Συνεχίζονται τα προβλήματα στην άρδευση


Παραδοσιακά προβληματική περιοχή, η Θεσσαλία, φέτος αντιμετωπίζει ανυπέρβλητο, όπως όλα δείχνουν, πρόβλημα. Η επίσημη κατανομή του υπάρχοντος νερού δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, αφού τα ελλείμματα είναι τεράστια. Η προσφορά νερού υπολείπεται κατά πολύ της ζήτησης, χωρίς μάλιστα αισιόδοξες προοπτικές. Οι εξαιρετικά μειωμένες βροχοπτώσεις, η εξαιρετικά αυξημένη κατανάλωση νερού, οι εξαιρετικά παρωχημένες αγροτικές καλλιέργειες και οι… παραδοσιακές καθυστερήσεις για την εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένων διαχειριστικών προγραμμάτων των υδάτινων πόρων εξακολουθούν να φορτώνουν πολλές περιοχές της Ελλάδας με προβλήματα κυρίως άρδευσης αλλά και ύδρευσης.

Χθες, ο Αντινομάρχης Καρδίτσας κ. Μιχάλης Καρατσιώρης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα παροχετεύσεις από τις λίμνες Πλαστήρα και Σμοκόβου καθώς και στις περιοχές που δεν έχουν πάρει καθόλου νερό. Αναλυτικά:

«Η λειψυδρία είναι το χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού. Τα προβλήματα συνεχίζουν γιατί οι ποσότητες δεν επαρκούν. Υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν έχουν πάρει καθόλου νερό και είναι πολύ δύσκολο να πάρουν και στη συνέχεια. Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί από την λίμνη Πλαστήρα περίπου 17 εκατ. κμ και τα περισσότερα χρησιμοποιήθηκαν από το δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού.

Σε ότι αφορά στη λίμνη Σμοκόβου, οι παροχετεύσεις ξεκίνησαν από τις 25 Ιουνίου. Το νερό δεν κατεβαίνει εύκολα προς τα κάτω διότι απορροφάται από το έδαφος και υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ανοίξαμε και την παροχή της Ιτουλης αλλά για την ώρα δεν έχει πολλές δυνατότητες. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα και πιστεύουμε να τα βελτιώσουμε για να δώσουμε μια καλύτερη ποσότητα.» 

Εν συνεχεία υπογράμμισε:

«Από σήμερα ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού χρησιμοποιεί περίπου 400.000 κμ τα οποία όμως δεν αρκούν να καλύψουν τα καταληκτικά σημεία. Όταν το νερό είναι λίγο το δίκτυο δεν μπορεί να γεμίσει και δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των παραγωγών. Αυτοί που είναι μπροστά παίρνουν εύκολα νερό, ενώ όσοι είναι στα καταληκτικά σημεία του δικτύου δυσκολεύονται. Δημιουργούνται γκρίνιες διότι όλοι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους και τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνηθισμένοι διαφορετικά.»

Αναφερόμενος στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα δήλωσε:

«Σε ότι αφορά τις καλλιέργειες εντός του δικτύου λιγότερα νερά έχουν παροχετευθεί στα καταληκτικά σημεία, προς Μυρίνη και τα ακριανά σημεία της Καρδιτσομαγούλας.

Εκτός δικτύου, χωρίς νερό έχουν μείνει τα ΔΔ Μάρκου, Γοργοβιτών, Καλυβακίων, το 60-70% του Παλαμά, Αστρίτσας, Ερμητσίου και ο Δήμος Φύλλου. Επίσης πολύ λίγο νερό έχει πάρει το ΔΔ Αγ. Θεοδώρου (συνολικά 150.000 στρέμματα)

«Ευνοήθηκαν» κυρίως οι περιοχές κατά μήκος του Καλέντζη ποταμού, όπως Ψαθοχώρα, Μακρυχώρι, Μεταμόρφωση, Κοσκινά και Βλοχός, ένα μέρος του Παλαμά, Μέλισσα, Πτελοπούλα  και ένα μέρος του  Καρποχωρίου.»

Ερωτηθείς για τις «παραγγελίες» σημείωσε: «Υπάρχουν παραγγελίες από τον ΤΟΕΒ αλλά η Περιφέρεια είναι αυτή που αποφασίζει».

Προηγούμενο άρθρο 1η έκθεση για το κρέας και τα προϊόντα του
Επόμενο άρθρο Απόδοση ψηφίσματος στους κ.κ. Τσιαντή, Αλεξάκο & Βερίλλη