Ο Νίκος Σαλαγιάννης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο «Καλλικράτης»,είπε μεταξύ άλλων:
Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή τη θέση μου. Στηρίζω το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», συνειδητά και ισχυρά, γιατί το θεωρώ το πρώτο, αποφασιστικό, θεμελιακό βήμα για την εκ βάθρων ανασυγκρότηση του Κράτους στο σύνολο του. Έτσι το βλέπω, έτσι το αξιολογώ, έτσι το υποστηρίζω και έτσι θα το κρίνω.
Δεν θα αναλωθώ σε πράγματα που άλλοι συνάδελφοί μου έχουν αναπτύξει. Εξάλλου μόνο λίγα λεπτά έχω στη διάθεση μου. Θα κάνω μόνο τρεις επισημάνσεις, που τις θεωρώ καίριες.
Πρώτη επισήμανση: Το πρόβλημά μας, , είναι το κράτος. Το πρόβλημα της χώρας διαχρονικά, το μεγάλο της πρόβλημα. Χωρίς να ανασυγκροτήσουμε το κράτος, η χώρα δεν πρόκειται να ανασυγκροτηθεί.
Να μην έχουμε ψευδαισθήσεις…
Αλλά στο Κράτος -Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση- αποτυπώνεται όλη η κακοδαιμονία της λειτουργίας της Πολιτείας μας, του πολιτικού συστήματος, του μοντέλου διακυβέρνησης, του μοντέλου ανάπτυξης. Αποτυπώνεται, με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, η νοοτροπία, η κουλτούρα, η αντίληψη μας για τα δημόσια πράγματα και βέβαια, το σύστημα αξιών με το οποίο λειτουργούμε στη δημόσια ζωή. Και θα έλεγα ότι και το πολιτισμικό επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας αποτυπώνεται ανάγλυφα στη λειτουργία του κράτους.
Αφού έτσι έχουν τα πράγματα, ισχυρίζομαι ότι εάν δεν βάλουμε μπροστά τις σαρωτικές αλλαγές στον «πυρήνα», στην «κεφαλή», δηλαδή στο πολιτικό σύστημα, στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, στο ρόλο των βουλευτών, στο ρόλο της Βουλής, στη σχέση που έχει η Βουλή με την Κυβέρνηση, στη σχέση της Εκτελεστικής εξουσίας με την οικονομική εξουσία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αν δεν κάνουμε ουσιαστικές ανατροπές στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, τότε δε θα στεριώσουμε πραγματικές αλλαγές στη λειτουργία του Κράτους, συμπεριλαμβανομένων της Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
Επομένως, πρέπει να προετοιμάσουμε τις σαρωτικές αλλαγές που θα θεμελιώσουν αυτά που νομοθετούμε τώρα, για να μη μείνουν άψυχες ρυθμίσεις πάνω στα χαρτιά.
Αλλιώς τίποτα ουσιαστικά δεν πρόκειται να αλλάξει, ούτε με τον «Καλλικράτη»….
Λοιπόν, συνολικές ανατροπές εδώ και τώρα…
Δεύτερη επισήμανση: Όσοι από εμάς έχουν μια εποπτεία συνολικότερη στο πώς λειτουργούν τα πράγματα, για ένα είμαστε βέβαιοι: Ουσιαστική αποκέντρωση, πραγματική αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ισχυρό, αποτελεσματικό , κεντρικό επιτελικό κράτος. Όσο πιο βαθειά είναι η αποκέντρωση, όσο πιο ουσιαστική είναι η αυτοδιοίκηση, τόσο πιο ικανό και αποτελεσματικό πρέπει να είναι το κεντρικό κράτος. Αδύναμο κεντρικό κράτος, ίσον χαοτική αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η εξίσωση…. Κι έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας…
Αλλιώς, εκτός όλων των άλλων, θα δημιουργήσουμε « τοπάρχες», «μεσίτες» με το κράτος και περιφερειακούς «καπεταναίους». Θέλουμε, λοιπόν, ένα Κράτος ικανό, που θα μπορεί να χαράζει τη γενική πορεία της χώρας, θα μπορεί να χαράζει τις γενικές πολιτικές, θα μπορεί να χαράζει το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα και θα μπορεί να εποπτεύει, να αξιολογεί , αλλά και να ελέγχει όλες τις άλλες δομές που φτιάχνουμε…
Τρίτη επισήμανση: Τα πρόσωπα. Ξέρουμε όλοι, μας έγινε μάθημα πια, ότι τα πρόσωπα καταξιώνουν ή απαξιώνουν, με τις λειτουργίες τους, τους θεσμούς. Τους δίνουν πρόσωπο, ταυτότητα. Τους δίνουν ψυχή. Και όταν μάλιστα, κάνουμε δήμους ή περιφέρειες με τόσες αρμοδιότητες και τόσες ευθύνες, τα πρόσωπα πρέπει να έχουν όχι μόνο όραμα και ισχυρό πολιτικό υπόβαθρο, όχι μόνο τεχνοκρατική επάρκεια, αλλά και ήθος και κοινωνική καταξίωση.
Τα πρόσωπα, λοιπόν, που η κοινωνία πρέπει να επιλέξει για να μπορέσουν να θέσουν σε κίνηση αυτές τις νέες δομές, πρέπει να είναι τα καλύτερά της. Είναι μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη.
Γι’ αυτό, αγαπητέ Υπουργέ, εγώ στο Κόμμα μας θα προτείνω -και το λέω δημόσια- να μη δώσουμε πουθενά χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο. Αν κάποιος δήμαρχος είναι σε ένα δήμο, που παραμένει όπως είναι, καλώς, να τον κρίνουμε και να τον στηρίξουμε, αν δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης του.
Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις να γίνουν προκριματικές εκλογές παντού, ανοιχτές στην κοινωνία, για να επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες τους ανθρώπους τους. Πολιτική στήριξη ναι, χρίσματα όχι! Προκριματικές να γίνουν
και για τους Βουλευτές, εάν πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι κοινωνίες να επιλέγουν τα πρόσωπα. Κανένας δοτός «απ’ τα πάνω».
Δυο προτάσεις
Επιτρέψτε μου, όμως, να πω δυο πράγματα και για την Καρδίτσα. Ομόφωνα οι Βουλευτές της Καρδίτσας, σας έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις. Η μια είναι να συγκροτηθεί Δήμος Λίμνης Σμοκόβου. Είναι ορεινός δήμος και έχει όλα τα κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιό. Άρα, μπορεί να γίνει. Βάλτε όποια έδρα θέλετε, αλλά αφήστε την ιστορική Ρεντίνα να είναι ιστορική έδρα του νέου Δήμου…..
Και το δεύτερο είναι, ότι εμείς πέρα από το Μαύρο Καβαλάρη, στην Καρδίτσα έχουμε και τον Γιώργο Καραϊσκάκη, με γενέτειρα στο Μαυρομμάτι. Είναι ιστορική έδρα του Δήμου Μουζακίου το Μαυρομμάτι, απ’ το 2002 . Όλοι οι Βουλευτές, σας ζητάμε να δείτε την περίπτωση, να κάνετε ιστορική έδρα του νέου Δήμου Μουζακίου το Μαυρομμάτι.