Ειδήσεις

Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ).

Ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις του ΣΘΕΒ και τόνισε την αναγκαιότητα για συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση των μελών του.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου η κα Μαρίνα Αρσενοπούλου, Δικηγόρος – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, παρουσίασε στα μέλη το θεσμό της διαμεσολάβησης, μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η εξωδικαστική επίλυση των ιδιωτικών διαφορών και εξήγησε τα βασικότερα χαρακτηριστικά της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, όπως είναι η ευελιξία, η υποχρεωτική τήρηση απορρήτου, η οικειοθελής και ενεργός συμμετοχή των εμπλεκομένων πλευρών. Αναφέρθηκε στο ρόλο του Διαμεσολαβητή, ο οποίος υπόκειται σε αυστηρό Κώδικα Δεοντολογίας, υποχρεούται να τηρεί το απόρρητο και οφείλει να είναι ουδέτερος και αμερόληπτος σε σχέση με όλους τους συμμετέχοντες. Εξήγησε ακόμη ότι η διαμεσολάβηση στοχεύει στην επίλυση της διαφοράς με την εξεύρεση κάποιας κοινής συμφωνίας που είναι αποδεκτή και βιώσιμη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η όλη διαδικασία  βασίζεται στο διάλογο και την διαπραγμάτευση και δεν επικεντρώνεται μόνο  σε νομικά ζητήματα αλλά ενδιαφέρεται επίσης για όλες τις επιχειρηματικές προεκτάσεις της συγκεκριμένης διαφοράς, οι οποίες μπορεί να έχουν σημασία ή επιπτώσεις για τις  εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Τόνισε ότι οι διαφορές που ανακύπτουν στα πλαίσια της δραστηριότητας των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για να υπαχθούν στην διαδικασία της εξωδικαστικής επίλυσης με διαμεσολάβηση και ότι οι επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να επωφεληθούν τα μέγιστα από τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας αυτής, τα οποία μεταξύ άλλων είναι:

  • Ταχεία επίλυση τη διαφοράς
  • Μείωση κόστους
  • Αποφυγή ρίσκου αντιδικίας
  • Διαφύλαξη απορρήτου
  • Διατήρηση επιχειρηματικών σχέσεων και συνεργασιών
  • Ελεγχόμενο αποτέλεσμα για τους συμμετέχοντες και κατανοητή συμφωνία
  • Ψυχολογικά οφέλη και ικανοποίηση από το αποτέλεσμα
  • Μεγάλη πιθανότητα τήρησης των συμφωνηθέντων
  • Δυνατότητα εξεύρεσης συνεργατικών λύσεων ώστε να μην υπάρχει κερδισμένη ή ηττημένη πλευρά (αποτέλεσμα win/win).
  • Δυνατότητα η συμφωνία που θα προκύψει να αποκτήσει την ισχύ εκτελεστού τίτλου.

Στη συνέχεια διατυπώθηκαν ερωτήσεις προς την κα Αρσενοπούλου, ακολούθησαν οι απαντήσεις εκ μέρους της  καθώς και συζήτηση με τα παριστάμενα μέλη, τα οποία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον θεσμό της διαμεσολάβησης.

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα
Επόμενο άρθρο Παιδική γιορτή από το ΚΔΑΠ Προδρόμου