Σύγχρονα & βιώσιμα τα τμήματα Πανεπιστημίου και ΤΕΙ που εδρεύουν στην Καρδίτσα


Ο Υφυπουργός  Παιδείας  κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, μετά την ανακοίνωση των βάσεων στις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να συγχαρώ όλους τους υποψήφιους που φέτος εισάγονται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Είμαι σίγουρος ότι η επιμονή και ο προγραμματισμός που επέδειξαν σε όλη την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία απέδωσε τα βέλτιστα.

Η εισαγωγή στα Πανεπιστημιακά Τμήματα ή τα Τμήματα των ΤΕΙ  αποτελεί το πρώτο βήμα στην επιστημονική κατάρτιση και θέτει τις βάσεις για την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων μας. Όμως η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν είναι μόνο το διαβατήριο για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι , μέσω της φοίτησης τους σε Ανώτατα Ιδρύματα, οι νέοι μας να διαμορφώσουν το κοινωνικό υπόβαθρο που πρέπει να έχει ο σύγχρονος Έλληνας, να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να διευρύνουν τους ορίζοντες τους και να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά ζητήματα.

Με λίγα λόγια στόχος μας είναι να προσφέρουμε στη νέα γενιά της Πατρίδας μας Παιδεία γιατί, μην ξεχνάμε ότι, όλα είναι θέμα Παιδείας.

Έτσι κάθε εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προάγει τη δημιουργική άμιλλα και την αξιοκρατία. Παράλληλα οφείλει να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση και δυνατότητες διαρκούς εξοικείωσης με το εξελισσόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών. Και τούτο γιατί μόνο υψηλής ποιότητας παρεχόμενη από το κράτος εκπαίδευση εξασφαλίζει την ισότητα στην εκκίνηση όλων των νέων, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ και στους υποψηφίους εκείνους οι οποίοι δεν εισήχθησαν στα τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Το Υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε όλοι οι νέοι να λάβουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που θα τους χρειαστεί στην αγορά εργασίας. Οι προοπτικές λοιπόν για την επαγγελματική αποκατάσταση δεν τελειώνουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι επιλογές είναι μπροστά τους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι ο  κεντρικός σχεδιασμός από το ΥΠΕΠΘ οδήγησε στην αύξηση του αριθμού εισακτέων στα περιφερειακά Ιδρύματα, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στη δυναμική τους.

Ειδικότερα, στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στο Νομό Καρδίτσας εισάγονται φέτος 51 φοιτητές έναντι 36 φοιτητών που ήταν πέρυσι.

Θα ήθελα όμως να επισημάνω ιδιαίτερα την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο νέο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Λάρισας που εδρεύει στην Καρδίτσα. Φέτος στο Τμήμα εισάγονται 248 φοιτητές έναντι 228 που εισήχθησαν πέρυσι. 

Η συνεχόμενη αυτή αύξηση των εισακτέων αποδεικνύει ακριβώς ότι η ίδρυση του νέου Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στηρίχθηκε σε επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Με συντονισμένες προσπάθειες λοιπόν δημιουργούνται Τμήματα ελκυστικά στους υποψηφίους φοιτητές οι οποίοι θα έχουν σύγχρονη κατάρτιση και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Όσον αφορά στα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Πλούτου και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου εισάγονται 37 και 50 σπουδαστές αντίστοιχα γεγονός που καθιστά και τα δύο αυτά Τμήματα ΤΕΙ, που λειτουργούν στην Καρδίτσα, βιώσιμα.

Σημειώνω ότι και το Πανεπιστημιακό Τμήμα καθώς και τα Τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καρδίτσα είναι σύγχρονα τμήματα που προσφέρουν στους φοιτητές άρτια εκπαίδευση προετοιμάζοντας τους κατάλληλα για την σταδιοδρομία τους στο εργασιακό περιβάλλον.

Το γεγονός αυτό μαζί με την συνολική ενίσχυση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Καρδίτσας, τόσο σε υποδομές, όσο και σε εξοπλισμό, δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε η Καρδίτσα να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Προηγούμενο άρθρο Την Τρίτη οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δ.Σ. του Δήμου Nεβρόπολης Αγράφων