Ειδήσεις

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας: Η Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη


Αν και η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δεν είναι νέα σε διεθνές επίπεδο, η συζήτηση στη χώρας µας έχει αρχίσει τα τελευταία μόλις χρόνια, ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρχισε να κατατάσσεται υψηλά στην ημερήσια διάταξη του δημόσιου διαλόγου µόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και µετά.

Αυτό συνέβη διότι οι δραστηριότητες και η συμπεριφορά των εταιρειών ενδιαφέρουν ολοένα και περισσότερο το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα σε συνάρτηση µε την απασχόληση, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνία σήμερα φαίνεται να προσδοκά από τις επιχειρήσεις να προσεγγίζουν µε ένα ευρύ πνεύμα την έννοια της κερδοφορίας και, στο πλαίσιό της, να λαμβάνουν υπ’ όψη τις ανάγκες της κοινωνίας μέσα στην οποία επιχειρούν.

Αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη υιοθετήσει την έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ως αναγκαίο τμήμα της επιχειρηματικής πολιτικής που ξεφεύγει από το πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και αποτελεί μοχλό για τη μακροπρόθεσμή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στο πλαίσιο του ευρύτερουπροβληματισμού για βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας & Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα

Τα τελευταία χρόνια μετά την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης όπου άλλαξε το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και αναδείχθηκαν νέες ανάγκες και προτεραιότητες για τους πολίτες – καταναλωτές, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων και ανοιχτού διαλόγου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Σε αυτό το κλίμα, η επιχείρηση μας καλείται να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον και να διαμορφώσει εκ νέου την επιχειρηματική της δραστηριότητα και στρατηγική.

Η επιχείρηση που σήμερα θα θέσει ως βασική της προτεραιότητα την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και θα την ευθυγραμμίσει με τους   επιχειρησιακούς τους στόχους, θα είναι η επιχείρηση που θα βγει από το αδιέξοδο και θα αποτελέσει τον αυριανό πρωταγωνιστή.

H υπεύθυνη επιχειρηματικότητα εισάγει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στις επιχειρήσεις που στηρίζεται στο τρίπτυχο οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και προστασία περιβάλλοντος. Το νέο αυτό μοντέλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εμπιστοσύνη, διαφάνεια και αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία.

Πώς όμως ένας οργανισμός μετουσιώνει τις βασικές αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις καθημερινές του πρακτικές, πολιτικές και στρατηγικές;

Η τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και ο σεβασμός στους νόμους του κράτους ασφαλώς και δεν καθιστούν μια επιχείρηση κοινωνικά υπεύθυνη, αποτελούν όμως την απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την υποστήριξη της αγοράς, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να έχουν συνοχή, να ενσωματώνονται στην επιχειρησιακή στρατηγική του Οργανισμού, να στηρίζονται σε συγκεκριμένους Άξονες και να μην αποτελούν σποραδικές δράσεις με έλλειψη στοχοθέτησης και σύνδεσης με τη στρατηγική της επιχείρησης.

Ως βασικοί άξονες δράσης εταιρικής υπευθυνότητας μιας επιχείρησης είναι το εργασιακό περιβάλλον, το φυσικό περιβάλλον, η κοινωνία, η αγορά και οι καταναλωτές.

Σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις δοκιμάζονται, η ανάγκη δημιουργίας και προαγωγής ενός ευχάριστου και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και η καλλιέργεια ενός αξιοκρατικού περιβάλλοντος με επίκεντρο τον άνθρωπο-εργαζόμενο αυξάνει την παραγωγικότητα και την πίστη των εργαζομένων στην επιχείρηση. Επιπλέον, με την καλλιέργεια του εθελοντισμού και με την εμπλοκή των εργαζομένων σε δράσεις ΕΚΕ ενισχύεται το ηθικό των ανθρώπων και η αποδοτικότητά τους.

Η ελληνική κοινωνία σήμερα προσδοκά από τις επιχειρήσεις περισσότερο από ποτέ στήριξη, συνέπεια, αξιοπιστία και διαφάνεια. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, σύμφωνα με τις οποίες εταιρείες που έχουν ενσωματώσει κοινωνικές δράσεις στη εταιρική τους στρατηγική κατέχουν υψηλότερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών.

Οι επιχειρήσεις που «αφουγκράζονται» τις επιταγές της αγοράς και των καταναλωτών και βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο και επικοινωνία μαζί τους κατορθώνουν να δημιουργήσουν καλύτερη εικόνα στα μάτια των καταναλωτών και της κοινωνίας σε σχέση με αποστασιοποιημένες από την κοινωνία εταιρίες. Έχοντας κερδίσει τη συμπάθεια και εκτίμηση των καταναλωτών διαθέτουν και περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν μία ενδεχόμενη κρίση στη φήμη τους γρηγορότερα και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

 

Συμπερασματικά, είναι γεγονός, ότι

1ον : Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει ακόμα πιο έντονα καθώς αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και βασικό μέσο στρατηγικής και ανάπτυξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

2ον : Το «υπεύθυνο επιχειρείν» – ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης – αποτελεί μια ηθική δέσμευση, μια κοινωνική και οικονομική επένδυση με απώτερο στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

3ον : Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί επένδυση για την αειφόρο ανάπτυξη. Η επιχείρηση που επενδύει ειλικρινά, συνειδητά και υπεύθυνα σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αντιλαμβάνεται το ρόλο που της αναλογεί ως υπεύθυνη εταιρεία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο με το οποίο συνυπάρχει και συν-λειτουργεί.

 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

 

Το ερέθισμα για την ΕΚΕ στην τράπεζα Θεσσαλίας ήρθε από το 26ο Διεθνές Συνέδριο Λαϊκών Τραπεζών  (CIBP) του οποίου η θεματολογία ήταν Λαϊκές Τράπεζες και Κοινωνική Ευθύνη: μια Φυσική Ιστορία. Εκεί καταδείχθηκε ότι αρχές και αξίες του ΄΄Κοινωνικώς Επιχειρείν΄΄ και της ΄΄Επιχειρηματικής Ηθικής΄΄ ήταν και είναι εκείνες με τις οποίες αναδείχθηκε και εδραιώθηκε η Συνεταιριστική Πίστη στην Ευρώπη τα τελευταία 150 χρόνια. Το Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: οι ίδιες κατευθύνσεις και δράσεις θα πρέπει να αποτελέσουν και την πρόταση συνεργασίας των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες τις επόμενες δεκαετίες.

 

Απόφαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας για αλλαγή του Καταστατικού και ενσωμάτωση του πόρου ΕΚΕ

Το Δ. Σ με απόφαση του πρότεινε ομόφωνα, και η Γενική Συνέλευση της 7ης Ιουνίου 2007 αποδέχθηκε ομόφωνα: την καθιέρωση στη Διανομή Κερδών, Πόρου ΕΚΕ ίσου με το 2% των κερδών μετά την αφαίρεση των Αποθεματικών και Φόρων με κατεύθυνση τον  Άνθρωπο, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό σε μια δράση  κάθε φορά ώστε να είναι αποτελεσματική.

 

Δράσεις ΕΚΕ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει δύο (2) καλές πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

 

Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων – Σεπτέμβριος 2010

Μετά απόδημόσια διαβούλευση και πρόσκληση  της  Συνεταιριστικής  Τράπεζας  Θεσσαλίας  για  συμμετοχή   φορέων   του  Νομού  Τρικάλων   στην υποβολή   και  υλοποίηση   προτάσεων  που  είχαν  σχέση  με   το  θεματικό  πεδίο   «Άνθρωπος»,  νικητής αναδείχθηκε:

Η Σχολική  Επιτροπή   1ου Ειδικού  Δημοτικού  Σχολείου  Τρικάλων  και  1ου  Ειδικού  Νηπιαγωγείο, με  προϋπολογισμό δαπάνης  120.000 €. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012 με την παράδοση ενός Σχολικού Λεωφορείου.

 

Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Νοέμβριος 2013

Ύστερα από την επιτυχία που είχε η προηγούμενη δράση στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, η Τράπεζα προσκάλεσε όλους τους φορείς και οργανισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (οργανώσεις – συλλόγους, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που τελούν υπό την εποπτεία του δημοσίου, φορείς του δημοσίου,  δήμους αλλά και σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη ή ομάδα) που δραστηριοποιούνται στο θεματικό πεδίο «Άνθρωπος» να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη δράση. Νικητής αναδείχθηκε:

Ο Δήμος Λάρισας με πρόταση που κατέθεσε για τον εξοπλισμό του Δημοτικού Πολυιατρείου Λάρισας και συνολικό προϋπολογισμό δαπάνης 60.000,00€. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το Μάιο του 2014.

 

 

Βράβευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕΚΕ

 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα Θεσσαλίας για την προσπάθεια της αλλά και για το στοιχείο της καινοτομίας της εντάσσοντας τον πόρο Εταιρικής Ευθύνης στο Καταστατικό της, βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΕΚΕ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 20 χρόνια συνεχούς προσφοράς συμπλήρωσε το Σπίτι Αγάπης Καρδίτσης
Επόμενο άρθρο Παρεμβάσεις του Δήμου Μουζακίου για τα αδέσποτα ζώα