Οι αλλαγές και οι προκλήσεις που επιφέρει η νέα ΚΑΠ (2015-2020) ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης, που συγκάλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών, συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών φορέων της Θεσσαλίας. Παράλληλα, ξεκίνησε και η δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, περιμένοντας την κατάθεση προτάσεων της ενδιαφερομένων. Η 1η Αυγούστου 2014 είναι καταληκτική ημερομηνία για όλα τα κράτη-μέλη, για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουν τη νέα αγροτική πολιτική, καταθέτοντας δηλαδή τις προτάσεις με τις επιλογές, που θα κάνουν μέσα σ’ αυτό το κανονιστικό πλαίσιο.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επεσήμανε τα εξής: «Η συμμετοχή των φορέων στη σύσκεψη αυτή δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη νέα ΚΑΠ. Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει κάνει μία συγκριτική μελέτη όλων των δυνατών σεναρίων που έχει στη διακριτική του ευκαιρία το κράτος-μέλος να εφαρμόσει και θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Το αρμόδιο υπουργείο έχει καθυστερήσει την διαδικασία του σχεδιασμού, ενώ εμείς εδώ πάρα πολύ καιρό έχουμε διοργανώσει αρκετές ημερίδες και συναντήσεις με τον γεωπονικό σύλλογο, το ΓΕΩΤΕΕ με τους εκπροσώπους του υπουργείου πολλές φορές σε όλη την Θεσσαλία για το ζήτημα αυτό. Η νέα ΚΑΠ, ξεκινώντας από το 2015 και φθάνοντας στο 2020, φέρνει περίπου τον πρώτο χρόνο 2,1 δις ευρώ κοινοτικούς πόρους, και φθάνει και ως το 1,1 δις ευρώ το 2020. Συνεπώς αυτά τα χρήματα πρέπει να επενδυθούν σωστά στον αγροτικό-κτηνοτροφικό τομέα. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πρέπει με μία φωνή και να επιλέξουμε εκείνο το σενάριο, το οποίο συμφέρει τη Θεσσαλία, ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία του κτηνοτροφικού και αγροτικού εισοδήματος αλλά ταυτόχρονα και των έργων υποδομής. Με έργα υποδομής εννοούμε κυρίως τα έργα νερού, γιατί το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση και δυστυχώς πληρώνεται πολύ ακριβά. Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι το θέμα του κόστους της ενέργειας, γιατί το κόστος ενέργειας είναι πολλές φορές «απαγορευτικό» και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών μας προϊόντων».
Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γιάννης Κολυβάς παρουσίασε τα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τον τρόπο «επένδυσης» των κοινοτικών κονδυλίων στη γεωργία και την κτηνοτροφία τονίζοντας τα εξής: «Η κοινή αγροτική πολιτική δεν ήταν όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έχει γίνει «αλά καρτ», και έχει γίνει έτσι γιατί ελάχιστα πράγματα αποφασίζουν οι Βρυξέλες και όλα τα υπόλοιπα είναι επιλογή του κράτους μέλους. Δυστυχώς όσα δεν έγιναν εδώ και έναν χρόνο καλούνται όλοι οι φορείς να τα κάνουν σε ένα 10ήμερο, αφού την 1η Αυγούστου θα πρέπει η Ελλάδα να ανακοινώσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον τρόπο που θα διαχειριστεί τη νέα ΚΑΠ. Χοντρικά 2 δις ευρώ το χρόνο θα έρχονται στη χώρα, όλα από τις Βρυξέλες. Ένα μικρό ποσοστό του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι συγχρηματοδοτούμενο και όλα τα υπόλοιπα κοινοτικοί πόροι, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφασίσουμε πως θα τα κατανείμουμε και την απόφαση θα την πάρει το υπουργείο. Στο σύστημα πλέον δεν μπαίνουν όσοι είχαν στήριξη παραγωγής την περίοδο 2000-2002, μπαίνουν όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες ότι και αν καλλιεργούν. Είναι όλοι δικαιούχοι ενισχύσεων, δυστυχώς με τα ίδια χρήματα και αυτό έχει σχέση με το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας που υπάρχει στην Ευρώπη. Η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα η στήριξη να κατευθύνεται στον ενεργό αγρότη και όχι στους αποκαλούμενους «αγρότες του καναπέ». Η στήριξη που παρέχεται στην ελληνική γεωργία μέσω της ΚΑΠ είναι από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ε.Ε».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συμπλήρωσε ακόμη: «Εάν η ορθολογικότερη τοποθέτηση των εισερχόμενων οικονομικών πόρων στο συγκεκριμένο τομέα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, για την Περιφέρειά μας είναι καθοριστική, όχι επειδή είμαστε κάτοικοί της, αλλά γιατί στη χώρα μας η μεγαλύτερη γεωργική περιφέρεια είναι η Θεσσαλία. Ο κοινωνικός της ιστός λοιπόν για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να έχουμε μια καλά οργανωμένη αναπτυσσόμενη γεωργία.
Έτσι λοιπόν πρέπει:
– Ο Α’ Πυλώνας να μοιραστεί ισομερώς ανάλογα φυσικά με την κρισιμότητα του τομέα (καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοποι)
– Να υπάρχει στήριξη σε όλους τους παραγωγούς
– Η σύγκλιση να γίνει σταδιακά προς όφελος όλων των εμπλεκομένων χωρίς ισοπεδωτικές λογικές
– Να υπάρχει συμμετοχή της «πράσινης ενίσχυσης» στην εσωτερική σύγκλιση
– Να τηρηθούν οι κανόνες του 90%, 60%, 30%
– Να υπάρξουν αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα
– Να συμπεριληφθούν τα έργα υποδομής
– Το σύστημα να είναι απλό, κατανοητό και εφαρμόσιμο
– Οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις του Α’ Πυλώνα δεν πρέπει να καταναλώνονται σε όλους από λίγο. Πρέπει να οδηγηθούν στους τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και της περιοχής μας (κτηνοτροφία)
– Μεταφορά πόρων από τον Α’ Πυλώνα στον Β’, με συντονισμένες δράσεις και στόχους όπως, π.χ.:
- Ενεργειακή αυτονομία
- Επάρκεια στο νερό
- Ενίσχυση των συλλογικών δράσεων
- Βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού
– Το μεγαλύτερο ποσοστό του Β’ Πυλώνα να το χειρίζεται η Περιφέρεια
Στη σύσκεψη κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ένωσης Νέων Αγροτών, του Γεωπονικού Συλλόγου, του ΓΕΩΤΕΕ, του Συλλόγου Ζώων Ελευθέρας Βοσκής, του Συλλόγου Εκκοκκιστών, του ΣΘΕΒ, του ΠΕΠΤΕ, της ΘΕΣ-ΓΑΛΑ, της ΘΕΤΟΜΑΤΑ, της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, του ΑΣΕΠΟ Τυρνάβου, του Οινοποιητικού Συλλόγου, του Κτηνοτροφικού Συλλόγου, αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών: Φαρσάλων, Ελασσόνας, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Καρδίτσας, Ζαγοράς, Αλμυρού, Πηλίου και Βορείων Σποράδων, Κατηχωρίου-Δράκειας, Μηλεών, Πτελεού, Ν. Αγχιάλου, Ριζομύλου, Κερασιάς, Σούρπης, Βελεστίνου και Κεραμιδίου καθώς και αγρότες από την ΠΕ Λάρισας.
Παρόντες ήταν και οι βουλευτές Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς, ενώ στο προεδρείο της σύσκεψης βρισκόταν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρ. Παπαχαραλάμπους, η γραμματέας Αγγέλα Βαγενά, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για αγροτικά ζητήματα Χρ. Σιδηρόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος, Θανάσης Αγγέλης, Γιώργος Κίτσιος, Αργύρης Κοπάνας, Γιώργος Καλτσογιάννης, Ευαγγελία Λιακούλη, Αγγέλα Βαγενά και οι νεοεκλεγέντες κ.κ Γεώργιος Λαδόπουλος, Απόστολος Μπίλλης και Απόστολος Μπέμπης.