Ανακοινώθηκε η χρονοκατανομή των εκταμιεύσεων για παροχή εντός και εκτός δικτύου Ταυρωπού.
Στη σωστή και συνετή διαχείριση από τους χρήστες και στην εφαρμογή της κατώτατης στάθμης της λίμνης, καθώς και στη μη παροχέτευση ποσοτήτων εκτός Νομού, κατέληξαν οι φορείς του Νομού.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το φαινόμενο της ανομβρίας και κατά συνέπεια της λειψυδρίας ενσκήπτει εντονότατο στο νομό μας και δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο σύνολο του προϊόντος του νομού, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στο τουριστικό προϊόν του νομού μας, καθώς και κινδύνους για υποβάθμιση της ποιότητας του νερού ύδρευσης.
Για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του κρίσιμου προβλήματος της διαχείρισης των ελλιπών υδατικών αποθεμάτων συγκλήθηκε στη Νομαρχία ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Νομάρχη κ. Φώτη Αλεξάκου και την παρουσία του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Μιχάλη Καρατσιώρη για την, όσο το δυνατόν, αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων.
Παρέστησαν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός, οι κ.κ. Δήμαρχοι Παλαμά, Κάμπου, Μητρόπολης, Πλαστήρα, Σελλάνων, Φύλλου, Αρνης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Σοφάδων, εκπρόσωπος του Δημάρχου Καρδίτσας, εκπρόσωπος του Βουλευτού κ. Σιούφα καθώς και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θεσσαλιώτιδος, Τιτανίου και Σελλάνων. Τηλεγράφημα έστειλε ο Βουλευτής κ. Ρόβλιας.
Από τη σύσκεψη προέκυψαν τα παρακάτω:
1. Τα υδατικά αποθέματα των λιμνών Πλαστήρα και Σμοκόβου είναι αδύνατον να καλύψουν πλήρως τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών. Γι’ αυτό καλούνται για μία ακόμη φορά οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν κάθε άλλη πηγή άρδευσης που διαθέτουν. Επίσης καλούνται να χρησιμοποιούν το νερό που διαθέτουν με σύνεση και φειδώ για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι χρήστες υδάτινων πόρων ότι φέτος δεν έχουν την πολυτέλεια να διαχειριστούν όσο νερό θέλουν και όπως το θέλουν. Γι’ αυτό πρέπει να συμμορφώνονται στις οδηγίες των υπηρεσιών και των φορέων διαχείρισης.
2. Για την άρδευση από τη λίμνη Σμοκόβου ισχύει η απόφαση που ελήφθη σε παλαιότερη σύσκεψη στο Λεοντάρι για πλήρη παροχέτευση στις αρχές του επόμενου μήνα.
3. Στη λίμνη Πλαστήρα αποφασίσθηκε να διατηρηθεί, πάσει θυσία, ως κατώτατη στάθμη το περσινό χαμηλότερο επίπεδο δηλ. + 782,70 μ.
4. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορούν να εκταμιευθούν μόνον 58 εκατομμύρια m3 έναντι 105 εκατομμυρίων m3 το 2007 και 160 εκατομμυρίων m3 το 2006.
5. Εξ αυτών τα 48 εκατομμύρια m3 θα διατεθούν για την άρδευση και 10 εκατομμύρια m3 για την ύδρευση του επόμενου 5/μηνου.
6. Η χρονοκατανομή των εκταμιεύσεων για παροχή στο δίκτυο Ταυρωπού και εκτός δικτύου αποφασίσθηκε ως εξής:
– Για τις ζημιές που θα προκληθούν από την ξηρασία θα υποβληθεί αίτημα για αποζημιώσεις από την πολιτεία υποστηριζόμενο από όλους τους φορείς και με όλα τα μέσα ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.
Αυτονόητο θεωρείται ότι θα μας βρει αντιμέτωπους με όλα τα μέσα κάθε απόπειρα να διοχετευθεί νερό πέραν των ποσοτήτων που συμφωνήθηκαν πολλώ δε μάλλον εκτός περιοχής.