Με ενδιαφέρον αναμένεται από τους φίλους της ελληνικής μουσικής η μεγάλη λαϊκή συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Παλαμά, που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης την προσεχή Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 9.30 το βράδυ.
Είναι ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λαϊκό συνθέτη και εξαίρετο μπουζουξή Γιώργο Ζαμπέτα, που με το ιδιαίτερο χρώμα που έδινε στο παίξιμο του μπουζουκιού, αλλά και τις λαϊκές του συνθέσεις, δημιούργησε σχολή στο λαϊκό μας τραγούδι.
Το φετινό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα, είναι το 1ο Μουσικό Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Παλαμά σε Έλληνες Δημιουργούς. Στη συναυλία της Παρασκευή, θα πάρουν μέρος όλα τα τμήματα που λειτουργούν στο ΔΩΠ και ασχολούνται με τα λαϊκά όργανα και το τραγούδι, οι χορωδίες του ωδείου και χορευτές από τον Όμιλο «Καραγκούνηδες».
Ο Οργανισμός Πολιτισμού του δήμου Παλαμά (ΔΟΠΑΠΑΠ), καλεί τους δημότες και όλους όσους θα ήθελαν να ακούσουν και να σιγοτραγουδήσουν με τα μέλη, τους μαθητές, τους οργανοπαίκτες και τους χορωδούς του ΔΩΠ, να προσέλθουν την Παρασκευή το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Παλαμά.
Ο ΔΟΠΑΠΑΠ υπόσχεται ότι θα είναι μια ξεχωριστή βραδιά για όλους, μία από τις καλύτερες εκδηλώσεις τις οποίες έχει εντάξει στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012…
Γιώργος Ζαμπέτας
Ο Γιώργος Ζαμπέτας, γνωστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1925 στο Μεταξουργείο της Αθήνας, αλλά είχε καταγωγή από την Κύθνο. Πέθανε στις 10 Μαρτίου 1992.
Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Οτιδήποτε στη φύση παρήγε ήχο, τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στις συνθέσεις του.
Το 1932, σε ηλικία μόλις 7 ετών κερδίζει το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της α’ δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό.
Παρά τις αντιδράσεις, ο μικρός Γιώργος συνέχισε με απόλυτη προσήλωση να υπηρετεί τη μεγάλη του αγάπη, ενώ η γνωριμία του στα 1938 με το μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας.
Το 1940 η οικογένεια Ζαμπέτα μετακόμισε στο Αιγάλεω και από τη στιγμή εκείνη ο Ζαμπέτας απόκτησε ένα άρρηκτο δεσμό με την πόλη, της οποίας εμπνεύστηκε και χάρισε το προσωνύμιο «Σίτι», κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στη Βρετανία.
Στα 1942 και κάτω από συνθήκες ανέχειας λόγω της Κατοχής, ο Ζαμπέτας δημιουργεί το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσαν καντάδες στα κορίτσια.
Μετά το 1950, ο Ζαμπέτας έγραψε τα πρώτα του ρεμπέτικα τραγούδια που ερμήνευσαν μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές, ενώ η δεκαετία του 1960 ήταν η πιο δημιουργική γι’ αυτόν. Εκείνα τα χρόνια, έγραψε τα καλύτερα και περισσότερα τραγούδια του που έκαναν μεγάλη επιτυχία. Ο Ζαμπέτας ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα στα κέντρα διασκέδασης, ενώ συμμετείχε σε δεκάδες ελληνικές ταινίες από τις οποίες αναδείχτηκαν πάμπολλα τραγούδια του, που αγαπήθηκαν από όλο τον κόσμο…