Ειδήσεις

Συντονιστικό όργανο για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα


Τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει τις προτάσεις της Καρδίτσας για τα πανεπιστημιακά τμήματα και γενικότερα τη θέση της στον ακαδημαϊκό χάρτη, αποφάσισαν οι τοπικοί φορείς κατά τη διάρκεια σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου 16 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Καρδίτσας.

Η εν λόγω σύσκεψη φορέων έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του δημάρχου Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου και με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας περί αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

Για δύο και πλέον ώρες οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συζήτησαν εκτενώς τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση όσο και γενικότερα για τη θέση της Καρδίτσας στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη ώστε να μην αδικηθεί άλλη φορά.

Γι ΄ αυτό και συμφωνήθηκε ομόφωνα να συγκροτηθεί ένα Συντονιστικό Όργανο, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων φορέων και ακαδημαϊκών, που θα είναι μόνιμο και θα συγκαλείται σε τακτική βάση και μάλιστα και για άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το Νομό.

Ειδικά για το θέμα του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, αποφασίστηκε να διερευνηθεί αν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας και αν όχι να δημιουργηθεί ώστε, στη συνέχεια, οργανωμένα και συντονισμένα να επιδιωχθεί συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως όπου τεκμηριωμένα και με σχέδιο οι φορείς θα θέσουν επί τάπητος τις διεκδικήσεις τους.

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θα πρέπει να δούμε τι χάρτη ενεργειών θα χαράξουμε. Οι καιροί το επιβάλλουν ώστε ο λόγος μας να μην αλλάζει ανάλογα με το ποιος κυβερνά. Η σύσκεψη αυτή δεν θέλουμε να πάρει μορφή κομματικής αντιπαράθεσης. Θα γίνουν και άλλες συσκέψεις. Στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε την ενότητα που έχουμε. Πρέπει να παίρνουμε πάντα το πιο δύσκολο σενάριο. Η περιοχή μας είναι διαχρονικά αδικημένη. Έχουμε ανάγκη από ακαδημαϊκή και πολιτιστική αναβάθμιση. Να κάνουμε μια Επιτροπή Φορέων και να επισκεφθούμε την Υπουργό με ένα κοινό  κείμενο για το τι θέλουμε. Να συναντηθούμε και με τον Πρωθυπουργό και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Η αναστολή δεν είναι κατάργηση. Πρώτα να συναντηθούμε με την Υπουργό Παιδείας έχοντας ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο».

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός τόνισε: «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δομήσει ένα κοινό μέτωπο. Ο Νομός υπέστη σοβαρές ήττες. Δικαιούται περισσότερα. Δικαιούται να έχει έδρα Σχολής. Όλοι μαζί όταν αγωνιστήκαμε, πετύχαμε το περισσότερο και το καλύτερο».

Η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα είπε: «Η Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι γίνεται αναστολή. Δεν είναι κατάργηση. Θα προχωρήσουν σε μελέτες. Δεν θα αφήσουμε να αδικηθεί η Καρδίτσα όπως στο παρελθόν με το πρόγραμμα ΄΄Αθηνά΄΄».

Ο βουλευτής κ. Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Η παιδεία πρέπει να είναι ο συνεκτικός κρίκος όλων των κοινωνιών. Ό,τι απόφαση πάρετε, θα είμαστε μαζί, χωρίς παρωπίδες. Το συγκεκριμένο Τμήμα είναι ένα καλό Τμήμα με σοβαρή προοπτική. Ορίστε μία Επιτροπή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ Κώστας Νούσιος συμφώνησε με τη δημιουργία μιας Επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα ζητήματα.

Ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου επεσήμανε: «Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι δυναμικές. Δεν είχαμε κοινή πολιτική και δράση. Θα πρέπει να έχουμε όλοι έναν κοινό σκοπό. Να έχουμε μια κοινή γραμμή και να είμαστε ενωμένοι».

Ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης υπογράμμισε: «Όποια Σχολή έφευγε ή έφυγε δύσκολα γυρνούσε πίσω. Η Καρδίτσα βρίσκεται σε μια καλή πολιτική συγκυρία, άρα άμεσα να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το τι Σχολές θέλουμε. Να πάψουμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής».

Ο δήμαρχος Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος σημείωσε: «Η Καρδίτσα δεν μετράει μόνον απώλειες (είναι η 5η από το τέλος) αλλά υποφέρει διαχρονικά και από υποχρηματοδότηση. Είναι ο μεγάλος χαμένος. Είμαστε πίσω από τις εξελίξεις. Χρειάζεται να κάνουμε ένα Συμβούλιο Ανάπτυξης του Νομού για να συντονίζει, να κάνει το σχεδιασμό και να δημιουργεί Σχολές. Χρειάζεται ένα Τμήμα Περιβάλλοντος και Αγροτοδιατροφικού Τομέα ή Βιολογικών Γεωργικών Εφαρμογών και να έχουμε σταθερό στόχο».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας κ. Γιώργος Καπράνας ανέφερε πως συνεχώς γίνονται πειράματα στο χώρο της παιδείας και ότι δεν υπάρχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου, ο κ. Βασιλείου δήλωσε πως το ΕΒΕ είναι μπροστάρης σε όλα αυτά και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει.

Ο κ. Γάζος από το ΚΚΕ υποστήριξε πως η λύση είναι μια ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Ο κ. Γαννιάς από το ΚΙΝΑΛ πρότεινε να γίνει μια ανοιχτή εκδήλωση και να γίνει ένα Συντονιστικό που να ρυθμίζει τις όποιες ενέργειες.

Από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσα, η κ. Αργυρώ Χαλάτση που δήλωσε υπέρ μιας ενιαίας Ανώτατης εκπαίδευσης με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις ακαδημαϊκών, δημοτικών συμβούλων και άλλων εκπροσώπων φορέων.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκπαιδευτική επίσκεψη για το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Σωτηρία Μπακαλάκου για το τμήμα του Παν/μίου Θεσσαλίας