Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τις στέγες από αμίαντο οικισμού Αργιθεατών Μουζακίου


Με μια σειρά δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο τελευταία, αναδείχθηκε ξανά το θέμα της αντικατάστασης των στεγών αμιάντου των κατοικιών του συνοικισμού των Αργιθεατών του  Δήμου Μουζακίου.

    Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία  από την Νομαρχιακή Αρχή. Ήδη ο Νομάρχης έκανε εδώ και ένα σχεδόν χρόνο γραπτή και προφορική παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλο τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για να  ικανοποιηθεί το αίτημα των συμπολιτών μας.

   Το Υπουργείο παρά την αναγνώριση ότι το αίτημα είναι εύλογο επικαλέστηκε την έλλειψη αντίστοιχου κωδικού για την εγγραφή των απαραίτητων πιστώσεων  που να αφορούν τις συγκεκριμένες εργασίες.

   Παρόλα αυτά, πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν συντονισμένα οι προσπάθειες όλων των φορέων του  Νομού μας, έτσι ώστε να επανεξεταστεί  το καθόλα δίκαιο αίτημα των κατόχων των κατοικιών και να βρεθεί άμεσα  ένας τρόπος να αντικατασταθούν οι στέγες των οικισμών της Καρδίτσας και του Μουζακίου.

Σας επισυνάπτουμε και την σχετική επιστολή του κ. Νομάρχη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Καρδίτσα 17 Δεκεμβρίου 2007

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ                     Αρ. πρωτ.   171             

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

Κουμουνδούρου 29, 

43100 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Τηλ.: 2441350102-3,

Εmail : falexako@otenet.gr      

                                     

                            

                                                       ΠΡΟΣ :  Υπουργό Υγείας &  Κοιν. Αλληλεγγύης

                                                                    κ.  Δ. Αβραμόπουλο       

      

ΘΕΜΑ: Αντικατάσταση 400 στεγών από αμίαντο στους οικισμούς

             σεισμοπλήκτων της Καρδίτσας και του Μουζακίου.   

                                                       

                                                                                       Κύριε Υπουργέ

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 για την κάλυψη αναγκών στέγασης σεισμόπληκτων και καθηζισοπλήκτων κατοίκων της ορεινής Αργιθέας, δημιουργήθηκαν οι οικισμοί Αργιθεατών Καρδίτσας και Μουζακίου που αριθμούν συνολικά τετρακόσιες (400) κατοικίες. Οι κατοικίες κατασκευάστηκαν από το τότε Υπουργείο Υγείας (Κοινωνική Πρόνοια) και παραχωρήθηκαν έναντι μικρού τιμήματος στους δικαιούχους. Σήμερα οι οικισμοί αυτοί αποτελούν πλέον τμήματα των δυο πόλεων. Οι στέγες των κατοικιών αυτών είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από αμίαντο.

Στους ανωτέρω οικισμούς, λειτουργούν: Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Λύκεια, Τ.Ε.Ε., Μαθητική Εστία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κ.Ε.Κ. και άλλες Υπηρεσίες.

Όμοιες κατοικίες – που χωροθετήθηκαν σε συνέχεια του οικισμού σεισμοπλήκτων της Καρδίτσας και αριθμούν τις 160 – κατασκεύασε και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) ο οποίος αναγνωρίζοντας την ευθύνη του για ενσωμάτωση ακατάλληλου υλικού σ’ αυτές έχει ήδη ξεκινήσει με δικές του δαπάνες την αντικατάσταση στεγών.

Οι κάτοχοι των κατοικιών καθώς και οι παροικούντες, μέσα από ημερίδες και ψηφίσματα, έχουν ήδη εκφράσει το αίτημα για άμεση αντικατάσταση των στεγών.

Θεωρούμε αναγκαίο, στα πρότυπα του Ο.Ε.Κ. και το Υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης το οποίο έχει την ευθύνη της ενσωμάτωσης ακατάλληλων υλικών στις κατοικίες οφείλει να προχωρήσει, άμεσα,  με δικές του δαπάνες στην αντικατάσταση των στεγών.

                                                                                       Κύριε Υπουργέ

Έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσετε με την δέουσα ευαισθησία, ένα ζήτημα που άπτεται της Υγείας εκατοντάδων συμπολιτών μας και θα δώσετε εντολή για σύσταση εργολαβίας αντικατάστασης των στεγών που είναι κατασκευασμένες από αμίαντο στους οικισμούς της Καρδίτσας και του Μουζακίου σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

      Με τιμή

            ΑΛΕΞΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ

         Νομάρχης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή στους δικαιούχους του έργου ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου
Επόμενο άρθρο Διαχειριζόμαστε και αξιοποιούμε την δημοτική περιουσία με σταθερό γνώμονα τα συμφέροντα δήμου &δημοτών