Τα σχολεία άνοιξαν για άλλη μια χρονιά και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τους. Ανάμεσα σε άλλα, ο γονιός πρέπει να αναρωτηθεί: τι θα τρώει το παιδί μου στο σχολείο; Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη στους μαθητές, οι οποίοι έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες. Οι ανάγκες των μαθητών μάλιστα για θρεπτικά συστατικά είναι διπλά αυξημένες αφενός λόγου της ταχύτατης σωματικής τους ανάπτυξης και αφετέρου γιατί πρέπει να αντεπεξέλθουν πνευματικά στις απαιτήσεις του σχολείου. Τα παιδιά συνήθως δεν παίρνουν μαζί τους κάποιο κολατσιό από το σπίτι αλλά αγοράζουν κάτι από το κυλικείο του σχολείου τους, με τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους. Η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ επικοινώνησε με την κα. Αθηνά Παπαθανασίου κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος προκειμένου να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο.
-Τι μπορεί να αγοράσει σήμερα ένας μαθητής από το κυλικείο;
Δυστυχώς μπορεί να βρει ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τοστ με τυριά και αλλαντικά με πλήρη λιπαρά (ζαμπόν, μπέικον κλπ), αναψυκτικά, χυμούς μα ζάχαρη, κρουασάν, γλυκά και άλλα. Η καθημερινή κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να επηρεάσει με αρνητικό τρόπο το βάρος του μαθητή (ενδεχομένως παιδική παχυσαρκία), να υποβαθμίσει της υγεία του (τερηδόνα, υπέρταση, διαβήτης κλπ) και τέλος να δημιουργήσει κακές διατροφικές συνήθειες στο μαθητή που θα τον ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή. Συμφωνά με τον ΦΕΚ 1183/31.08.2006, όμως τα κυλικεία απαγορεύονται να πωλούν τα παραπάνω ανθυγιεινά τρόφιμα. Είναι σημαντικό το παιδί σας να τρέφεται υγιεινά και σε φάσεις της ημέρας κατά τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε εσείς οι ίδιοι την ποιότητα της διατροφής του. Γι’ αυτό λοιπόν είναι καλό να γνωρίζετε τα τρόφιμα που επιτρέπεται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, βάσει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου.
- Σάντουιτς- τοστ τυποποιημένα
Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνίσταται ολικής αλέσεως
Με τυρί ή γαλοπούλα χωρίς μαγιονέζα
Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας
- Απλά αρτοσκευάσματα
Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα:όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φραντζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50γρ.)
- Διάφορα αρτοσκευάσματα
Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ)
Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 γρ)
Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γρ) με τις παρακάτω προδιαγραφές:
-Η περιεκτικότητα τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων
-Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γρ., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γρ., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γρ. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5γρ.
Δ. Τυρόπιτα- σπανακόπιτα, (βάρους έως 200γρ.) με τυρί φέτα ή κασέρι
- Γιαούρτι «παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.
- Φρέσκα φρούτα, καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία
- Ξηρά φρούτα σε ατομική συσκευασία (έως 50 γρ)
- Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
- Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150 ml)
- Φρέσκοι χυμοί φρούτων (100% χυμοί), χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml)
- Εμφιαλωμένο νερό 0, 5 λίτρου
- Καφέδες και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.
Η ποιότητα και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνουμε στο σχολείο έχουν τεράστια επίδραση στην υγεία και την ευζωία των παιδιών. Μάλιστα πολλές φορές τίθεται και το ερώτημα ποιανού ο ρόλους είναι σημαντικότερος για την διατροφή εκπαίδευση του παιδιού; Της οικογένειας ή του σχολείου; Η σωστή απάντηση είναι και των δύο, διότι το παιδί θα αποδεχτεί ευκολότερα το μήνυμα της υιοθέτησης ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, όταν το λαμβάνει από πολλές και διατροφικές πηγές.