Σύγχρονες εξελίξεις στους κλάδους ξύλου & επίπλου


  Μια ιδιαίτερα πετυχημένη ημερίδα διοργανώθηκε από το Σωματείο Επιπλοποιών – Ξυλουργών Ν. Τρικάλων με την υποστήριξη του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας – Παράρτημα Καρδίτσας με θέμα τις «Σύγχρονες εξελίξεις στους κλάδους ξύλου και επίπλου» που πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή  αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων το Σάββατο 20-6-2007.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος περίπου 50 σύνεδροι οι οποίοι ήταν κυρίως επιχειρηματίες των κλάδων ξύλου & επίπλου του Ν. Τρικάλων, που αποζημιώθηκαν και με το παραπάνω από το πλήθος των πρακτικών γνώσεων που αποκόμισαν από τους πλέον εξειδικευμένους εισηγητές της εκδήλωσης. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων διατηρήθηκε αμείωτο μέχρι και 45′ μετά την κανονική λήξη των εργασιών της ημερίδας (22.00) εφόσον μετά τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ακολούθησε μια δημιουργική συζήτηση πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν, αλλά και στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω ιδιαίτερα σημαντικοί για την εθνική οικονομία κλάδοι.

Να σημειωθεί ότι την οργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Επιμελητήριου Τρικάλων. Την όλη εκδήλωση συντόνισε με μεγάλη επιτυχία ο δημοσιογράφος κ. Κων/νος Καραποστόλης.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιπλοποιών – Ξυλουργών Ν. Τρικάλων κ. Ιωάννης Σκανδάλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη στήριξη που έχουν οι επαγγελματίες του Ν. Τρικάλων από το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας.

Στην 1η εισήγηση της εκδήλωσης ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ανέπτυξε το θέμα την «Οι εξελίξεις που επιβάλλονται από την ελληνική & ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν τον κλάδο ξύλου & επίπλου»». Αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Νόμου (746/22.4.2009) που ισχύει στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 2009 και αφορά τους κανόνες χρήσης προϊόντων ξύλου που περιέχουν φορμαλδεΰδη και τους σχετικούς ελέγχους και τις ευθύνες που είναι υποχρεωμένες να αναλάβουν άμεσα οι επιχειρήσεις των κλάδων ξύλου & επίπλου. Επίσης ο κ. Νταλός αναφέρθηκε και στους κανονισμούς εφαρμογής της σήμανσης CE σε όλα τα προιόντα ξύλου & επίπλου που πρέπει να κυκλοφορούν ήδη σε όλες τις αγορές.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής & Προιστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Δρ. Καραστεργίου Σωτήριος, αναφέρθηκε στις «Σύγχρονες μορφές κατεργασίας ξύλου» όπου παρουσίασε 2 νέα υπερσύγχρονα μηχανήματα (κοπής πριστής ξυλείας με πάχος κοπής 1 χιλιοστού και παραγωγικότητας 45 τρεχόντων μέτρων ανά λεπτό, καθώς και συγκόλλησης ταινίας περιθωρίων χωρίς κόλλα), που εντυπωσίασαν τους παρισταμένους. Τα εν λόγω μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό το κόστος παραγωγής των προϊόντων ξύλου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας.

Ο κ. Καραστεργίου παρουσίασε στη συνέχεια και την εισήγηση του Δρ. Μαντάνη Γεωργίου, Καθηγητή του  Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας με θέμα: «Νέα τροποποιημένη ξυλεία: τεχνολογία, ιδιότητες και πιθανές εφαρμογές της».  Στην εισήγηση αυτή παρουσιάστηκε ο τρόπος δημιουργίας τροποποιημένης ξυλείας η οποία είναι μασίφ ξυλεία και γίνεται με τη χρήση ακίνδυνων χημικών ουσιών, επιτυγχάνοντας βελτιωμένες ιδιότητες όπως πολύ μικρότερη ρίκνωση & διόγκωση, μεγάλη σταθερότητα στις συνθήκες περιβάλλοντος, μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και υψηλή αντοχή στους μύκητες και τα φλοιφάγα έντομα. Τέλος, παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές εφαρμογές με τη χρήση αυτής της ξυλείας. 

Στην 4η εισήγηση ο κ. Τρίγκας Μάριος, MSc Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας και υποψήφιος διδάκτορας του ΑΠΘ αναφέρθηκε  «στο WPC: ένα  νέο προϊόν ξύλου και η απήχησή του στην αγορά», παρουσιάζοντας τόσο την τεχνολογία παραγωγής του προϊόντος αυτού, όσο και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, τις χρήσεις του, αλλά και τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο για το υλικό αυτό, στα πλαίσια ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος.

Στο «διαχρονικό ρόλο της ποιότητας στις επιχειρήσεις ξύλου & επίπλου» αναφέρθηκε η επόμενη εισηγήτρια της εκδήλωσης κας Γλυκερία Καραγκούνη Msc, Καθηγήτρια Εφαρμογών του  Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας διερεύνησης της γνώσης του ποιοτικού ελέγχου και των συστημάτων ποιότητας από τις θεσσαλικές επιχειρήσεις ξύλου & επίπλου, ενώ επισήμανε τα πλεονεκτήματα και τις λύσεις που μπορεί να τους προσδώσει η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων ποιότητας και ιδιαίτερα το ISO 9001.

Στην 5η εισήγηση της εκδήλωσης ο Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου ανέπτυξε το θέμα:  «Συμπεριφορά καταναλωτών & επιχειρηματιών στην ελληνική αγορά επίπλου», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στα αποτελέσματα σχετικής έρευνας τονίζοντας τα χαρακτηριστικά σημεία που αξίζει να προσεχθούν από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν στο εξής στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων τον καταναλωτή προκειμένου να λαμβάνουν τις όποιες αποφάσεις τους. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην τρέχουσα οικονομική κρίση παραθέτοντας απλές λύσεις για τις επιχειρήσεις ξύλου & επίπλου, ενώ τόνισε και την αναγκαιότητα διαρκούς ενημέρωσης των επιχειρηματιών σε θέματα μάρκετινγκ, κοστολόγησης και όχι μόνο.

Στην προτελευταία εισήγηση η κα Αβραμούλη Δήμητρα, Msc Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας παρουσίασε τις «Εφαρμογές πληροφορικής στις επιχειρήσεις ξύλου & επίπλου», τονίζοντας ιδιαίτερα τα οφέλη (οικονομικά και οργανωτικά) τα οποία μπορούν να αποκομίσουν αυτές από τη χρήση προγραμμάτων αυτοματισμού γραφείου, διατήρησης αρχείων, μηχανογραφημένης λογιστικής, συστημάτων διαχείρισης ενεργειακών πόρων (ERP), διαχείρισης αποθήκης WMS, και σχεδιαστικών προγραμμάτων CAD κλπ.

Τέλος, ο Αρχιτέκτονας και Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας κ. Θωμάς Δασκάλου παρουσίασε το σχεδιαστικό πρόγραμμα “3D ΕΠΙΠΛΟ» δικής του κατασκευής, το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα εύχρηστο, απλό και αποτελεσματικό με εφαρμογή σε κάθε είδους κατασκευή επίπλου, αλλά και σε ξυλουργικές κατασκευές όπως εσωτερικές ξύλινες σκάλες, σκεπές κλπ. Η παρουσίαση του προγράμματος αυτού εντυπωσίασε όλους τους παρισταμένους. 

Το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου θα είναι πάντα στο πλευρό των ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων ξύλου & επίπλου στηρίζοντας τις οποίες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επιμόρφωσής τους και όχι μόνο.

Προηγούμενο άρθρο Αποφάσεις της Ν.Ε. έργων
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Nεβρόπολης Aγράφων