Ειδήσεις

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες


Η Ηλιοακμή, πρωτοπόρος βιομηχανία παραγωγής ηλιακών συστημάτων (ηλιακοί θερμοσίφωνες, ηλιακή θέρμανση, ηλιακά συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας, μπόϊλερ), μας δίνει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μας για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

  1. Τι κερδίζω με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
    Με την χρήση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κερδίζουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και χρημάτων. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποιότητα κατασκευής των συλλεκτών και του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα.
  2. Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή του ηλιακού μου θερμοσίφωνα;
    Ένας καλός ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει:
    α) εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υγρά κλίματα, σε παραθαλάσσιες περιοχές και στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
    β) να έχει μανδύα (jacket) για το κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού, ώστε να λειτουργεί σωστά ακόμη και με παγωνιά και ταυτόχρονα να προστατεύει τους συλλέκτες από τα άλατα του νερού, τα οποία ως γνωστόν είναι υπεύθυνα για το βούλωμα των σωληνώσεων των συλλεκτών.
    γ) να έχει υψηλής πυκνότητας μόνωση πολυουρεθάνης (πάχους τουλάχιστον 45-50 χιλιοστών), ώστε να εξασφαλίζει ζεστό νερό ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -30°C (υπό το μηδέν).
    δ) Η μεταλλική κατασκευή της δεξαμενής του να είναι πάχους 3 χιλιοστών και να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το DIN 4800-5, ώστε να αντέχει σε υψηλές πιέσεις δικτύων.
    ε) το δοχείο να είναι εσωτερικά επισμαλτωμένο με DURO GLASS. Αυτή η μέθοδος θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη για την προστασία της δεξαμενής νερού.
    στ) ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης, το οποίο να συνδέεται με το καλοριφέρ, επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερη οικονομία. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας.
    ζ) οι ηλιακοί συλλέκτες θα πρέπει να διαθέτουν οπές εξαερισμού προς αποφυγή δημιουργίας εσωτερικών υδρατμών λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, ιδιαίτερα τον χειμώνα σε υγρά κλίματα. Οι υδρατμοί αυτοί δημιουργούν διάβρωση στον απορροφητή του συλλέκτη.
    η) ο απορροφητής και οι χαλκοσωλήνες του ηλιακού συλλέκτη να είναι συγκολλημένοι με την μέθοδο Ultrasonic (δηλαδή με υψίσυχνα), ώστε να επιτυγχάνεται απόλυτη μεταφορά της θερμότητας και ο ηλιακός συλλέκτης να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
    θ) η επιλεκτική επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη να είναι με επίστρωση τιτανίου (επιλεκτικοί συλλέκτες) και το γυαλί να είναι ειδικών κρυστάλλων (για ελαχιστοποίηση των επανακλάσεων της άμεσης ακτινοβολίας) και άθραυστο (SOLAR TEMPERED GLASS 4 χιλιοστών) για αντοχή στο χαλάζι.
  3. Τι να επιλέξω; κλειστού κυκλώματος ή ανοικτού κυκλώματος;
    Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να είναι κλειστού κυκλώματος (λειτουργία με αντιψυκτικό υγρό) διότι αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και έτσι προστατεύονται οι ηλιακοί συλλέκτες.
  4. Σε τι βοηθάει το αντιψυκτικό υγρό που περιέχει μέσα η συσκευή;
    Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που η θερμοκρασία μπορεί να πέσει κάτω των 0°C, το αντιψυκτικό υγρό δεν επιτρέπει στον θερμικό φορέα να παγώσει και έτσι προστατεύει τους συλλέκτες από το σπάσιμο των σωλήνων.
  5. Πως μπορώ να προστατέψω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα για να μην σπάσει από τον παγετό;
    Αν έχετε ελέγξει ότι ο ηλιακός θερμοσίφωνας στο θερμικό του φορέα έχει ικανοποιητική ποσότητα αντιψυκτικού υγρού, τότε δεν υπάρχει κανένας φόβος για τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα.
  6. Ποιο είναι το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
    Το όριο ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα καλής ποιότητος είναι μεταξύ 10 και 20 χρόνων, ανάλογα με την ποιότητα νερού και τη σωστή συντήρησή του.
  7. Γιατί είναι απαραίτητη η συντήρηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα;
    Όπως όλες οι συσκευές και μηχανές, έτσι και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να συντηρούνται, ώστε να μας εξασφαλίζουν καλή λειτουργία και απόδοση. Κάνοντας service σε τακτά διαστήματα, όπως αυτά ορίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία, συντηρούμε σωστά τον ηλιακό μας θερμοσίφωνα, ώστε να αντέξει στον χρόνο και να μας προσφέρει ζεστό νερό για περισσότερα χρόνια.
  8. Ποια πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένα ηλιακό σύστημα για να θεωρείται αξιόπιστο;

Ένα ηλιακό σύστημα πρέπει να έχει τουλάχιστον δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και test report βαθμού απόδοσης από Διεθνές Αναγνωρισμένο Ινστιτούτο. Όσα περισσότερα πιστοποιητικά ποιότητας διαθέτει ένα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιό σίγουροι είμαστε για την ποιότητά του, την απόδοσή του και τη διάρκεια ζωής του.

  1. Τι σημαίνει το σήμα CE που πρέπει να έχει κάθε ηλιακός θερμοσίφωνας;
    Το σήμα ‘CE’ είναι συντομογραφία της γαλλικής φράσης ‘Conformité Européenne’ που σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση. Όταν ένα προϊόν φέρει την σήμανση ‘CE’ δηλώνει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών κανονισμών και μπορεί να διατεθεί ελεύθερα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Δεν έχω ζεστό νερό με το ηλεκτρικό ρεύμα, τι συμβαίνει;
    Στην περίπτωση αυτή πρέπει να καλέσετε κάποιον ηλεκτρολόγο για έλεγχο του ηλεκτρικού σας καλωδίου από το θερμοσίφωνα μέχρι τον πίνακα. Αν δεν διαπιστωθεί βλάβη, πρέπει να καλέσετε το συνεργείο που σας έκανε την εγκατάσταση για περαιτέρω έλεγχο.
  3. Γιατί ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει χαμηλή απόδοση και δεν λειτουργεί κανονικά;
    Σε αυτή την περίπτωση οι αιτίες μπορεί να είναι οι εξής:
    α) χαμηλή στάθμη του θερμικού φορέα (αντιψυκτικού υγρού) στο κλειστό κύκλωμα της συσκευής.
    β) ανεπαρκής χρόνος επαφής ηλιακών ακτίνων με τον ηλιακό θερμοσίφωνα
    γ) ανεπαρκής ηλιοφάνεια (κατά τους χειμερινούς μήνες συνήθως)
    δ) κακής ποιότητας ηλιακοί συλλέκτες.
  4. Υπάρχει περίπτωση διάβρωσης στο εσωτερικό του δοχείου νερού;
    Ναι, υπάρχει. Ένα καλής ποιότητας ηλιακό δοχείο νερού πρέπει να έχει διπλή εσωτερική υάλινη προστασία.
  5. Πόση ώρα πρέπει να έχω ανοικτό το ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να ζεσταθεί το νερό του δοχείου;
    Περισσότερο από μια ώρα και ανάλογα με το μέγεθος του δοχείου σε λίτρα.
  6. Τι απόδοση έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας τις ημέρες που έχει συννεφιά;
    Ο ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιλεκτικούς συλλέκτες, έστω και με 50% συννεφιά, μας δίνουν ζεστό νερό θερμοκρασίας 30 – 40°C.
  7. Σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας μπορώ να μεταφέρω τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα ή χρειάζεται να αγοράσω καινούργιο;
    Η απεγκατάσταση και μεταφορά ενός συστήματος ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα απλή σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας. Η εργασία όμως αυτή οφείλει να γίνεται από κάποιον ειδικό ή από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
  8. Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες διπλής ενέργειας;
    Ο όρος “ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας” σημαίνει ότι λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα.
  9. Τι σημαίνει ηλιακοί θερμοσίφωνες τριπλής ενέργειας;
    Ο όρος “ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας” σημαίνει ότι εκτός από τη λειτουργία του με ήλιο και με ρεύμα, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το καλοριφέρ.
  10. Μπορεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας να μετατραπεί σε ηλιακό θερμοσίφωνα τριπλής ενέργειας;
    Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας – αν προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης εφεδρικού στοιχείου θέρμανσης (εναλλάκτη θερμότητας – σερπαντίνα) – τότε μπορεί να λειτουργήσει και ως ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας (δηλαδή σε συνεργασία και με το καλοριφέρ).
  11. Με τι κριτήριο θα επιλέξω το μέγεθος του δοχείου νερού που πρέπει να έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας;
    Το μέγεθος του δοχείου νερού (χωρητικότητα σε λίτρα) εξαρτάται καθαρά από το πόσα άτομα πρόκειται να κάνουν χρήση του ζεστού νερού. Για μια τετραμελή οικογένεια, το κατάλληλο μέγεθος είναι τα 160-200 λίτρα.
  12. Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος και τι ανοικτού κυκλώματος;
    Θερμοσίφωνας Κλειστού Κυκλώματος: Η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (το θερμαινόμενο μέσο – αντιψυκτικό υγρό – κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους).
    Θερμοσίφωνας Ανοικτού Κυκλώματος: Σε αυτού του τύπου θερμοσίφωνες, έχουμε απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό χρήσης). Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι φθηνότεροι και απλούστεροι, αλλά λόγω του ότι δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικό υγρό, έχουν προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) και μπορεί να σπάσουν οι σωληνώσεις λόγω διαστολής.
  13. Τι σημαίνει απλός μαύρης βαφής συλλέκτης και τι επιλεκτικός συλλέκτης τιτανίου;
    Οι επιλεκτικοί συλλέκτες του ηλιακού θερμοσίφωνα, συγκρινόμενοι με τους απλούς μαύρης βαφής ηλιακούς συλλέκτες, αποδίδουν περισσότερο κατά 15% – 30% . Οι επιλεκτικοί συλλέκτες με ειδική επίστρωση τιτανίου, είναι η νέα γενιά ηλιακών συλλεκτών και μας προσφέρουν απορρόφηση της άμεσης και έμεσης ακτινοβολίας, ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη οικονομία.
  14. Τι σημαίνει Ηλιακό Σύστημα Φυσικής Κυκλοφορίας και τι Ηλιακό Σύστημα Βεβιασμένης Κυκλοφορίας;
    Σε ένα σύστημα με φυσική κυκλοφορία, η δεξαμενή αποθήκευσης (μπόιλερ) βρίσκεται υποχρεωτικά υψηλότερα από τον ηλιακό συλλέκτη, έτσι ώστε το νερό που θερμαίνεται στον ηλιακό συλλέκτη (λόγω μικρότερου ειδικού βάρους) να ανεβαίνει στην δεξαμενή, ενώ το ψυχρότερο (και βαρύτερο) νερό της δεξαμενής να κατεβαίνει και πάλι για θέρμανση στον ηλιακό συλλέκτη.
    Σε ένα σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός και η δεξαμενή μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θέση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού εξασφαλίζεται με κυκλοφορητή, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία αυτόματα μόνον όταν η θερμοκρασία του νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη από την θερμοκρασία του νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής (μπόιλερ). Αυτό προϋποθέτει διαφορικό θερμοστάτη και βαλβίδα αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας).

Επισκεφθείτε το site https://www.helioakmi.com/el/ ή καλέστε στο 210 5595624 ώστε να συμβουλευτείτε τους εξειδικευμένους συνεργάτες της ΗΛΙΟΑΚΜΗΣ.

Προηγούμενο άρθρο Έργο αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων στο Δήμο Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτικές δράσεις στο 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας