Σχέδιο για την ανάπτυξη λουτρών Σμοκόβου, Καϊτσας – Δρανίτσας & Υπάτης


Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Ο θερμαλισμός ως κινητήρια δύναμη τοπικής ανάπτυξης» στο πλαίσιο του Άξονα 2 του τοπικού προγράμματος ορεινών περιοχών Καρδίτσας, Φθιώτιδας και νότιας Λάρισας της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+, διοργάνωσε το απόγευμα στο χώρο του εστιατορίου των λουτρών Σμοκόβου η Ομάδα Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.

Στη διάρκεια της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, εκπρόσωποι και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ιαματικών λουτρών καθώς και στελέχη του ΕΟΤ, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα του προγράμματος «Ο θερμαλισμός ως κινητήρια δύναμη τοπικής ανάπτυξης» που είναι αποτέλεσμα διατοπικής συνεργασίας της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. με τις Αναπτυξιακές των Νομών Πέλλας, Σερρών και Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+.

Η συνεργασία μεταξύ των 4 Ομάδων Τοπικής Δράσης επικεντρώθηκε στην προσπάθεια ανάδειξης του θερμαλιστικού τουρισμού ως της κινητήριας δύναμης ανάπτυξης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Το σχέδιο επιχειρεί να συνδέσει το θερμαλισμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής (φυσική – πολιτιστική κληρονομιά & λοιπές μορφές τουρισμού), να πετύχει την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και τέλος να αναπτύξει ένα σχέδιο μετεξέλιξης των παραδοσιακών λουτροπόλεων σε σύγχρονους χώρους ευεξίας, πρόληψης και θεραπείας.

Μέσα από το σχέδιο ανάπτυξης των λουτροπόλεων Σμοκόβου, Καϊτσας – Δρανίτσας και Υπάτης επιδιώκεται:

– Η αύξηση των πελατών – χρηστών του λουτρών και η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών

– Η βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού

– Η βέλτιστη χωροταξική οργάνωση των λουτροπόλεων και η προστασία – ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις ακόλουθες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις: 

– Παρουσίαση του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας (Τσικρικά Αφροδίτη)

– Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης Λουτροπόλεων Σμοκόβου, Καϊτσας – Δρανίτσας και Υπάτης (Τορτοπίδης Παναγιώτης)

– Παρουσίαση Νομοθετικού πλαισίου λουτροπόλεων στην Ελλάδα (Χατζηγεωργίου Μάνος – Τμήμα Ιαματικών Πηγών, ΕΟΤ)

Ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. κ. Παπαλός Κων/νος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα εφαρμογής του προγράμματος LEADER+ στην περιοχή παρέμβασης τονίζοντας ότι με τα 11,43 εκατ. Ευρώ του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενισχύθηκαν 98 επενδυτικά σχέδια στην περιοχή παρέμβασης στους τομείς του αγροτικού τουρισμού, των βιοτεχνιών, των ΜΜΕ μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, των συστημάτων ποιότητας, των δικτυώσεων, των ενεργειών προβολής – προώθησης, της ανάδειξης – αξιοποίησης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των διατοπικών σχεδίων συνεργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι δημιουργήθηκαν 64 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και διατηρήθηκαν 27 υφιστάμενες θέσεις.

Τέλος, ο Συντονιστής του προγράμματος LEADER+ σε παρέμβασή του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η έγκριση των νέων προγραμμάτων LEADER στο πλαίσιο της προκήρυξης του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε., έχοντας πλήρη επίγνωση της αποτελεσματικότητάς της ως επιχειρησιακού μηχανισμού αλλά και του άρτιου σχεδίου προγράμματος που κατέθεσε το Σεπτέμβριο του 2008, θεωρεί δεδομένη την επιλογή της σε μια από τις πρώτες θέσεις αξιολόγησης και την έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α., Αλλαμανή & Μπλατσούκα (3ος όροφος) στα τηλέφωνα 24410-42363, 26345 και στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις: http://www.anka.gr και http://www.thermalismos-leader.gr

       

         

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+

Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.

Προηγούμενο άρθρο Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες ανόρθωσης της χώρας
Επόμενο άρθρο Και στην Καρδίτσα GOLDEN BOYS;