Η παγκόσμια ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα .Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.(«Κυβελα, Ματερ θεών»)
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζαρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Η δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου .
ΜΑΝΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΜΑ .Τρεις λέξεις που κλείνουν μέσα τους ομορφιά ,τρυφερότητα και αγάπη….. Τρεις λέξεις που ηχούν με τόση δύναμη στα αυτιά όλων μας.
Τιμούμε λοιπόν τη ΜΑΝΑ, την ΜΗΤΕΡΑ τη ΜΑΜΑ, που μοχθεί, που αγωνιά, που χαίρεται, που αδιάκοπα εργάζεται για το καλό της οικογένειας. Τη μάνα που γεννά ζωή και συμμετέχει στο θαύμα της ζωής.
Ο ρόλος της μητέρας, σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς, γίνεται συνεχώς πιο δύσκολος πιο απαιτητικός και πιο πολύπλοκος αφού πρέπει να είναι και γυναίκα και σύζυγος και επαγγελματίας. Είναι αξιοθαύμαστη η προσπάθεια και η ικανότητα της τελικά , να ισορροπεί ανάμεσα στην αφοσίωση για την οικογένεια και στην προσωπική επιθυμία για μοίρασμα, σύνδεση και συμμετοχή έξω απ’αυτην. Ο σεβασμός και η τιμή στο πρόσωπο της , πέρα απ’τήν αυτονόητη υποχρέωση του καθενός μας υπαγορεύεται και απ’την ανάγκη της αναγνώρισης της προσφοράς της μητρότητας στην οικογενειακή , κοινωνική συνοχή και ευρυθμία
(Για το τέλος ένα απόσπασμα του ποιήματος της Patricia Lynn Reilly)
Μια μάνα που ανήκει στον κόσμο
Φαντάσου μια μάνα που πιστεύει πως ανήκει στον κόσμο
Μια μάνα που γιορτάζει την ίδια της την ύπαρξη
Που χαίρεται που είναι ζωντανή.
Φαντάσου μια μάνα που γιορτάζει τη γέννηση των θυγατέρων της
Μια μάνα που πιστεύει στην αξία τους
Που θρεφει τη σοφία τους
Που καλλιεργεί τη δύναμη τους.
Φαντάσου μια μάνα που γιορτάζει τη γέννηση των γιων της
Μια μάνα που πιστεύει στην αξία τους
Που θρεφει τη σοφία τους
Που τιμά τα δάκρυα τους.
………………………………………………………….
………………………………..
Φαντάσου τον εαυτό σου να είναι μια τέτοια μάνα.