Ειδήσεις

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες


Κλείνοντας νέα πανελλαδικά αγωνιστικά ραντεβού για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι άρχισαν να αποχωρούν από σήμερα από τα μπλόκα που ήταν μια από τις μορφές πάλης, πανελλαδικού συντονισμού Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

Την απόφαση για οργανωμένη αποχώρηση πήραν οι ίδιοι οι αγρότες στα μπλόκα, στις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται από το βράδυ  της Δευτέρας και ενώ είχαν προηγηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη και η συνάντηση τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα.

Το επόμενο πανελλαδικό αγωνιστικό ραντεβού κλείστηκε για τις 21 του Φλεβάρη, στις συντονισμένες κινητοποιήσεις με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ριζοσπαστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και χωραφιών, που σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, την Κυριακή 11 Μάρτη στο Κιλελέρ, που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να τιμηθεί, αγωνιστικά η 108η επέτειος από τον ξεσηκωμό των Θεσσαλών κολίγων.

Ο αγώνας των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων, θα συνεχιστεί μέσα από τις διαδικασίες του κινήματος, σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, με διάφορες μορφές πάλης και σε αγωνιστική συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη διεκδίκηση του πλαισίου πάλης που αφορά στην ίδια την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ένα πλαίσιο που αρνήθηκε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι είναι κυβέρνηση των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων, των αγροτοκαπιταλιστών και με την πολιτική της εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Ταυτόχρονα, η πάλη θα στοχεύει στο να δημιουργεί εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν στη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – καπιταλιστών και σε μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στόχος της πάλης είναι ταυτόχρονα να δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής των συσχετισμών υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Οι αγωνιστές της μικρομεσαίας αγροτιάς αποχώρησαν από τα μπλόκα με ψηλά το κεφάλι, έχοντας επίγνωση ότι και αυτή η μάχη έφερε κέρδη και οφέλη. Οχι μόνον, ή κυρίως επειδή, κάτω από την αγωνιστική τους πίεση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει υποσχέσεις για ικανοποίηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων – άλλωστε οι ίδιοι οι αγρότες εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν αυτές οι κυβερνητικές υποσχέσεις τηρηθούν – αλλά προπάντων διότι αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι σε θέση να οργανώνει την πάλη, ξεπερνώντας πολλά και μεγάλα εμπόδια που βάζουν μπροστά του οι διάφοροι αντίπαλοί του και να έχει αποτελέσματα.

Άλλωστε, είναι φανερό ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος, μακρόχρονος και γι’ αυτό το αγροτικό κίνημα θα πρέπει να έχει ετοιμότητα να δίνει τον αγώνα με όλες τις μορφές πάλης, εξασφαλίζοντας την αλληλεγγύη των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα να κλιμακώνει με τη μορφή των μαζικών πανελλαδικών μπλόκων που, ως ανεβασμένη μορφή πάλης, ανταποκρίνεται στο μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης που έχει εξαπολυθεί, είναι αποτελεσματική και γι’ αυτό είναι «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων της.

Κερδισμένη η μικρομεσαία αγροτιά από τον αγώνα

Μιλώντας γι’ αυτό το ζήτημα με αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αφού τόνισε πως «αποδείχτηκε κι αυτή τη φορά ότι αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του κινήματος η δημιουργία και η λειτουργία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων», υπογράμμισε:

«Έχει πρωταρχική σημασία το γεγονός ότι δείξαμε πως, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, δεν υποτασσόμαστε και δεν πρόκειται να υποταχθούμε στη “λογική” της αποδοχής των τετελεσμένων της ΚΑΠ της ΕΕ, της απογοήτευσης και της μοιρολατρίας που καλλιεργούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική που μας αφανίζει.

Κι αυτή τη φορά, κάτι κερδίσαμε, χωρίς να λέμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε την ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων μας. Αν η συμμετοχή στα μπλόκα και γενικότερα στον αγώνα ήταν μεγαλύτερη και το αγροτικό κίνημα πιο ισχυρό, θα κερδίζαμε περισσότερα και ουσιαστικότερα. Άρα το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι χρειάζεται, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο και, βεβαίως, να δυναμώσουμε κι άλλο με τη μαζικοποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και με τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν».

Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στην υπονομευτική δράση σε βάρος του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ανέπτυξαν, για μια ακόμα φορά, οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

«Τους είδαμε, ξανά, όλους αυτούς», είπε, «να δουλεύουν, μέρα – νύχτα, φανερά και κρυφά, με στόχο να αποθαρρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες να βγουν στα μπλόκα. Χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα για να το πετύχουν. Από τα γνωστά “επιχειρήματα” περί “αναποτελεσματικότητας των αγώνων”, τις διακηρύξεις υπέρ της “αγωνιστικής ενότητας των αγροτών” που, τάχα, δε θέλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τις ψευτιές περί “κόκκινων τρακτέρ” που θέλουν να καπελώσουν τα μπλόκα, μέχρι τις αισχρές συκοφαντίες για “πρόθεση ξεπουλήματος του αγώνα” από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και τα στελέχη της.

Ξέρουμε ποιοι και γιατί τα λένε αυτά. Είναι κάποιοι γνωστοί από το παρελθόν για την ικανότητά τους να κρύβονται στην “κοιλιά του δούρειου ίππου”, με στόχο να υπονομεύσουν από τα μέσα τα μπλόκα και μερικοί καινούργιοι που ακολουθούν στα χνάρια τους. Είναι αυτοί οι οποίοι, κάθε φορά που το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς κλιμακώνει την πάλη στήνοντας μπλόκα, βγαίνουν από την “χειμερία νάρκη” τους και τρέχουν λαχανιασμένοι να παρέμβουν για να ξεστρατίσουν τον αγώνα από το δρόμο της σύγκρουσης με την ΚΑΠ της ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που έχει χαράξει. Γιατί ξέρουν πως αυτός ο δρόμος οδηγεί σε σύγκρουση με τα σχέδια των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών να πάρουν εξολοκλήρου στα χέρια τους τη γη, την παραγωγή, τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, στέλνοντας γρηγορότερα στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες.

Καταφέραμε ν’ αντιμετωπίσουμε, σε ικανοποιητικό βαθμό, αυτήν τη βρώμικη επίθεση, επιμένοντας στην τακτική της καθημερινής ενημερωτικής επαφής, πρόσωπο με πρόσωπο, με τους αγρότες στα χωριά, ανοίγοντας μαζί τους ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα, τις αιτίες τους και την ανάγκη του αγώνα.

Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσα από την καθημερινή δουλειά και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Γιατί μ’ αυτούς τους “μουστερήδες” των μεγαλοαγροτών δεν ξεμπερδέψαμε, αλλά θα τους βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας να επιχειρούν την υπονόμευση των αγώνων μας, υπηρετώντας στα συμφέροντα των αντιπάλων μας».

 

Προηγούμενο άρθρο Μεγάλη διάκριση για το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας στη Θεσσαλονίκη