Ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και ταυτόχρονα αντιπυρικής που ξεκινά οσονούπω, συνεδρίασε το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) υπό την προεδρία του Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκου, παρουσία του κ. Δημήτρη Τσιόφα, Προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων με το αντικείμενο της πυροπροστασίας φορέων.
Στη σύσκεψη ο Νομάρχης Καρδίτσας επισήμανε ότι χρειάζεται εντατικοποίηση και συντονισμό των προσπαθειών από όλους προκειμένου να βγει αλώβητη και αυτό το καλοκαίρι το καλοκαίρι η περιοχή μας, ενώ ο κ. Τσιόφας αναφέρθηκε αρχικά στις ανεξέλεγκτες χωματερές τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα κριτήρια χρηματοδότησης των Δήμων για την πυροπροστασία, σημειώνοντας ότι στις αλλαγές συμφώνησε και η ΚΕΔΚΕ. Αναλυτικά η εισήγησή του:
1. Χώροι ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων
Η Π.Θ προχώρησε στην έκδοση απόφασης συγκρότησης τριμελών επιτροπών νια τον έλεγχο χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μέχρι 10 Απριλίου. Οι εκθέσεις αυτές θα σας κοινοποιηθούνε, θα πρέπει να πούμε ότι όλοι οι Δήμοι έχουν βγάλει αποφάσεις παύσης λειτουργίας πλην όμως πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη μέχρι να βγουν οι εργολαβίες αποκατάστασης των χωματερών,
2.Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.
Η διαδικασία θα είναι όμοια με την περσινή όπου θα διαβιβάζεται ο χάρτης σε κάθε Νομαρχία όταν έχουμε δείκτη επικινδυνότητας 4-5 και εν συνέχεια οι νομαρχίες στους ΟΤΑ για να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον σχεδιασμό.
3.Εθελοντικές Ομάδες
Θα πρέπει να προσδιορίσουμε την συμμετοχή των Ε.Ο στην επιτήρηση ίων Δασών για την επισήμανση των Δασικών Πυρκαγιών. Εδώ πρέπει να έχουμε σήμερα και την εισήγηση του Διοικητού της Π.Υ νιοι την συμπληρωματική επιτήρηση των Δασών από τις Ε.Ο
4. Σύγκληση του ΣΤΟ
Μέχρι 30 Απριλίου όπου θα εξετασθούν θέματα τις εγκυκλίου
5. Κριτήρια κατανομής ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας.
Από την φετινή αντιπυρική περίοδο η κατανομή της ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας θα κατανεμηθεί με τα εξής κριτήρια
Α. Περιοχές ευαίσθητες στον κίνδυνο Δασικών πυρκαγιών 60%
Β. Πληθυσμός ανά ΟΤΑ 10%
Γ. Χωρική έκταση ΟΤΑ 15% και ποσοστό κάλυψης Δασών ,Δασικών εκτάσεων κλπ 10%
Δ. Τουριστική Δραστηριότητα (Ξενοδοχεία 1%. Καμπινγ 1%)και μήκος ακτογραμμής 1%
Ε. Περιοχές ΝΑΤ13ΒΑ 2000 2%
6. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.
Το όργανο που αποφασίζει την υλοποίηση της ανωτέρω δράση είναι ο Δήμαρχος η ο Πρόεδρος της Κοινότητας σε τοπικό επίπεδο , ο Νομάρχης όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν Δήμο ή Κοινότητα.
Στις περιπτώσεις που έχουμε γενική ή περιφερειακή καταστροφή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται από τον ΓΓΠΠ ή τον Γ.Γ. Περιφέρειας και εκτελείται από τους Νομάρχες ή Δημάρχους.
Η λήψη τις απόφασης πρέπει να βασίζεται σε εισηγήσεις του επικεφαλής Αξιωματικού του Π.Σ
Η ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει θεσμικά την απομάκρυνση όπως με θέματα που συνδέονται με τον εντοπισμό ατόμων, την τήρηση της τάξης , ρύθμιση κυκλοφορίας κλπ.
Σε ευπαθείς ομάδες, άτομα με προβλήματα υγείας αρμοδιότητα μεταφοράς του ΕΚΑΒ η διάταξη δεν έχει εφαρμογή στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων ασφαλείας, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Κατασκηνώσεων, που αποτελεί ευθύνη των Διοικήσεων.
Τέλος έχουμε στείλει ένα παράρτημα για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών που πρέπει να συμπεριληφθεί στο μνημόνιο ενεργειών ίων Δασικών πυρκαγιών κάθε Δήμου, Εξαιρούνται οι Δήμοι των οποίων ία πολεοδομικά τους συγκροτήματα δεν κινδυνεύουν από Δασικές Πυρκαγιές
Ο κ. Αλεξάκος
Ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος σε δηλώσεις του φάνηκε αισιόδοξος για τον βαθμό ετοιμότητας. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πέρυσι είχαμε μια πολύ καλή χρονιά. Σημειώθηκαν 20 πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν συνολικά λιγότερα από 1000 στρέμματα, κυρίως χορτολιβαδικές εκτάσεις και ένα μικρότερο ποσοστό δασικές εκτάσεις. Γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν και ο στόχος φέτος είναι να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι από πλευράς Δήμων υπάρχει η προετοιμασία για την διάνοιξη του δασικού οδικού δικτύου, ενώ και το Δασαρχείο θα κάνει ανάλογες προσπάθειες. Οι περιπολίες τις μέρες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας θα συνεχιστούν. Από την συζήτηση φάνηκε ότι υπάρχει και ετοιμότητα και διάθεση για να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Το ΣΝΟ θα συνεδριάσει ξανά στα τέλη του Μάη για να είμαστε πανέτοιμοι τους θερινούς μήνες». Ο ίδιος κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπογράμμισε με γλαφυρό τρόπο ότι η φωτιά στην έναρξή της μπορεί να σβήσει με μια σταγόνα νερό αλλά μετά χρειάζεται ένας ωκεανός.
Αύξηση κονδυλίων
Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Β. Καραδήμος αλλά και ο Δήμαρχος Πλαστήρα κ. Δ. Τσιαντής (μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ) τόνισαν ότι πέραν των κριτηρίων πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τον ευαίσθητο τομέα της πυροπροστασίας.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χαλάτσης επισήμανε την ουσιαστική συμβολή της Αστυνομίας στον τομέα της πρόληψης. Παράλληλα όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι οι πολίτες αρνούνται να καταθέσουν, μιας και πρόκειται για κλειστές κοινωνίες.
Αρκετά ήταν τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Διοικητής της Π.Υ Καρδίτσας κ. Πούλιος. Έδωσε πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα στον καθαρισμό των δασικών δρόμων και γενικότερα του ορεινού οδικού δικτύου, στα υδροστόμια, ορισμένα εκ των οποίων δεν λειτουργούν αλλά και στον εξοπλισμό των Δήμων που μπορεί να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση φωτιάς.
Ευχαρίστησε τέλος τις εθελοντικές ομάδες για την βοήθεια που προσφέρουν.
Στο οικονομικό αναφέρθηκε επίσης ο Δήμαρχος Ταμασίου κ. Μόσχος καθώς και ο Δήμαρχος Μητρόπολης κ. Γιώργος Γιοβάνης. Ο κ. Μόσχος πρόσθεσε επίσης ότι απαιτείται γενικότερη κοινωνική κινητοποίηση.