινο Σημείο Κεντρικής Διανομής ανά πρωτεύουσα Π.Ε.
– 1 μικρό πράσινο σημείο ανά Δήμο
- Οργάνωση συστήματος ΔσΠ έντυπου χαρτιού
- Κατασκευή/ Επέκταση ΚΔΑΥ
- Πλήρης πληθυσμιακή κάλυψη της χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας διαχείρισης- εξορθολογισμός δικτύων
- Δημιουργία συστήματος χωριστής συλλογής και διαχείρισης μικρών επικίνδυνων αποβλήτων στα ΑΣΑ
- Ενίσχυση χωριστής συλλογής ΑΗΗΕ
- Ενίσχυση χωριστής συλλογής των ηλεκτρικών στηλών
- Δημιουργία μηχανισμού/ εργαλείου καταγραφής, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης του κόστους συλλογής των ΑΣΑ ανά τόνο, ανά κωδικό αποβλήτου και ανά κάτοικο για κάθε Δήμο.
- Ευαισθητοποίηση – ενημέρωση πολιτών
- Αντιμετώπιση ιλύος των ΕΕΛ
- Αντιμετώπιση υλικών κατεδαφίσεων και εκσκαφών
Το τελικό κείμενο του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί και προωθηθεί για έγκριση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.